Karamelové košíčky
Karamelové košíčky

Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové fotorecept

eliniatko - fotkaeliniatko, 28. decembra 2020
Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept)
Foto: eliniatko

Toto je jeden fantastický, pomerne rýchly a hlavne jednoduchý recept tradovaný v jednej časti našej rodiny. Keď som raz košíček na nejakom posedení Zobraziť celý popisToto je jeden fantastický, pomerne rýchly a hlavne jednoduchý recept tradovaný v jednej časti našej rodiny. Keď som raz košíček na nejakom posedení ochutnala, rovno som ich zjedla asi 8 - a odvtedy o nich snívala ;-) Táto moja upravená verzia nemá v ceste okrem trošky vanilkového nijaký cukor, keďže samotný krém je podľa mňa dosť sladký... a! Výborne sa s cestom pracuje aj v bezlepkovej verzii. Vyskúšaj, oslníš každú návštevu - sú super. Recept aj na sviatky či napr. blížiaci sa Nový rok!

15-20
porcií
25-35 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

210 g (alebo bezlepková)
100 g (alebo margarín)
1/2 bal.
podľa chuti
1 ks
1 ks
30 g (voliteľné, ja nedávam)
Krém:
1 konzerva (karamelové zahustené sladené mlieko)
200 g




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto zmiešame. Silno odporúčam zmiešať ich robotom, najprv na slabšie a potom na silné otáčky. Maslo by malo byť studené, a je ok použiť aj margarín (chuťovo je ale samozrejme najlepšie pravé maslo, prípadne pravé no bezlaktózové maslo v prípade intolerancie). Kvôli tomu, plus jedinej ďalšej tekutejšej surovine - vajíčku + žĺtku - je na začiatku z cesta pocit, že je suché a drobí sa, no riadnym miešaním sa krásne spojí. Preto, ak nemáš robot, sa priprav na riadnu silu potrebnú na zmixovanie surovín, ale stojí to za to! (príp. popros muža a pochváľ mu svaly ? ).

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja osobne nedávam do cesta cukor, pretože Salko s maslom - krém, plnka - sú naozaj sladké dostatočne. Ak ale do cesta cukor chceš dať, v pôvodnom recepte sa dávalo 30 g práškového cukru. Aj tak som to už skúšala, a vtedy som doma mala akurát cukor kryštálový, a ten, ak si náhodou nevedela, dokážeš na práškový premeniť v klasickom mixére. Tak len na inšpiráciu ?

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto po riadnom vymiesení vyzerá takto. Je hebké a drží spolu. Ak by bolo extrémne lepkavé, po troškách ešte pridaj múku - nemusí byť úplne "suché", len nech sa proste nelepí príliš na prsty. Aj s bezlepkovým sa mi vynikajúco pracovalo - pre bezlepkovú verziu použi cca tretinu kukuričnej hladkej múky a zvyšok nejakej univerzálnej bezlepkovej zmesy - buď Schär, alebo napríklad Gluten-free zmes z Lidlu...

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vezmi menšiu guličku cesta a vypĺňaj košíčky. Obvykle sú to kovové, riadne vymastené formičky, ale tak zle sa to z niektorých typov vyberá a láme, že som časom prešla na silikónové, pôvodne muffinové košíčkové formy, ktoré sa mi výborne osvedčili aj tvarom, aj vyberaním hotových upečených košíčkov. Tieto moje sú z Tesca.

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    TIP: Je veľmi dôležité, aby nebol spodok extrémne hrubý a vrch naopak veľmi tenký - vtedy budú na spodu nedorobené a hore spečené či olamujúce sa. Skús ich formovať viac-menej vyrovnane a kraj cca do rovnakej výšky.

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Daj piecť na cca 180 stupňov do už vopred vyhriatej rúry. Trvá to cca 15 minút, ale je to dosť závislé od veľkosti košíčkov a aj od samotnej rúry. Takže ja si dávam pípač po 9 minútach, otočím plech pre rovnomernejšie dopečenie, a potom už kažé 3-4 minútky kontrolujem. Upečené košíčky budú zlaté, a vrch budú mať mierne tmavší.

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa košíčky pečú, priprav si plnku - krém. Buď použiješ už zakúpené karamelové Salko, alebo si vopred uvaríš konzervu klasického Salka - trvá to asi 2 hodiny, musí byť ponorená vo vriacej vode. Najprv vyšľaháš samotné maslo (studené), a postupne prišľahávaš vychladené karamelové (alebo uvarené) Salko.

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krém, kým sa bude používať, by mal byť v chlade. A aj plniť ho treba do už vychladených (nie horúcich či teplých) upečených košíčkov.

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Košíčky naplň. Ja to robím klasicky čajovou lyžičkou. Možno, pre lepší efekt, samozrejme použiť aj cukrárske vrecko na zdobenie, kadiaľ sa krémy pretláčajú - to už nechávam na tvojej fantázii. Ja len po kraj lyžičkou naplním, trochu ňou zavírim, nech má krém štruktúru, a to je všetko. Možnosťou je aj posypať hotové košíčky nejakým popraškom, čokoládou, guličkami či hviezdičkami na zdobenie, kúskami nalámaného karamelu - to už podľa vkusu. Chuťovo ale netreba absolútne nič.

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť a šťastný Nový rok, prípadne príjemné pohostenie!

    Neskutočné karamelové košíčky, ktoré sa vydaria aj bezlepkové (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

45678
Eli, vydarené a chutné košíčky si nám odprezentovala:-) "pošepkam Ti" keď budeš tvarovať košíčky, jeden si vytlač a podľa toho vidíš veľkosť akú treba. Cesto rozvaľkám a vykrojím podľa vzoru veľkosť a vložím do silikónu, vtedy je hrúbka všade rovnaká:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia