Plnka (polnina) uvarená v hrnčekoch

mambiasas - bez fotkymambiasas, 14. novembra 2020
Plnka (polnina) uvarená v hrnčekoch
Foto: mambiasas

Už dlho sme s mamkou rozmýšľali, ako urobiť našu tradičnú dedinskú polninu (plnku) tak, aby sme nemuseli použiť mikroténový sáčok alebo potravinársku fóliu. Mamkin Zobraziť celý popisUž dlho sme s mamkou rozmýšľali, ako urobiť našu tradičnú dedinskú polninu (plnku) tak, aby sme nemuseli použiť mikroténový sáčok alebo potravinársku fóliu. Mamkin skvelý nápad sa uchytil a my si teraz v nedeľu k slepačej polievke kuchtíme našu chutnú dedinskú polninu v hrnčekoch. :)

4
porcie
5 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
4 PL
2 PL
cca 2-3 ČL (čerstvá alebo sušená)
1/2 ČL
1/2 ČL
podľa chuti
1/2 ČL
6 PL
 na vymastenie hrnčekov
 na vysypanie hrnčekov




Postup

  1. 1

    V miske vidličkou rozšľaháme 4 vajíčka, ktoré dochutíme 1/2 ČL vegety, 1/2 ČL sladkej papriky, mletým čiernym korením podľa chuti a 1/2 ČL soli.

  2. 2

    Následne pridáme cca 2-3 ČL čerstvej alebo sušenej petržlenovej vňate a zamiešame spoločne s 4 PL strúhanky a 2 PL hladkej špaldovej múky. Kto chce, môže si do zmesi nasekať aj kuraciu pečienku a cibuľku nadrobno.

  3. 3

    Nakoniec pridáme 6 PL nedeľňajšieho vývaru, aby bola zmes polohustá. Ak je veľmi hustá, pridáme ešte opatrne vývar, no ak treba zahustiť, tak už len strúhankou.

  4. 4

    2 dcl hrnčeky vymažeme s maslom a vysypeme múkou. Hrnčeky plníme do 3/4, protože pri varení plnka zväčší svoj objem.

  5. 5

    Do hrnca dáme vodu tak, aby siahala do polovice hnčekov. Zakryjeme pokrievkou a varíme cca 30-40 minút. Pri varení má voda mierne pobublávať. Pichnutím špajdle do plnky zistíme, či je už uvarená.

    Plnka (polnina) uvarená v hrnčekoch - obrázok 5
  6. 6

    Po vybratí hrnčekov z hrnca, ich necháme odpočinúť 5-10 minút. Potom by sa mala plnka dať pekne vyklopiť. Kto má plnku rád šťavnatejšiu, môže ju dať ešte do vývaru (ten sa už nemusí variť, môže byť vypnutý, aby vývar ostal číry), aby sa ním nasiakla. Naopak, kto má rád suchšiu plnku, už ju do vývaru nemusí dať, len nakrája a podáva napríklad k mäsu z nedeľňajšieho vývaru a k zemiakom. Dobrú chuť! :)

    Plnka (polnina) uvarená v hrnčekoch - obrázok 6

Diskusia k receptu

garanco
Také čosi som ešte nejedla, ani o tom nepočula. Podáva sa to aj do vývarovej polievky, ako taká závarka? Vyskúšam tak zo dvoch vajíčok, zda sa mi, že to bude dobré:-)) .
(..výraz polnina používala aj moja svokra, ale tú pripravovala - piekla iba na Veľkú noc...)
garanco
@olinecka (17.11.2020 06:50)
To slovo poznám, ale nie vo význame dávať ju do polievky. Vždy sa mi to spájalo s jedlom, ktoré sa dávalo do mäsa, alebo sa pridávalo k mäsu :-))
mambiasas
@garanco (15.11.2020 15:54)
My sme sa sa s tým nestretli, žeby sa to podávalo do hocijakej polievky ako závarka. No ak vám neprekáža mutnejšia polievka, prečo nie? :) Je to predsa len estetická stránka a dôležitá je najmä chuť! :) Na takom stráhadle na halušky by to pravdepodobne šlo. :)
Potom nám, prosím, dajte vedieť, či vám chutilo a či by ste niečo pozmenili. :-)
Ďakujeme za Vašu otázku! Tešíme sa, že Vás zaujal náš recept. :)
garanco
@mambiasas (22.11.2020 13:43)

Plnku som uvarila presne podľa receptu, z dvoch vajec. Pekne sa mi vyklopila z hrnčekov, po vychladnutí som ju nakrájala na kocky a pridala do uvarenej horúcej zeleninovej polievky. Plnka bola chutná, manželovi chutila.
Ďakujem za nový recept! (ale ja dám prednosť, dať ako závarku do polievky, mojim klasickým haluštičkám...)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia