Slané palacinky
Slané palacinky

Palacinky na slano s mäsovou plnkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. decembra 2020
Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept)
Foto: sracz

Ostal mi veľký plátok hovädzieho mäsa a orez z kuracieho i morčacieho mäsa z polievky. Roky rokúce som zo zvyškov vareného mäsa a zeleniny Zobraziť celý popisOstal mi veľký plátok hovädzieho mäsa a orez z kuracieho i morčacieho mäsa z polievky. Roky rokúce som zo zvyškov vareného mäsa a zeleniny robieval nátierky, ale už sa nám akosi prejedli. Bývalý sused a kamarát Alex z ½ mojich zvyškov urobil plnku do anadyrských pelmeňov či pirôžkov a tiež sme si pochutili. Palacinky na sladko a so „šlahetkou majú stop stav“, lebo moja krajšia ½ sa opäť chystá do plaviek na budúcu sezónu. Nuž zvíťazili palacinky na slano a tak som experimentoval, čo duša ráčila!

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

podľa potreby (alebo rastlinný)
1-2 ks (kapia)
1 ks stredne veľký
Palacinky:
240-250 ml vlažné
240-250 ml vlažná
7-8 PL (Paleo)
3-4 ks
2-3 štipky
Plnka a zálievka:
500-600 g (z polievky)
2-3 PL
240-250 g hustá
240-250 ml
240-250 ml strúhaný
240-250 ml pokrájaná
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Za mojich tzv. vojenských čias sme v rámci organizovania poriadku používali trošku „zvulgarizované“ pomenovanie „debordelizácia“. Nuž tak som postupoval, keď som v chladničke, či v komore, alebo aj na policiach ponachádzal zvyšky „niečoho“. Pre Vás som ich poukladal do aspoň trošku prijateľnej podoby.

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na troške oleja som orestoval pokrájanú surovú kapiu s „rezancami“ zelenej časti póru a odstavené na boku sporáka, nechal vychladnúť.

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V plastovej miske som z vlažného mlieko a minerálky, hladkej múky, 100 ml olivového oleja, celých vajíčok a štipky soli, ručne do bezhrudkovej konzistencie, kuchynskou „metličkou“ vyšľahal tekuté cesto a nechal ho 33 min oddýchnuť pred ďalším technologickým krokom.

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do rajnice som dal asi 2-3 PL oleja, pokrájanú bielu časť póru a po krátkom orestovaní aj na drobno pokrájané varené mäso. Na záver som pridal „orech“ čerstvého masla, po premiešaní odstavil už ku kapiovému „polotovaru“ a venoval sa pečeniu palaciniek (použil som o kopcovitú PL múky viac, ako pri palacinkách „na sladko“).

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hrubšie palacinky (každú z asi 100 ml naberačky) som 3 min na jednej a 2 min na druhej strane, opiekol na panvici s priemerom 220 mm. Moment obrátenia som riešil podľa začiatku hnednutia okrajov palacinky.

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú palacinku som na pomocnej tácni natrel mäsovou plnkou, posypal ju strúhaným syrom a pokrájanou petržlenovou vňaťou.

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uložil „natesno“, do maslom vymastenej a strúhankou posypanej, zapekacej porcelánovej misy, zalial „emulziou“ z kyslej a šľahačkovej smotany, opäť posypal pokrájanou petržlenovou vňaťou a strúhaným syrom a asi ¼ hodinku

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zapiekol v elektrickej rúre na 180 ⁰C (350 ⁰F). Zvyšok palaciniek bude dobrý so škoricovým, alebo kakaovým cukrom na raňajky s horúcim „kaka-jíčkom“.

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podával som ich ozdobené s orestovanou červenou paprikou a okrou v znojemskom náleve.

    Palacinky na slano s mäsovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sobon
rada si citam vase recepty, vzdy potesia, niekedy nepozeram ani tak na recept ako na formu akou ho podate... super za mna 👍
haji
Vděčný receptík, mám podobné fúze ráda. Jen se nedopracuji k palačince, ale to je o lenosti. O lenosti umývať vela riadov.
mlska
Fantázia, určite to urobím. Vy ste nie len dobrý kuchár, ale aj pisateľ. Píšete aj poviedky, alebo knihy? Keby ste napísali knihu o varení s Vašimi zážitkami a komentom, tak si ju určite kúpim. Pouvažujte o tom.
kvakac
Čo dodať, keď už všetko pred mojím komentárom vyjadrili. Už len za kalištek zázvorového likéru k tomu a bol by som v siedmom nebi od blažeností. Nech ti vareška naďalej radosť v živote prináša.
2x haji a sracz
45678
@sracz mňa oslovila fotka, asi si ju skopirujem a zaramujem:-)) ale tiež sa nechám inšpirovať receptom. Pokojný Adventný čas a poslúchaj :-) , Ježiško nosí darčeky iba poslušným.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia