Rybacia polievka
Rybacia polievka

Vianočná rybacia polievka

Vojto Artz
prezident SZKC a šéfkuchár Metro, 22. decembra 2020
Vianočná rybacia polievka
Foto: Dušan Křístek
4
porcie

Suroviny

800 ml (z kaprích hláv a koreňovej zeleniny)
120 g
100 g
80 g
60 g
200 ml
250 ml (33 %)
200 g (mlieč a ikry)
Knedličky:
4 ks (alebo 10 krajcov bieleho hriankového chleba, cca 160 g)
1-2 ks
15 g




Postup

  1. 1

    Z masla a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vopred pripraveným teplým rybacím vývarom, rozšľaháme a prevaríme, aby múka stratila surovú chuť. Potom prilejeme mlieko, ochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou a povaríme. Alternatíva: pokiaľ nechcete zahusťovať múkou, tak si vopred upečte v rúre 1 veľký (100 g) zemiak v šupe. Nakrojte ho pozdĺžne do 2/3 a pečte v rozohriatej rúre na 200 °C asi 50 minút. Zemiak potom rozpoľte a lyžicou vydlabte dužinu. Rozmixujte so smotanou na krém a polievku zahustite.

  2. 2

    Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na tenké rezančeky alebo drobné kocôčky, orestujeme na masle a vložíme do polievky, zjemníme ju smotanou a opäť veľmi krátko prevaríme, aby sa zelenina nerozvarila.

  3. 3

    Očistené rybacie vnútornosti, najlepšie ikry a mlieč, nakrájame na menšie kúsky a takisto orestujeme na panvici na masle a vkladáme ich do polievky až pri servírovaní. Tak isto môžeme pridať kaprie mäso, ktoré sme obrali zo skeletu a z kaprej hlavy. Polievku doplníme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

  4. 4

    Knedličky: Pečivo alebo hriankový chlieb nakrájame na malé kocky, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať. Do misky dáme mäkké maslo a rozšľaháme ho s vajíčkami, dochutíme muškátovým orieškom a soľou. Nalejeme na pečivo (chlieb) a opatrne bez veľkého tlaku tvarujeme malé knedličky (vôbec nepoužívame silu, len ich jemne vytvarujeme). Varíme najlepšie v pare asi 8 minút. Vkladáme do polievky až pri servírovaní.

  5. 5

    Tip: Rybací vývar pripravujeme z kaprích hláv a zo skeletu, z koreňovej zeleniny a korenín ako bežný vývar. Hlavy však musíme zbaviť žiaber, očí a umyť studenou vodou. Vývar varíme na miernom ohni asi 45 minút, aby nám prípadne nezhorkol.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia