Štrúdľa
Štrúdľa

Kvásková ťahaná štrúdľa podľa Veroniky fotorecept

tallivera - fotkatallivera, 2. januára 2021
Kvásková ťahaná štrúdľa podľa Veroniky (fotorecept)
Foto: tallivera

Vynikajúca prudko návyková domáca kvásková ťahaná štrúdľa.

45 minút
na 170 °C

Suroviny

50 g (pšeničný tuhý kvások na vrchole)
250 g (alebo 00 špeciál múka)
120 g
1 ČL
2 štipky
1 PL
45 ml
Plnka orechovo-jablková:
150 g mleté
80 g
5 ks stredné
1 a 1/2 ČL
20 g
Makovo-višňová plnka:
150 g mletý
80 g
1 fľaša (vykôstkované)
 kyslastý




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto spolu vymiesim v robote, pokým cesto nie je dostatočne pružné a netvorí celistvú hmotu.

  2. 2

    Cesto nechám v miske postáť 3 hodiny, 2 x ho medzitým preložím. Medzitým si scedím višne, nastrúham ošúpané jablká (šťavu z jabĺk treba vyžmýkať), do ktorých pridám škoricu a vanilkový cukor. Mletý mak a orechy premiešam v miske s práškovým cukrom.

  3. 3

    Cesto presuniem na jemne pomúčenú dosku a rozdelím na 2 časti. Pripravím si starý obrus alebo plachtu, naolejujem si ruky aj cesto a začnem ťahať. Cesto ťahám až kým nie je priesvitné. Cesto následne jemnúčko potriem lekvárom alebo džemom, nie veľmi nahrubo a začnem plniť. Na džemovú vrstvu nasypeme mak pomiešaný s praškovým cukrom a na to nahádžeme višne. Rolujeme pomocou obrusu. Druhé cesto opäť potrieme lekvárom, posypeme orechmi zmiešanými s práškovým cukrom a navrch roztrúsime postrúhané jablká zmiešané so škoricou a s vanilkovým cukrom.

    Kvásková ťahaná štrúdľa podľa Veroniky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zrolované cesto chytím z oboch koncov rukami, podberem cesto a svižným pohybom premiestnim na plech. Cesto by sa vôbec nemalo trhať, bude super pružné vďaka manitobe a octu. Štrúdle potrieme olejom, prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme ešte hodinku podkysnúť.

    Kvásková ťahaná štrúdľa podľa Veroniky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred pečením ich potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov 30 minút a dopekáme 15 minút na 190 stupňov. Hotové štrúdle by mali mať zlatohnedú farbu a vrch chrumkavý. Po vytiahnutí z rúry ich ešte bohato posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť

    Kvásková ťahaná štrúdľa podľa Veroniky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tallivera
@mluvicitoaleta (3.1.2021 09:29)

Dobrý deň,

Je to tuhý pšeničný divoký kvások( vykvasená múka s vodou) , dala som to do zátvorky v recepte . Na vrchole znamená , že už dosiahol svoj vrchol v raste a že je pripravený na pečenie.

haji
Velmi pěkný recept, tahaná štrúdla a ešte kvásková, smekám! Jsi šikulka! S radostí bych ochutnala. Velmi "šťavnaté" foto! Nadělala jsi mi chutě.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia