Falošný vodový börek videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. decembra 2020

Výborný börek, ktorý každý nepozná :-)  Je to taká zjednodušená verzia pravého "vodového" böreku, ktorý je od tohto o niečo prácnejší. Originál je síce Zobraziť celý popisVýborný börek, ktorý každý nepozná :-)  Je to taká zjednodušená verzia pravého "vodového" böreku, ktorý je od tohto o niečo prácnejší. Originál je síce originál, ale aj tento börek je výborný :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/12/falosny-vodovy-borek-yalanci-su-boregi.html?m=1

Falošný vodový börek (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
500 g
cca 3,25 dl
1 KL
Plnka:
450 g
1 ks
1 zväzok
podľa chuti
Zálievka:
5 dl
100 g
1 ks
Na potretie:
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Z múky, soli a vody si vypracujeme polomäkké cesto, ktoré necháme 20 minút oddychovať.

  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme plnku... Zmiešame tvaroh, na drobno pokrájanú cibuľu, nasekanú vňať a podľa potreby osolíme. Plnka musí byť trochu slanšia :-)

  3. 3

    Oddýchnuté cesto rozdelíme na 8 častí, ktoré vymiesime do bochníčkov. Každý jeden bochníček následne vyvaľkáme na tenučký kruh s hrúbkou 1 mm.

  4. 4

    Plech, v ktorom budeme börek piecť vytrieme trochou oleja. Položíme prvé cesto a trošku ho sem tam popolievame olejom a trocha aj osolíme. Dáme naň druhé cesto, na ktoré rovnomerne rozdelíme 1. časť plnky. Tú si treba rozdeliť na 3 časti. Zakryjeme znova cestom a tento postup zopakujeme až kým sa nám pláty cesta neminú :-)

  5. 5

    Börek pred pečením najprv dobre ostrým nožom pokrájame. Následne natrieme vajcom a posypeme černuškou. Börek dáme takto piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C na cca.30-35minút. Treba si to sledovať.

  6. 6

    Kým sa börek pečie, spravíme zálievku. Zmiešame vodu, jogurt, zvyšok vajca z natierania a soľ. Zálievka má byť trochu slanšia.

  7. 7

    Po cca 30-ich minútach, keď je už börek viditeľne pekne upečený, ho vyberieme z rúry. Rýchlo nožom prejdeme znova po zárezoch a polejeme ho jogurtovou zálievkou. Takto zaliaty börek dáme naspäť do rúry ešte na 20 minút dopiecť. Za ten čas cesto vpije celú tekutinu a börek bude mäkučký :-) Prajem dobrú chuť !!!

  8. 8

    Pre lepšiu predstavu o príprave, si pozrite aj video :-) Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

haji
Milá Cesmínko, ty zase kouzlíš! Krásná práce! Mně by chutnalo.
Měj hezký den, ať se ti daří!
evanaaa
Práve teraz, pred chvíľkou som jedla kupovaný mäsový borek, plnka mala dobrú chuť, ale keď som si išla z neho odhryznúť, ťahala, trhala som, a nijako mi to nešlo, aj ekď cesto bolo tenúčke, priesvitné, celkovo to bolo ako z gumy, neveim, čím to bolo. @cesminaz , ten tvoj iste taký nebol.
evanaaa
Práve teraz, pred chvíľkou som jedla kupovaný mäsový borek, plnka mala dobrú chuť, ale keď som si išla z neho odhryznúť, ťahala, trhala som, a nijako mi to nešlo, aj ekď cesto bolo tenúčke, priesvitné, celkovo to bolo ako z gumy, neveim, čím to bolo. @cesminaz , ten tvoj iste taký nebol.
cesminaz
@evanaaa (22.12.2020 21:07)

:-)) nie milá @evanaaa môj taký nebol :-) Tento börek je mäkkučký a velmi chutný. Vdaka za nakuknutie a pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia