Jelenia krkovička
Jelenia krkovička

Jelenia krkovička na šípkovej omáčke fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 15. decembra 2020
Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept)
Foto: kvakac

Jelenia krkovička je pekný kus mäsa. Rozmýšľal som čo s ňou. Takúto úpravu mi poradil jeden poľovník.

5 - 6
porcií
15 minút
príprava
210 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
1 KL
1 KL
1 KL
4 ks
1 KL
1 KL
3 PL
Na pečenie:
80 g prerastená
150 g
130 g
150 g
700 ml
2 PL
Na pečenie:
200 - 250 g
200 ml (alebo biele suché víno)
200 ml
30 g (82 %)




Postup

  1. 1

    Tuná je ten pekný kúsok jelenej krkovičky.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si koreniny napísané v surovinách. Okrem soli, tu dáme až na záver varenia. Počas celého varenia nesolíme! Koreniny rozmixujeme na jemno a zmiešame s olejom. Mäso ešte očistíme od blán a pokrájame na rezne o hrúbke 1,5 cm.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmesou korenín a oleja potrieme rezne, dáme do hrnca a do chladničky večer pred varením. Na druhy deň vytiahneme asi hodinu pred použitím, nech mäso naberie kuchynskú teplotu.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici zohrejeme masť a na nej opečieme rezne z každej strany tak po štyri minúty.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odložíme horúce mäso do hrnca a prikryté dáme do rúry, nech vydrží teplé pokiaľ urobíme zeleninu.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na výpek z mäsa dáme slaninu pokrájanú na drobno aj s cibuľou, tiež pokrájanou na drobno. Robíme to až sa nám cibuľa začne strácať a zo slaniny ostanú iba malé kúsky. To trvá asi 20 minut.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom na to nasypeme zeleninu nakrájanú na 1 cm kocky. Opekáme až pekne do červena. Mne to trvalo asi 16 minút.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je to všetko hotové, tak mäso aj zeleninu naložíme do liatinového hrnca a zalejeme po vrch mäsa vývarom. Vložíme zakrytý a naplnený hrniec do rúry a zapneme na 240 °C na 20 minút a potom prepneme na 180 °C na 100 minút. Čiže 2 hodiny pečieme v rúre bez vytiahnutia hrnca.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po tejto dobe to takto vyzerá. Mäso vytiahneme a výpek so zeleninou ochutnáme a pripadne až teraz dosolíme.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Celý ten výpek rozmixujeme, alebo prepasírujeme cez sitko. Položíme na sporák a varíme asi 30 minút. Počas toho do hrnca dáme šípkový lekvár a smotanu na varenie. Ak je to stále moc husté, prilejeme vývar. A varením si zredukujeme hustotu omáčky akú chceme. Rada - kto má rad víno, tak miesto smotany môže dať biele víno. Na koniec pridáme do omáčky maslo na zjemnenie.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prílohu si zvoľte sami podľa seba. U nás bola kaša zemiaková. Tu je porcia s dubákmi pre rodinu.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pre mňa k tomu čerstvú cibuľu. Tak toto je moja verzia na jeleniu krkovičku.

    Jelenia krkovička na šípkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kvakac
@haji (15.12.2020 14:08)

Vďaka za koment. Je to trochu zmena v jedení. Chutilo nám to. Podrobný postup som napísal, lebo som mal len poznámky na papieri a takto si to môžem uložiť na na večnosť pre detí. Čo sa týka cestovania - test na Covid 19 máš. U nás pri pendlovaní cez hranice musíš mať test negatívny nie starší ako 3 dní. Je to divná doba. Pekný zbytok dňa želám.
haji
@kvakac (15.12.2020 15:42)
Jsem já hmoťák, kašlu na kufr a přesunu se k vám virtuálně. Což je přes recept jednoduché. Na osobní stretko počkám, snad doba nebude šílet nafurt. Hezký večer aj k vám! Byť je podle hodin odpoledne, venku už je tma jako v pytli. Držme sa!
evanaaa
Mali sme jelenie niekoľko ráz, aj srnčie, ale už máme dosť......dnes sme jedli jelení guľáš a ešte aj zajtra, inak, bude stačiť aj hovädzina, je o niečo lacnejšia. Ale jednu tú porciu by som ochutnala, tak ako je na tom tanieri, na porovnanie.
kvakac
@afataga (15.12.2020 18:06)

Vďaka za koment. Ani ich nenájdeš už sú v hrncoch. Myslím tie jelene. Ta omáčka je dobrá aj s vínom. Ochutnal som aj s ním, trochu som odložil bokom a zarobil s vínom.
kvakac
@evanaaa (15.12.2020 18:23)

Vďaka za koment. Ja som dal len návod a už je na každom ako si to urobí. Cez sviatky sa to chystám urobiť z poľného zajaca. Guľáš sa chystám tiež urobiť ale s pleca jelenieho. No chcel som nejakú zmenu nie len guľáš.
sracz
... ochkám, vzdychám, obdivujem, lebo krkovičku nadovšetko milujem! Krásna práca v kuchyni, ako vždy vážený a milý @Kvakac priateľ spoza šporáka. Cítim až v "uríne", že sme jedna kvázi (teda čo sa aspoň kuchyne týka) krvná skupina, rešpektujúca motto, "ak varíš, var srdcom a s úctou, k tým, pre ktorých varíš!". Ja iba doplním, aj keby si mal variť iba sám pre seba, aj keď, zaplať Pánbožko, "terazky" varím a pečiem aj pre moju 1/2_ovičku. ... nuž ale o krkovičke, zo všeobecnosti, si môžem nechať iba zdať, lebo v tunajších podmienkach "nesplaším" žiadnu! Maj krásny pohodový Predvianočný čas v spoločnosti Tvojich najbližších!
kvakac
@sracz (15.12.2020 21:36)

Vďaka za koment. Veď ani tu takáto divina nebola voľne na predaj. To až teraz začína v Lidli a v Tescu. Pytliačiť sa nedá, lebo pytliakov certifikovaných už ja moc a striehnu jeden na druhého. Tiež želám pekné vianoce a hlavne veľa zdravia v tejto ťažkej dobe.
skotova
Nedávno jsem dostala srnčí, kančí i jelení. Protože jsem před tím koupila krůtu (morku) o váze 24 kg a ještě dostala 4 bažanty, tak teď nevím, na co mám větší chuť. Ten Tvůj recept se mi líbí, vyzkouším, protože mám všechno po ruce. Jsi šikulka.
bembo
Paráda.Našiel som v mrazničke jelenie plecko a stehno.Dúfam,že nič nepokazím,keď nemám krkovičku.Vyskúšam to,a teším sa.
terinka55
Všetko už bolo “vykvákané” predo mnou. Jedným slovom PARÁDA! Krásny predvianočný, vianočný, aj povianočný čas celej Tvojej rodine prajem.
1x kvakac
kvakac
@skotova (16.12.2020 11:20)

Vďaka za koment. To sú prijemné starostí plný mrazak mäsa a teraz uvariť. Tie bažanty by som veru bral. Ja z bažanta uvarím najskôr polievku a potom ho pečiem. A ta morka vojde do rúry? Veď to musí byť obrovská. Budem rád keď niekedy skúsiš aj so šípkovou omáčkou.
kvakac
@bembo (16.12.2020 12:08)

Vďaka za koment. Môžeš to skúsiť aj s tým čo máš doma. Daj vedieť ak skúsiš.
kvakac
@mluvicitoaleta (16.12.2020 13:51)

Vďaka za koment. Niekedy to skúsim aj ja s kyslou kapustou. Rozmýšľal som aj nad touto možnosťou. Keď bude viac diviny.