Špaldová kvásková vianočka s levanduľou

bylinkyzbabickinejzahrady - fotkabylinkyzbabickinejzahrady, 24. novembra 2020

Vianočka u nás patrí nielen k Vianociam ale aj k voňavým nedeľným raňajkám. Ak je navyše urobená z kvásku, ktorý uľahčuje trávenie a je Zobraziť celý popisVianočka u nás patrí nielen k Vianociam ale aj k voňavým nedeľným raňajkám. Ak je navyše urobená z kvásku, ktorý uľahčuje trávenie a je doplnená voňavými levanduľovými kvetmi, je to hotový kulinársky zážitok, za ktorý vás budú doma na rukách nosiť :)

Suroviny

65 g
120 g
450 g (z toho 150 g na rozkvas)
2 PL
1 ks
130 ml
100g




Postup

  1. 1

    Najskôr si urobíme rozkvas. Na rozkvas budeme potrebovať: 65 g vody, 40 g trstinového cukru, 150 g hladkej špaldovej múky a 2 PL kvásku. Necháme 4-5 hodín, resp. podľa teploty v miestnosti, pracovať kým nezväčší svoj objem aspoň dvojnásobne.

  2. 2

    Potom zamiesime cesto pridaním 300 g hladkej špaldovej múky, 1 žĺtok, soľ a sladké mlieko - t.j. 130 ml mlieka, 80 g trstinového cukru, 1 vanilka, 100 g rozpusteného masla - vlažné pridáme do cesta a necháme kysnúť opäť pri izbovej teplote cca 4 hodiny.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti na dve vianočky. Pletieme dvojvrstvovú vianočku zo štyroch spodných vrkočov a 3 vrchných vrkočov ako klasický dievčenský chvost.

    Špaldová kvásková vianočka s levanduľou  - obrázok 3
  4. 4

    Zapletené vianočky necháme oddýchnuť v chladnejšej miestnosti počas noci (prikryté, aby cesto nevyschlo). Na druhý deň potrieme vajíčkom a posypeme nasekanými pistáciami a levanduľovými kvetmi.

    Špaldová kvásková vianočka s levanduľou  - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 250 °C 5 minút a následne stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme do zlatista.

    Špaldová kvásková vianočka s levanduľou  - obrázok 5
  6. 6

    Sme trpezliví a krájame až po vychladnutí ;)

Diskusia k receptu

dvorka
Škoda, že tie vianočky nie sú na fotkách aj upečené. Určite by to bola vyššia výpovedná hodnota. A čo sa týka levandule, nie je príliš aromatická? Ja som vyskúšala len raz levanduľové keksíky podľa akéhosi receptu a bolo to aj posledný krát. Vadila mi silná aromatická chuť. Ak sa vianočka len posype, nie je to silné?
evanaaa
Myslím, že ten posledný obrázok by mala byť už upečená, aj keď tak nevypadá, na rozdiel tej bielej vyššie.....a ako chutí, by ma aj zaujímalo. Ale bez levandule.....
martamm
Zaujimavy napad, spaldovu som piekla, ale bez levandule. Miesto kvasku pouzivam lievito madre, zda sa mi lepsie na sladke vyrobky. Mohla by som poprosit foto v reze?
45678
@dvorka (25.11.2020 08:33)

Máš pravdu, tiež som jedla levandulove keksíky, dokonca med levandulovy, no pre mňa k vôli aróme nejedlé... Zostanem pri klasických receptoch:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia