Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Koláč s lieskovoorieškovou nátierkou a pistáciami

Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft
z hotela Color*** v Bratislave, 16. novembra 2020
Koláč s lieskovoorieškovou nátierkou a pistáciami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
30 minút
na 180 °C

Suroviny

550 g
1 bal.
90 g
180 ml vlažné
2 ks
110 g zmäknuté
štipka
1/2 ČL
1 ČL
podľa potreby
60 g nadrobno nasekané
 nadrobno nasekané




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia a 2 PL cukru pripravíme kvások. Samostatne vo veľkej miske zmiešame múku, zvyšný cukor, vajcia, na kocky nakrájané maslo, soľ, škoricu a vanilkový extrakt. K múkovej zmesi pridáme nakoniec aj kvások a vymiešame ručne alebo v robote cca 8–10 min. Cesto preložíme do misky, zakryjeme suchou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.

  2. 2

    Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, potrieme lieskovoorieškovou nátierkou, posypeme nasekanými pistáciami a cesto zvinieme. Môžeme na chvíľu vložiť do chladničky, aby sa nám cesto lepšie krájalo.

  3. 3

    Zvinuté cesto po dĺžke prerežeme na dve časti a prepletieme tak, aby rozrezaná časť bola smerom hore. Opakujeme aj s druhým závinom. Preložíme do dvoch malých chlebových foriem, ktoré sme si predtým vystlali papierom na pečenie. Ešte raz posypeme pistáciami. Babky necháme ešte chvíľu kysnúť vo forme. Medzitým vyhrejeme rúru na 180 stupňov a vložíme dnu nakysnuté babky. Pečieme 30 minút. Potom necháme mierne vychladnúť, a vyberieme z formy a nakrájame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia