Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Hovädzí guláš fotorecept

foorick - bez fotkyfoorick, 9. novembra 2020
Hovädzí guláš (fotorecept)
Foto: foorick

Hurá. Guláš je vynikajúce jedlo a ja sa vždy teším, keď si ho môžem pripraviť presne tak ako ho mám rád. Každý má na Zobraziť celý popisHurá. Guláš je vynikajúce jedlo a ja sa vždy teším, keď si ho môžem pripraviť presne tak ako ho mám rád. Každý má na guláš svoj recept a tak si ho nejde vynachváliť :) A presne tak to má byť. Ja vám ponúkam ten svoj.

180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (nožina alebo krk)
 (alebo chilli)




Postup

  1. 1

    Je rozhodnuté. Bude sa variť guláš. V mäsiarstve si pýtame hovädziu nožinu (kližka, glejovka, močing), názvov je habadej. Alebo hovädzí krk. Ostatné suroviny zakúpime tiež :).

  2. 2

    Pripravíme si všetko, čo budeme potrebovať. Ja to robím ešte pred varením, aby som mal všetko pokope a nemusím sa náhliť alebo si v pol varenia nadávať, na čo som zabudol :). Cibule dávam približne rovnaké množstvo ako je mäsa. Na objem, nie na váhu. Zeleniny niečo menej.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca si dáme roztopiť bravčovú masť. Áno, masť. Na olej ani nemyslite. Guláš je o mäse, nie o slnečniciach. Nehanbite sa a kľudne jej tam natrepte, aby bolo dosť, cibuľka musí byť pekne mastná.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Začína beh na dlhú trať. Nakrájanú cibuľu smažíme na miernom ohni cca pol hodinku, kým nemá zlatohnedú farbu. Tento základ je dôležitý. Netreba sa toho báť, zabudnite na múdre reči o tom ako zhorkne a podobne. Nič nezhorkne. Cibuľa pekne zmäkne, stratí na objeme a jej chuť je skôr sladká.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď máme cibuľku pripravenú, zvýšime grády na platni, poprípade prihodíme polienko do špahrietika :). Pokrájané mäsko na kocky šupneme do hrnca. Miešame a necháme mäso pekne zatiahnuť. Potom prisypeme drvenú rascu, soľ a mletú červenú papriku. Premiešame a podlejeme trochou červeného vína. Víno spraví základu príjemnú chuť, vôňu a určite aj farbu. Ak nemáme víno, môžeme podliať aj pivom. Mne sa overilo skôr víno. Tak to pivo, čo vidno medzi pripravenými surovinami, som vypil, kým sa robila cibuľa :D. Krátko necháme pobublať, nech sa odparí alkohol a zakryjeme pokrievkou.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme papriku, paradajky, na jemno pokrájaný cesnak, feferónku alebo chilli, každý koľko znesie. Ja som dal sušené jalapenos. Pridáme tiež na malé kocky nakrájaný zemiak. Ten nám spolu so zeleninou guláš zahustí. Nie je treba žiadnu múku. Myslím, že sa zhodneme na tom, že tá do gulášu nepatrí. Necháme pod pokrievkou dusiť. Guláš sledujeme, miešame a postupne ako sa nám rozvára zelenina, podlievame ideálne vývarom alebo horúcou vodou. Tento proces vykonávame po dobu približne 1,5 hodiny, kým mäso nie je mäkké. Môže to trvať aj dlhšie, podľa toho, aké je mäso.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäso máme mäkučké, zelenina sa nám rozvarila, a tak pridávame na kocky pokrájané zemiaky, každý ako má rád. Ja dávam približne polovicu z množstva mäsa. Ja dávam do môjho gulášu ešte malú lyžičku horčice.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme povariť, kým nie sú zemiaky mäkké. Na koniec prisypeme majoránku, premiešame a máme hotovo.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Guláš je hotový, podávame s čerstvým chlebom.

    Hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

bembo
Tento guľáš sa mi páči,a smozrejme ho aj uvarím.Len ja neznášam paradajky,a zrejme bez nich by to nebolo ono.Jedine paradajku olúpať,a jej vnútro pokrájať nadrobno,nech sa rozvarí.Keď v ňom nebudú šupky z paradajky,ktoré mi vadia najviac,tak si pomyslím že tam žiadne nie sú.
2x haji a kvakac
haji
Takový guláš s bramborem vařila moja babka, v létě přidávala rajčata a papriku. Pěkný receptík, chutný guláš!
1x kvakac
2010
gulas si vari kazdy svoj, moze byt vyborny, ale pridavat vino a horcicu je pre mna podobne ako pridat kari a kokosove mlieko.
foorick
@bembo (10.11.2020 12:40)
Pokial ti vadia len ta supka, paradajky sa daju blansirovat. Narez do kriza supku, paradajky namoc do vriacej vody a po chvili zas do ladovej. Supka zide dole. Pri tom case kym sa spravi maso nebude po paradajke ani naznak. :)
kvakac
@bembo (10.11.2020 12:40)

Ja krájam paradajky na drobnučko. Je s tým viac práce, ale pokiaľ sa uvarí mäso z paradajky neostane nič len šťava. Takže sa nemusíš mať obavu, že natrafíš na šupky z nich.
afataga
@bembo (10.11.2020 12:40)

Jaj ty a paradajky :-), tak je moznost dat z konzervy, tie su osupane.
bembo
@afataga (11.11.2020 11:06)

Také máme doma(Freshona)Talianske paradajky.V lete si radšej zoberiem od našej nevesty.Moja paradajkomilná žena povedala že sú neporvnateľne lepšie ako z obchodu,a vraj sladučké.Je rozhodnuté v zime konzerva,v lete zo záhradky.
sovka62
Mam rada gulas, z mocingu alebo z krku. Ako ho spravne uvarit, to ma naucili polovnici. Varili srnci gulas, ale cast srncieho masa nahradili masom zhovadzieho krku. Vo vysledku to vobec nebolo vidiet. Zacali bravcovou mastou a cibulou. Ale nie tak, sko sa docitate v beznych receptoch. Cibulu smazili do zlatista a potom ju podliali trochou vriacej vody. Pockali, kym sa voda odpari a postup zopakovali este dva razy. Az potom pridali maso.
A toto je tajomstvo chutnej hustej stavy, cibula bola uplne rozvarena a to na zahustenie stacilo.
Odvtedy inak gulas nevarim.
foorick
@sovka62 (23.7.2023 17:18)

Ahoj, ďakujem za komentár. Áno tento postup je dosť známi. Robí sa to pre to aby sa cibuľa opekala rovnomerne. Avšak pri dĺžke varenia gulášu je to nepodstatné keďže cibuľa sa rozvarí tak či onak. Pre mňa je podstatné aby bola cibuľa takmer hnedá. Pekný deň.