Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Šolet

jewishfood - fotkajewishfood, 9. novembra 2020

Šolet sa pripravuje v židovských rodinách pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím slowcookeru (pomalého hrnca), prípadne zababušením teplého Zobraziť celý popisŠolet sa pripravuje v židovských rodinách pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím slowcookeru (pomalého hrnca), prípadne zababušením teplého hrnca do deky alebo pod perinu. V pomalom hrnci sa dá šolet predvariť a neskôr už upečený presunúť na následné udržiavanie teploty. Rovnako je možné udržiavať šábesové jedlo teplé vo veľmi mierne teplej rúre.
Zdroj: www.jewishfood.sk

6
porcií
230 minút
príprava
210 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g (alebo iná, príp. zmiešame viac druhov)
700 g
1 ks
4-5 strúčikov
10 ks
2 ks
1 ks
2 hrste
3 ks
1/2 ČL
štipka




Postup

  1. 1

    Deň predtým ako chceme šolet variť, opláchneme fazuľu a namočíme ju do studenej vody (dáme aspoň raz toľko vody ako fazule) spolu s rozkrojenou cibuľou, strúčikmi cesnaku, mletou paprikou a celým korením. Fazuľa napučí a voda sa takmer vytratí.

  2. 2

    V deň, keď ideme šolet variť, pridáme k fazuli ešte trošku studenej vody, mäso očistené od blán a nakrájané na kocky, mrkvu a petržlen nakrájaný na väčšie kusy. Pridáme ovsené vločky a osolíme. Takto pripravené varíme asi 30 minút.

  3. 3

    Predvarený šolet preložíme do pekáča (prípadne môžeme použiť hrniec, ktorý sa dá použiť na pečenie) a pridáme umyté surové vajíčka. Pečieme 3 hodiny na 180 °C. Prvú polovicu pečenia môžeme nechať šolet zakrytý, následne ho odkryjeme a podlejeme horúcou vodou. Vodu pridáme podľa potreby (1-2 krát) a vždy šolet premiešame.

Diskusia k receptu

kvakac
Vyzerá to dobré. Ja mám multifunkčný hrniec tak môžem variť a potom aj piecť. Takže to môžem urobiť bez prekladania. No nerozumiem, ako tie vajcia. To dáme do toho aj so škrupinou? Netreba ich najprv uvariť a potom dať bez škrupiny? Predsa ta škrupina pečená tri hodiny v jedle, čo s ním urobí?
dogagador
@kvakac (9.11.2020 17:03) vapnik pre kosti 😀. Skrupina nie je skodliva. Ak sa varia vajcia cele aj so skrupinou v zidovskom jedle, tak to bude koser! Cize ok.

chemik
Mám názvoslovný problém - v Čechách se šoulet dělá obvykle z hrachu a krup ( v Židovské kuchařce jsou uvedeny bílé fazole) s pečeným husím stehnem nebo hospodská nekošer varianta se zapečenou vepřovou kotletou předem orestovanou dozlatova na pánvi. Ale vždy se jedná o zapečenou kombinaci krup a luštěnin, ochucenou velkou dávkou česneku.
jewishfood
@chemik (10.11.2020 15:24)

Každá rodina má svoj recept. V Čechách sú iné tradície ako na Slovensku a to aj u Židov. Niektorí nejedia krúpy, pre iných je to slavnostnejsie jedlo z hovädzieho mäsa. Niektorí robia husacie mäso atď.
kvakac
@dogagador (10.11.2020 13:56)

Vďaka za radu. Ešte som sa s takto varenými vajcami nestretol. Tak som nevedel. Chcem to totiž skúsiť.
kvakac
@jewishfood (10.11.2020 17:21)

Ďakujem za radu. Už som sa vyjadril predchádzajúcom komentári.
kvakac
@jewishfood (10.11.2020 17:21)

Veľká vďaka za recept. Fantázia chutí, už som dávno také čosi dobré nejedol. Bude u nás častejšie. Ja som použil malú bielu fazuľu a jačmenné krúpy.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia