Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 12. decembra 2020
Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept)
Foto: mrnousik

Toto musíte ochutnať, tie chute sa tam našli doslova :) K tomuto receptu som prišla náhodou, keď som rozmýšľala, ako minúť polovicu hlavy zeleru Zobraziť celý popisToto musíte ochutnať, tie chute sa tam našli doslova :) K tomuto receptu som prišla náhodou, keď som rozmýšľala, ako minúť polovicu hlavy zeleru z prípravy sviečkovej. Mala som chuť na niečo tekuté, pikantné a s fazuľou na zahriatie aj zasýtenie. A tu vznikla táto veľmi chutná polievka. Neviem k čomu ju prirovnať, ale keď si ju spravíte, určite Vám bude chutiť, ak máte radi arómu zeleru, chuť fazule a kyslú smotanu :)

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks stredné
1/2 hlavičky
1 ks
1 kelímok
0,5 l (z kuraťa a zeleniny)
1 PL sušená
1 PL sušená
1 konzerva
4 plátky




Postup

  1. 1

    Na panvici som si rozohriala olej a dala do neho na obdĺžničky nakrájané zemiaky a zeler. Trochu porestovala a následne pridala na drobno nakrájanú cibuľu. Zas trochu zarestovala len tak s cibuľkou a posolene.

    Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď už cibuľka chytá farbu, tak pridám šunku nakrájanú na slížiky. Okorením ešte mletou rascou, mletým korením, mletým bobkovým listom a na silnejšom stupni dobre šunku zarestujem.

    Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci si prichystám vývar, ktorý rozohrejem a obsah panvice, keď už začína chytať sem tam osmahnutie poprášim paprikou, premiešam a hneď presuniem do vývaru z kuraťa a koreňovej zeleniny, čo mi ostal z polievky (ak nemáte vývar, tak kľudne aj nejaký kvalitný bujón - kombinácia kurací a zeleninový, svet sa nezrúti). Ak je málo tekutiny, tak dolejeme ešte vriacou vodou. Ako máme radi šťavičku v polievke. Treba kontrolovať slanosť koštovaním v prípade použitia bujónu. Povaríme do zmäknutia zeleru aj zemiakov a pridáme fazuľu z konzervy (mali sme otvorenú omylom, inak deň vopred namočiť tak za kávový hrnček a 30 minút povariť zvlášť). V tomto štádiu pridávam aj sušenú petržlenovú vňať a pažítku.

  4. 4

    Na záver pridáme kelímok kyslej smotany a dobre premiešame na miernom stupni. Okoštujeme a poprípade dochutíme mletým bobkovým listom, korením alebo soľou. Chvíľu nechám postáť už len na horúcej platni. Servírujem s mletou chilli na vrchu.

  5. 5

    Tip: Určite nabudúce spravím so skrytým vajkom, viem si predstaviť, že to môže byť dobré. Poprípade ak ma niekto predbehnete, tak sa pochváľte :)

    Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Tvoja polievka vyzerá veľmi fotogenicky a určite je aj chutná. Pekná kombinácia surovín. Ja síce konzervovanú fazuľu nepoužívam (píšeš aj alternatívu z doma uvarenej), zvyčajne uvarím viac fazule a mäkkú zamrazím v jednotlivých dávkach. Potom je pripravená na rýchle použitie v rôznych receptoch bez dlhého namáčania a varenia. Napr. aj na rýchlu prípravu polievky.
mrnousik
@farbuska (12.12.2020 09:48)

To je dobrý nápad, to mi nenapadlo, ďakujem aj za tip aj pochvalu. Určite vyskúšam, hlavne tú veľkú strakatú :) Inak, aj túto kombináciu treba vyskúšať, má niečo do seba - u nás sa po nej zaprášilo a to som si myslela, že bude chutiť len mne :D Ale kdepak :)
cezar
Som unesený z Tvojej polievky. Tiež mám veľa improvizácií v jedlách, ale tá Tvoja je perfektná. Som vyznávačom zeleru - či už hlavne surového, alebo aj vareného. Moja rodina ho akosi nemusí (pokiaľ ho potajomky nerozmixujem napr. v omáčke), ale chuť im nevadí. Určite vyskúšam a dávam 100 bodov. A určite nebudem komentovať, či dávaš fazuľu z konzervy, alebo namočenú a varenú, či dávaš bujón alebo iba solíš. Asi sme podobní krvná skupina s tým dochuťovaním.
mrnousik
@cezar (12.12.2020 14:28)

Ďakujem za krásne hodnotenie a keď vyskúšaš, určite daj vedieť, či som sa trafila do tvojej chute :)
Ja sa vždy snažím robiť tak, aby som použila tiež čo najčerstvejšie suroviny. Ale chápem, že nie každý má vopred namočenú fazuľu/zamrazenú, že mu ostal vývar alebo má práve k dispozícii časový fond na jeho prípravu :) Preto uvádzam alternatívu, že ak sa použije, nič sa nepokazí :) Takže som rada, že si to správne pochopil :) Hlavne, nech nám chutí :)
cezar
@mrnousik (12.12.2020 16:25)

Aj mňa potešilo, keď niekto reagoval na mojich pár receptov. Varím dlhé roky skoro každý deň, aj deď som nadmerne pracovne vyťažený. Ale varenie ma duševne obohacuje a hlavne pôžitok mojich stravníkov. Varením si vyrovnávam to extrémne vyťaženie živote.
sracz
... nóóó teda!? Vyzerá to a dokonca aj vonia nádherne! Určite odskúšam, ZJEM a rcp posuniem "hepro čaládis" t. j. celej rodine!
mrnousik
Priateľ sa vyjadril, že toto iste aj nabudúce ale s krevetami 🙂 takze tip 🙂
cezar
Tak som ju dnes uvaril. Je vynikajúca a všetci boli spokojní. Zeler som nakrájal na väčšie kúsky,
aby si ho ostatní mohli vybrať z taniera. Mne nevadí ani varený. Dobrá voľba. Díky.
mijaita
Stojim na startu, jeste koupim zakysanku. Polivka me oslovila velmi, jen ta moje bude uzeniny prosta.
mijaita
Chutnala mi, posypala jsem isotem a sušenou mátou. Tak někdy zase, už je v databázi oblíbených. Díky!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia