Cviklový koláč
Cviklový koláč

Cviklová torta

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. novembra 2020
Cviklová torta
Foto: Nebíčko v papuľke

Tento recept som si upravil podľa seba, ale vychádzal som z klasického receptu na mrkvovú tortu. Skúste zameniť mrkvu za cviklu a uvidíte, ako to bude fungovať. Zobraziť celý popisTento recept som si upravil podľa seba, ale vychádzal som z klasického receptu na mrkvovú tortu. Skúste zameniť mrkvu za cviklu a uvidíte, ako to bude fungovať.

10
porcií
50 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
350 g nahrubo nastrúhaná
60 g
5 ks
300 g
1 ČL
1 ČL nastrúhaná
1 ČL nastrúhaná
z 1/2 citróna
1 ČL
Poleva:
200 g
2 PL
1 PL
Cviklový kompót:
4 PL
1 ks
1 tyčinka
1 ks
2 PL
1/2 hrnčeka (mrazené)




Postup

  1. 1

    Cesto: Vajcia a cukor dôkladne vyšľaháme v mise. Pridáme múku a prášok do pečiva a premiešame. Plátky mandlí ešte posekáme a pridáme do hmoty. Nastrúhame trošku citrónovej a pomarančovej kôry, vytlačíme aj šťavu z polovice citróna. Pre vôňu pridáme rum, pridáme nahrubo postrúhanú cviklu a dôkladne premiešame. Do vymazanej tortovej formy nalejeme pripravenú cviklovú hmotu a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 50 až 60 minút.

  2. 2

    Poleva: V miske rozmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a rumom. Touto zmesou polejeme vychladnutú upečenú tortu.

  3. 3

    Cviklový kompót: V kastróliku necháme skaramelizovať hnedý cukor, pridáme celú škoricu. K cukru vytlačíme trošku šťavy z citróna a prilejeme trošku rumu a vody. Do zmesi prepasírujeme mrazené maliny a pridáme ošúpanú cviklu nakrájanú na mesiačiky. Prikryté pomaly varíme, kým nebude cvikla mäkká, asi 20 minút. Podávame k torte, môžeme použiť aj na ozdobu.

Diskusia k receptu

haji
@kuko95 (17.11.2020 08:09)
Troufám si říct, že jsou tu lepší sladké cviklové recepty od amatérov.
1x kuko95
lianka
@ Kuko, prečo nie, veď tie ingrediencie sa prepoja , keď sa to upečie a postojí. Ja som cviklu v minulosti nemusela, ale teraz si urobím buď šalát, boršč, zaváram a dokonca, keď som ju asi pre 2 týždňami vybrala, očistila som si a skúsila len tak na surovo, nakrájala na plátky a tak mi chutila ako reďkovka. Vôbec nebolo cítiť zemitú chuť. Asi preto, že veľa pršávalo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia