Zapražená vajcová polievka

janazjarku - fotkajanazjarku, 20. júna 2010

Táto vajcová polievka je trošku iná akú nám v závodnej jedálni tety kuchárky ponúkali. Kto vyskúša určite ocení :-D

60 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Zámerne som k surovinám neuviedla množstvá, lebo to záleží na gazdinkách koľko polievky budú variť. Najdôležitejší je postup, ktorým ma už dávno prekvapila mamka. Na oleji si urobíme svetlú zápražku , pridáme mletú rascu /ja dávam do troch litrov polievky pol KL/ necháme chvíľku miešaním uvoľniť arómu, pridáme červenú papriku a hneď zalejeme studenou vodou. A teraz najdôležitejšia informácia ! Platňu stiahneme na minimum a za občasného miešania /asi dva krát :-D/ varíme presne 45 minút !! Prečo práve toľko netuším, ale funguje to. Až po tejto dobe polievku osolíme a zároveň dáme nasekanú petržlenovú vňať. Povaríme ešte 5 minút a začneme spúšťať CELÉ vajcia ! Po spustení posledného vajíčka vypneme varič a čakáme 10 minút pokiaľ "dôjdu" a až po tejto dobe jemne premiešame, aby vajíčka ostali celé. Podľa tohoto návodu sa dá uvariť aj skvelá paradajková polievka, keď namiesto vajec dáme paradajkový pretlak a pridáme trošku cukru. Tak a teda dobrú chuť odporcovia vajcovej rascovky, lebo táto polievka je fakt iná :-D

Diskusia k receptu

tinca
@jani ja na túto polievku nedám dopustiť a s nadrobeným chlebíkom, mňam:-)
honestka
kedze mam plynovy sporak, mam dodrzat ten cas 45 minut? neviem, ci aj ten najmensi plyn nema vyssiu teplotu ako elektricky, ale skusim podla teba, lebo s celymi vajickami som este nerobila a mam ich rada v kyslej polievke, tkzv, "krumplovej" po bystricky...dakujem za odozvu.
alzbetka2
zaujímavé... tých 45 minút. Moja mamina tiež robila túto polievku s celými vajíčkami, jedno vajce na osobu, ale ja vajco rozmiešam. Pamätám sa ešte, že ju robila "na kyslo", čiže dávala pri varení bobkový list a potom si rodičia do taniera pridávali trocha octu. Ale túto verziu určite vyskúšam.
janazjarku
@honestka funguje to aj na plynovom idee i to, že nemá vrieť podobne ako hovädzia a slepačia. Vyskúšaj určite sa podarí :-)
mamatata2
Postup schvaľujem, ten var pomôže, len miesto hladkej múky dávam detskú krupicu. Inak presne ako Vy.
2angel1
tak polievku som dnes robilla prvy raz a malemu velmi chutila...
janazjarku
2anlgel1 tak to sa ozaj teším aj moji synovia ju obľubujú od malička a teraz aj nevesta a hlavne vnúčik :-)
bambulka51
Janka práve ju dováram má sa vrátiť manžel(dôchodca bol pomáhať synovi )uvidím čo na ňu povie.Inak dobre to tu vonia:)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia