Dusené diviačie mäso
Dusené diviačie mäso

Diviak na čiernom pive s chlebovými knedličkami

Vojto Artz
prezident SZKC a šéfkuchár spoločnosti Metro, 23. novembra 2020
Diviak na čiernom pive s chlebovými knedličkami
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
180 minút
príprava

Suroviny

600 g (alebo jeleňa, daniela, muflóna)
4 ks
kúsok
1 ks
1 ks
80 g
1 PL
z 1 citróna
250 ml
400 ml
1 väčší krajec
Knedličky:
100 g
50 g
1 ks
4 krajce
80 g
70 g
2 ks
podľa potreby (cca 150 ml)




Postup

  1. 1

    Očistené stehno nakrájame na kocky s hmotnosťou cca 50 g. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame nahrubo. Kocky mäsa premiešame s tretinou nakrájanej zeleniny, 200 ml čierneho piva a prikryté pokrievkou necháme odležať (podľa vlastných preferencií) v chladničke.

  2. 2

    Z korenia pripravíme odvar a necháme ho asi 10 minút vylúhovať.

  3. 3

    Odležané mäso vyberieme z nádoby a na časti masti ho opečieme, aby sa pekne zatiahlo a šťava zostala vnútri. Potom mäso vyberieme, do hrnca pridáme zvyšok masti, vložíme všetku koreňovú zeleninu (aj z marinády) a restujeme ju. Hneď ako sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu a všetko spoločne restujeme dozlatista. Následne do základu pridáme cukor, odvar z korenia, časť hovädzieho vývaru, zvyšné čierne pivo, citrónovú šťavu a nálev z naloženého mäsa. Napokon vložíme opečené mäso, ochutíme soľou a dusíme domäkka.

  4. 4

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho zo základu, rovnako aj čiastočne udusené kusy koreňovej zeleniny, do šťavy pridáme rozdrobený kváskový chlieb, zmiernime príkon tepla a ešte všetko povaríme, aby sa chlieb dobre rozvaril. Na záver omáčku prepasírujeme cez sitko a vložíme do nej späť mäso s kusmi zeleniny. V prípade potreby pokrm dochutíme soľou.

  5. 5

    Knedličky: Cibuľu nakrájame nadrobno a na pokrájanej opraženej slanine ju restujeme dosklovita. Potom pridáme na malé kocky nakrájaný bôčik, všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť.

  6. 6

    Do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, pridáme hrubú múku, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a metličkou vymiešame hladké cestíčko.

  7. 7

    Krajce chleba (bez kôrky) nakrájame na drobné kocky, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a zľahka zmiešame s orestovaným údeným bôčikom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame. V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť. Zo zmesi tvarujeme gule, ktoré musíme riadne stlačiť, inak sa knedličky pri varení rozpadnú. Knedličky varíme na pare asi 15 minút. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Teraz som robila jelenie stehno, niečo ako ragú, len bez vína, ale dala som aj asi 2 PL pretlaku, no mne tam chýba aj mletá paprika, tak veru neviem, z čoho má šťava tú farbu......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia