Maslové venčeky fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 9. novembra 2020
Maslové venčeky (fotorecept)
Foto: gordonko

Videorecept na toto maslové pečivo našli baby na Youtube a chceli ho vyskúšať. Ja som ich predbehol, vyskúšal Zobraziť celý popisVideorecept na toto maslové pečivo našli baby na Youtube a chceli ho vyskúšať. Ja som ich predbehol, vyskúšal a aj "vylepšil".
Zdroj: Videorecept z Youtube

12
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 185 °C

Suroviny

200 ml vlažné
100 ml vlažná
50 ml
3 ks
2 PL
10 g
570 g
1 KL
30 g (+ na potretie)




Postup

  1. 1

    Do misky dáme 200 ml vlažného mlieka, 100 ml vlažnej vody (tak píše recept - ja som dal 300 ml mlieka),pol deci oleja, dva bielky s jedným žĺtkom, 2 PL kryštálového cukru a 10 g sušeného droždia (1 a 1/2 vrecúška).

    Maslové venčeky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    To, čo máme v miske premiešame a potom postupne pridáme 570 g hladkej múky a kávovú lyžičku soli. Znova premiešame (cesto sa mi zdalo trochu redšie , tak som si dovolil pridať trochu múky cca 3 - 4 lyžice ) a do tohto cesta potom rukami zapracujeme 30 g masla izbovej teploty (dal som od oka 1 plnšiu PL) - miešame do 5 minút, aby sa maslo rozpustilo a dostalo všade - možno by bolo dobré naliať roztopené maslo.

    Maslové venčeky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešané cesto sa už odlepuje od misy, tak ho poprášime múkou, zakryjeme a necháme hodinku na teplom mieste vykysnúť.

    Maslové venčeky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodinke nám cesto pekne nabehlo, trochu som ho prepracoval a rozdelil na 12 kúskov a vytvaroval bochníčky.

    Maslové venčeky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru zapneme na 185 °C. Bochníček cesta vyvaľkáme do oválneho tvaru (moc mi to nešlo, tak som to ponaťahoval rukami), potrieme maslom (použil som jemne zohriate maslo a natieral mašľovačkou), radielkom urobíme niekoľko zárezov a zvinieme zo šikma k druhému koncu a konce spojíme, aby vznikol venček a ukladáme na plech. Trochu som experimentoval, druhú polovicu cesta som ešte osolil na maslo, aby bolo cesto slanšie a to som ešte natiahol a trochu viac ponatáčal závity.

    Maslové venčeky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na jeden plech stačí iba polovica cesta, lebo keď urobíme tie venčeky, necháme 20 minút nakysnúť, oni pekne zaplnia plech, ponatierame ich rozšľahaným bielkom s dvomi žĺtkami a posypeme ich sezamovými semiačkami. Druhú polovicu venčekov, tu slanú som natrel a posypal rascou a ešte trochou soli.

    Maslové venčeky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piekol som 20 - 25 minut na 185 °C. Cesto je super mäkučké - nadýchané. Mne osobne najviac chutili tie slané s mliekom. DOBRÚ CHUŤ.

    Maslové venčeky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Viac fotografií z postupu nájdete TU: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=tomas.marny.75436&set=a.1747474295404105

Diskusia k receptu

evanaaa
@gordonko , Feri, tak tu si sa prekonal, neviem, či by som to ja tak zvládla, krásne venčeky a verím ti, že sú aj chutné, lebo mne už len pri pohľade na ne ožívajú chuťové bunky. A ešte tak natrieť ich maslom alebo hocijakou nátierkou.....ani nehovorím! Priznám sa, keď som hore zbadala obrázok, v prvom momente som si myslela, že je to recept od @cesminaz.....
gordonko
redakcia zmenila názov na ,,Slané maslové venčeky ,, ... môže byť , len chcem upozorniť ,že slaná verzia je v mojej úprave - pôvodný recept je na jemne sladké pečivo / to zo sezamom ) ...... ak idete robiť slanou verziu nedával by som do cesta 2 PL cukru ale určite menej - možno 1 - 2 kávové lyžičky a pridal by som do cesta viac soli
haji
Krásná práce! Klobouk dolů! V postupe sice chybí opis zárezov - ale to je "fous". Robil si zárezy nějakým udělátkem? Hned bych dala testovací vzoreček. Jsi šikovný!
evanaaa
Neviem, ako vy, ale ja vidím, že je v postupe aj to, ako robil tie zárezy - radielkom......keď už sa na to pýtate.
evanaaa
Neviem, ako vy, ale ja vidím, že je v postupe aj to, ako robil tie zárezy - radielkom......keď už sa na to pýtate.
terinka55
@Gordonko , klobúk dole!
Veru som aj trošku “pomaturovala”, ako by som ich urobila. Vyšli Ti fakt parádne!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia