Hlivová polievka
Hlivová polievka

Hlivová polievka pre odolné držky fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 20. decembra 2020
Hlivová polievka pre odolné držky (fotorecept)
Foto: mrnousik

Rýchla polievka pre milovníkov ostrého a hlivy ustricovej alla držková polievka. Kto by to bol povedal, že takto v decembri nám svokor donesie Zobraziť celý popisRýchla polievka pre milovníkov ostrého a hlivy ustricovej alla držková polievka. Kto by to bol povedal, že takto v decembri nám svokor donesie z venčenia čerstvo nájdenú hlivu. Najprv to chcel byť perkelt ale potom som si spomenula na výbornú chuť držkovej polievky, čo si priateľ dal cez leto v reštaurácii. Ja držky nemusím, ale tá chuť tej šťavy, pre tú by som vraždila :D A tak vzniklo toto, čo si zaslúži dokumentáciu pre budúce použitie. Môj degustátor doma odobril, že je výborná. Čo dodať? :)

3-4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

9 ks
1 ks
1 ks
6 strúčikov (alebo sušený cesnak)
2 kocky




Postup

  1. 1

    Hlivy bolo asi 8-9 kúskov, foto pre lepšiu predstavu. Každá bola inak veľká a nevážila som ju.

    Hlivová polievka pre odolné držky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na olej som dala speniť do zlatava cibuľku nakrájanú na drobno a zatiaľ som si jeden surový zemiak rozmixovala s vodou na kašu.

    Hlivová polievka pre odolné držky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tohto pomocníka som dostala na vianoce a musím povedať, že u nás sa špunt nezastaví :) Veľmi praktický pomocník pri veľa receptoch :)

    Hlivová polievka pre odolné držky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hlivu ustricovú som krájala na takéto pekné "držko-pásiky". Hm, hm... decembrová hliva... už ste sa s tým stretli? Ja ešte nie :)

    Hlivová polievka pre odolné držky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájanú hlivu som pridala k už zlatavej cibuľke, pridala čierne korenie, trochu mletej rasce, 1 PL majoránu, mleté domáce chilli a sušenú petržlenovú vňaťku. Porestovať, posunúť mimo ohrev a pridať tak 2 PL červenej mletej papriky (mimo ohrev preto, aby nezhorkla). Dobre premiešať, nech sa spojí s mastným a zaliať horúcou vodou. Vrátiť znova na ohrev. Cesnak bol tentokrát podrazák a pokazil sa v špajze. Takže ma zachránil granulovaný a sušený plátkový (vďaka za tento vynález). Tak toho tam šupneme tiež, čo už, lepšie ako klincom do oka.

  6. 6

    (Chcela som napísať z "ohňa"... len pri týchto indukciach človek nevie... žeby z "aktívnej zóny" ? :D )

  7. 7

    Keď začalo bublať, tak som prihodila 2 kocky hovädzieho bujónu. Ak máte doma "náhodou" vyvarené kosti alebo silný hovädzí vývar, tak ste práve vyhrali - môžete použiť ten. Ale ostaňme pri tom, že máme bujón. Keď sa kocky rozpustia, tak prilejem zemiakovú zmes.

    Hlivová polievka pre odolné držky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po zamiešaní zemiaku som nechala cca 5 minút bublať - nech nasaje a spojí sa s obsahom hrnca. Po tejto fáze ochutnáme a podľa chuti dosolíme a dokoreníme. V ústach by mala po okoštovaní rezonovať chuť majoránu, cesnaku a papriky. Potom už nechám aspoň 20-30 minút bublať pod pokrievkou, nech hliva dobre nasaje chuť a nech sa to všetko pekne spojí.

  9. 9

    Na záver otázka. Aj Vám sa stane, že musíte niekedy pri varení silne improvizovať, hlavne ak dostanete práve na niečo chuť a do obchodu sa Vám v týchto časoch veľmi nechce? :) Dúfam, že vyskúšate. Sušený cesnak nahradte kľudne čerstvým a bujón hovädzím vývarom. A nezabudnite dať veľa chilli, ak máte odolné držky, ja som si pridala aj domáce zavárané. Dobrú chuť :)

    Hlivová polievka pre odolné držky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evanaaa
My sme zasa dojedli tiež hlivu ako perkelt, veľmi ju nemusím, ale má veľa zdravých benefitov, tak ju jem, polievku som robila len raz, kedysi dávno, ale aj toto robím podobne, len na hustejšie ako polievku, a bylinky dávam na koniec pred vypnutím ( aby sa dlho nevarili)......
haji
Pěkný receptík, není nad hlívu z lesa, tiše závidím. Jen toho pomocníka, co se nezastaví není pořádně vidět! Příště odfotit celého, děkujííí S radostí bych si tvojí vypalovací polévku dala. Chutné fotečky. Děkuji za sdílení, jsi šikulka!
bembo
Minulý týždeň som si všimol,že na torze stromu od suseda bolo takéto niečo čo by mohla byť hliva,ale nie som si istý.Aj keby to hliva nebola,taak si hlivu radšej kúpim v obchode,a túto polievočku si navarím.


2x haji a kvakac
ubka
@afataga (18.1.2021 17:53)

Na 100 %je to hliva, mate pravdu :-) ja pridávam to 1%.. Určite má lepšiu chuť aj výživovu hodnotu táto zo stromu, ako tá z obchodu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia