Perníkový koláč
Perníkový koláč

Vianočný perník s marcipánom

siuuu - fotkasiuuu, 28. novembra 2020
Vianočný perník s marcipánom
Foto: siuuu

Perník máme radi, je to jednoduchý, rýchlo pripravený koláčik, ktorý nikdy nesklame. Robievam ho potretý džemom a posypaný strúhaným kokosom, alebo poliaty čokoládou, Zobraziť celý popisPerník máme radi, je to jednoduchý, rýchlo pripravený koláčik, ktorý nikdy nesklame. Robievam ho potretý džemom a posypaný strúhaným kokosom, alebo poliaty čokoládou, v lete s jahodovou omáčkou. Tentoraz som ho doplnila marcipánom a jednoduchým krémom. Je to taká slávnostnejšia verzia a určite by obstál aj ako vianočná maškrta.

12-15
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
200 g
50 ml
80 g
200 ml
1 PL
1/2 bal.
1 ČL
1 PL
1 ČL (alebo voňavé korenie)
1 PL
150-200 g
50 g
Krém:
250 g
1-2 PL
100 ml
300 g




Postup

  1. 1

    Cesto na perník pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Ja najskôr zmiešam všetky suché suroviny (múka, cukor, sóda bikarbóna, kypriaci prášok do perníka, kakao - pridávam aj štipku soli, ktorú som zabudla uviesť medzi suroviny). Pridám mokré suroviny (vajce, olej, mlieko, džem), kandizované ovocie a posekanú čokoládu obalené v múke a premiešam. Pečiem v rúre zohriatej na 180 °C cca 15-20 mint (vyskúšam špajdľou) na pekáči vyloženom papierom na pečenie. Táto dávka je na menší pekáč (25 x 32 cm), ak chcete robiť na veľký plech, suroviny treba zdvojnásobiť. Upečený perník necháme vychladnúť, obrátime, stiahneme papier.

  2. 2

    Na krém vyšľahám mascarpone s cukrom a smotanou. Množstvo cukru si samozrejme každý môže upraviť podľa svojej chuti.

  3. 3

    Marcipán som vyvaľkala na pocukrovanej podložke a pomocou valčeka som ho preniesla na vychladnutý perník, uhladila som, a obkrojila podľa tvaru koláča.

  4. 4

    Na marcipán som natrela tenkú vrstvu krému a nechala som stuhnúť.

Diskusia k receptu

ola111
Perník je určite výborný,pekný,vysoký,čo ma upútalo sú tie šípky ako dekorácia,no to obkukám na vianočné koláčiky :)))
siuuu
@ola111 (29.11.2020 12:19)

Ďakujem ... to nie sú šípky, sú to plody dráča - nezohnala som ríbezle, tak kvôli foto som použila to čo záhrada dala ... ale šípky budú super ak máte.
siuuu
@farbuska (28.11.2020 20:50)

Ďakujem ... ja mám perník najradšej v tej najjednoduchšej variante (s džemom) alebo s ovocnou omáčkou, ale bola som zvedavá na kombináciu s marcipánom a krémom, a páčil sa mi aj ten kontrast tmavého cesta a bieleho vrchu ... chuťovo to ladí spolu výborne.
haji
Pěkný receptík, kouzelné foto! Krásně nazdobené, připomíná mi to cesmínu s plodem. Toto je vyšší level a ještě posněžené cukrom - jsi hlavička!
siuuu
Ďakujem dievčatá @haji , @terinka55 @martamm ... ja mám perník rada vo všetkých podobách, a tento som tiež chcela robiť až na Vianoce, ale nevydržala som ... musela som ho vyskúšať ;)
1x haji
kucharka
Pernik vyzera ozaj krasne, hned ako som videla fotku, zacala som sa tesit na Vianoce .-))

Mam otazku, myslis, ze by to bolo dobre aj keby som dala na pernik krem a potom navrch marcipan? Rada by som pocula tvoj nazor, kedze si pernil robila .... nesmykalo by sa to pri krajani? Dakujem za odpoved.
1x siuuu
siuuu
@olinecka (1.12.2020 08:52)

Ďakujem Olinecka a chcem sa ti poďakovať za posunutie tvojej vyhranej knižky z minulého mesiaca, určite nejaké receptíky poskúšam a pridám aj sem na Varechu.
siuuu
@kucharka (1.12.2020 19:35)

Ďakujem za milý komentár ... no ja ti neviem čo by urobil marcipán navrchu, či by neobschol alebo sa nerozpustil na kréme (asi by záležalo aj na druhu krému) - s marcipánom nemám veľa skúseností, použila som iba pár krát - väčšinou do cesta, alebo na ozdobu - na želatíne sa mi rozpúšťal, neznáša vodu a myslím si že aj pod tým krémom dlho nevydržal - preto som robila iba malý plech, aby sa to rýchlo pojedlo - tých pár hodín vydržal celkom v pohode.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia