Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Veronikin kváskový drevorubačský chlieb fotorecept

tallivera - fotkatallivera, 2. januára 2021
Veronikin kváskový drevorubačský chlieb (fotorecept)
Foto: tallivera

Kváskový drevorubačský chlieb podľa mňa: Extra chrumkavá kôrka, striedka mäkučká a nadýchaná, plná semiačok, delikátna chuť aj vôňa.

Suroviny

100 g ( na vrchole)
200 g
200 g
130 g
370 g
Semiačková zápara:
20 g
20 g
10 g
15 g
105 g horúca
14 g
3 g pomletý
2 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si semiačkovú záparu aspoň 2 hodiny pred miesením. Semiačka zalejeme vrelou vodou, pomiešame a prikryjeme. Necháme prikryté pozvoľna vychladnúť pri izbovej teplote.

    Veronikin kváskový drevorubačský chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, vodu, kvas krátko vymiesime (ešte nie úplne ) v miske a necháme hodinu a pol odpočívať. Potom pridáme zvyšné suroviny a miesime až kým sa cesto neodlepuje od stien misky. Hodinu necháme odpočívať. Prvý preklad robíme technikou natiahnuť a preložiť (stretch and fold) a ostatné preklady technikou nadvihnúť a podhnúť (coil fold) prekladám každú hodinu kým nie je cesto krásne nadýchané. Cesto si rozdelíme buď na dve časti a stočíme do 2 menších oválnych ošatiek, alebo do jednej väčšej oválnej ošatky. Po stočení nechávam max hodinu na linke a potom ide cesto na noc do chladničky cca na 13 hodín. Cesto si sledujte. Cesto vyklopíme na papier na pečenie a rukami vytvarujeme chlieb do tvaru bagety spravíme dva hlbšie šikmé zárezy a s papierom na pečenie presunieme do vopred vyhriateho skla s vrchnákom. Ak ste stáčali cesto do jednej väčšej ošatky, tak po vyklopení ho pozdĺž narežeme na dve rovnaké polky a každú zvlášť tvarujeme. Ps: cesto sa môže kvôli ražnej múke trochu lepiť, no stále sa s ním dá krásne pracovať ak si ruky jemne navlhčíte.

    Veronikin kváskový drevorubačský chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme prikryté na 250 -30 min a odokryté na 220 °C - 15 min. Prajem dobrú chuť.

    Veronikin kváskový drevorubačský chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Chlieb necháme úplne vychladnúť na mriežke. Nekrájajte ho teplý, lebo striedka zostane lepivá.

    Veronikin kváskový drevorubačský chlieb (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

siuuu
Supeeer. O drevorubačský chlebík má stále žiada môj chlap - takže ukladám do KK a určite vyskúšam, pretože zatiaľ sa mi nepodarilo nájsť ten správny recept.
tallivera
@siuuu (3.1.2021 01:44)
Potom dajte vedieť , či mal úspech :-) Do vyroby tohto receptu som sa pustila tiež práve kôli tomu, že som nikde nenašla vyhovujúci recept , ktorý by sa aspoň približoval k originálu. Tak snáď vás môj recept osloví ;-)
1x haji
roceska
Tak dnes som upiekla z tohto cesta malé bagetky. Neodhadla som čas kysnutia v chladničke, tak mi prekysli, ale chuťovo sú úžasné. Veľmi dobrá kombinácia múka a semiačok. Ja som dala namiesto Manitoby špaldovú hladkú a super sa s cestom pracovalo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia