Makové slané pečivo
Makové slané pečivo

Trvanlivé slané makové paličky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. decembra 2020
Trvanlivé slané makové paličky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Drobného slaného pečiva nikdy nie je dosť a preto je dobre mať v rezerve hneď niekoľko receptov. Pečivko sa hodí naozaj na každú Zobraziť celý popisDrobného slaného pečiva nikdy nie je dosť a preto je dobre mať v rezerve hneď niekoľko receptov. Pečivko sa hodí naozaj na každú príležitosť, nech je to už na nejakú oslavu, sviatok alebo len tak pod zub k telke.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2019/12/trvanlive-slane-makove-palicky.html?m=1

15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
150 g celý
200 g
1 dl
cca 1 dl
1 ks
1 PL
4 PL čerstvá
1 PL (alebo hroznový)
2,5 KL
1 bal. (15 g)
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si zmiešame v jednej miske všetky sypké suroviny, čiže múku, celý mak, práškový cukor, soľ a preosiaty prášok do pečiva. Všetko lyžicou dobre premiešame a až potom pridáme žĺtok, dopoly spustené maslo, olej, citrónovú šťavu a ocot. Všetko dobre zapracujeme a až potom pridáme od oka toľko mlieka, aby sa nám to spojilo a aby sme dostali polomäkké, jemné, mastnejšie cesto. To, že koľko mlieka presne budete potrebovať, závisí od múky. Ja som dala cca 1 dl.

    Trvanlivé slané makové paličky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne s cestom hneď pracujeme ďalej. Vyvaľkáme ho na trochu pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na hrúbku cca 7 mm a krájatkom na pizzu si ho pokrájame na malé, krátke pásiky ľubovoľnej veľkosti. Ja robievam cca 6-7 x 1,5 cm. Ale to je už na vás, kľudne si môžete urobiť aj štvorčeky alebo trojuholníčky. Nakoniec si nakrájané paličky poukladáme na plech s papierom a vrch potrieme vaječným bielkom. Plech dáme ihneď do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15minút, ale to záleží aj od vašej rúry, treba si to radšej sledovať.

    Trvanlivé slané makové paličky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Toto pečivko je veľmi chutné a presne dobré slané :-) Je krehké, jemne chrumkavé a zostane také hoci aj 2 mesiace. Ja ho zvyknem skladovať v papierovej krabici. Naozaj toto pečivko odporúčam, je fantastické a veľa ľudí si po ochutnaní pýtalo naň recept :-)

    Trvanlivé slané makové paličky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný, neotřelý receptík! O délce trvanlivosti nepochybuji, ale reálné to nejspíš nebude tak dlouho je uchovat haha Velmi pěkně děkuji za sdílení, jsi ty naše pilná včelka Mája! Hezký večer!
cesminaz
@kvakac sú naozaj výborné, verím že ti budu chutiť :-) Držková bude, už sme sa doma dohodli že dalšia várka bude o 3 týždne :-) Tak potom nafotím aj postup. @farbuska neolutuješ, je 100x lepšie než kupované makové :-) Pozdravujem a prajem tiež krásny deň! @haji milá , keď som ich bola naposledy piekla, tak som robila viac druhov naraz a preto ich zostalo pár kúskov dost dlho v krabici. A aj sa na ňe tak trocha aj pozabudlo :-) Ale aspoň som takýmto spôsobom zistila,že bez problémov vydržia aj 2 mesiace ;-P Pozdravujem
motyka
Práve hľadám, čo slané na Vianoce. Takže recept, ako na zavolanie. Určite to skúsim.
Nový, zatiaľ som taký nepiekla a makové ľúbime. Že sú výborné - nepochybujem. Ako všetky tvoje recepty. Ešte ma ani jeden nesklamal. Naopak, vždy je to super. Máš zlaté ruky aj srdce. Ešte raz vďaka za knihu. Došla mi 07.12., takže ako Mikuláš. Mala som / aj mám / z nej radosť. Buď zdravá, aj celá rodina. Vďaka......
cesminaz
@kavicka11 som rada, že sa receptík páči a že si bola doteraz spokojná :-) Verím, že aj s týmto slaným pečivkom budeš. Pekný deň. @terinka zlatá dakujem krásne za pochvalu :-) Pozdravujem!
cesminaz
@motyka (9.12.2020 14:23)

Dakujem krásne za tvoje milé slová aj dôveru :-) Budem rada ak paličky vyskúšaš, sú naozaj velmi chutné. Som rada, že máš z knihy radosť :-) nech ti je na osoh. Všetko dobré aj vám a pekný deň!
1x motyka
cesminaz
@trencanka (20.12.2020 09:50)

:-)) to je také maslo, že ked ho ohrievaš na sporáku, tak sa od tepla už polovica spustila :-) a druhá pólka je len mäkká :-) Ono to maslo čo použiješ, nemá byť len celkom mäkké, ale už aj trocha do tekuta.
trencanka
Upiekla som a fantastické! Najlepšie začali chutit na druhý den, ked sa odlezali. Môžem len odporuciť a určite nepečiem posledný raz. Kto miluje mak, tak určite si pochutí. Ďakujem za ozaj skvelý recept.
cesminaz
@trencanka (30.12.2020 18:56)

Super, to ma velmi teší :-) Ano najlepšie sú odležané a preto je ich dobre upiecť už vopred. Vôbec sa netreba báť, vydržia aj 2 mesiace bez problémov :-) Je to super pohostenie aj ked niekto príde. Pekný deň.