Mandľový zákusok
Mandľový zákusok

Opitý Izidor trochu inak fotorecept

petullka - fotkapetullka, 7. novembra 2020
Opitý Izidor trochu inak (fotorecept)
Foto: petullka

“Jemnejšia” verzia klasického koláča, vlašské orechy som vymenila za mandle a rum za amaretto. Piekla som to prvý raz, tak som si prešla Zobraziť celý popis“Jemnejšia” verzia klasického koláča, vlašské orechy som vymenila za mandle a rum za amaretto. Piekla som to prvý raz, tak som si prešla niekoľko receptov a vytvorila svoj. Viem, že vo väčšine sú orechy aj v ceste, ale mne to prišlo až moc orechové, tak som spravila takúto verziu a je to ozaj chutné.

8
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
200 g
50 ml
100 ml vlažná
250 g
1 bal.
3 PL
Mandľová plnka:
200 g mleté
4 PL
100 ml
Čokoládový krém:
4 ks
200 g
2 PL
50 g
1 ČL
200 g
Čokoládová poleva:
100 g
20 g
1 PL
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, prilejeme vodu a olej, nakoniec už len ručne primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Cesto nalejeme do formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút. V pôvodnom recepte bol plech o veľkosti 34x25 cm, ak nechcete tortu.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mandľová plnka: Mleté mandle zmiešame s práškovým cukrom a amarettom.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čokoládový krém: Celé vajcia, kakao, vanilkovú esenciu (nemusí byť) a cukor šľaháme aspoň minútu mixérom (aby sa nám z toho nespravila praženica) a hneď dáme misu nad paru a šľaháme krém do zhustnutia (malo by to vyzerať ako redší puding). Ja som varila 35 minút na miernom ohni. Asi po 15 minútach varenia som prihodila čokoládu.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Niekto šľahá krém mixérom, ja som šľahala ručne metličkou, často ale nie nonstop, medzitým som si plnila tortu a upratovala kuchyňu a tak. Si pamätám, že ako dieťa, som musela nepretržite miešať 30 minút, lebo mama ma vždy okríkla, že bude zlá plnka, ba dokonca som musela miešať v smere hodinových ručičiek, nie naopak :-) mne sa tá plnka veľmi nedarila, bola vždy dosť riedka, ale častým skúšaním som zistila, že hnedý cukor a čokoláda ju robia hustejšiu a je vždy dokonalá.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Misu s uvarenou čokoládovou plnkou som dala späť do mixéra a sem tam premixovala, aby skôr vychladla a do vychladnutej som primiešala maslo a vyšľahala hladký a nadýchaný krém.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z upečeného korpusu som stiahla papier, “vršok” zrezala a pekne zarovnaný som vrátila do formy.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na korpus som natrela lekvár, na to som dala mandľovú plnku.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A na to ešte čokoládový krém. Nechala som to celé schladiť cez noc.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a ráno som už len naliala čokoládu (roztopila som nad parou spolu s Cerou a olejom). A ozdobila bielou čokoládou a nasekanými mandľami. Nakoniec som si handričku namočila do horúcej vody a potrela ňou boky torty, odstránila obruč a nakrájala horúcim nožom na 8 častí.

    Opitý Izidor trochu inak (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

siuuu
Izidora mám veľmi rada - robím rovnaké cesto, ale orechovú vrstvu klasicky z vlašských orechov a rumu, ktorého vôňu mám veľmi rada ... ale aj táto verzia môže byť výborná a s radosťou by som ochutnala ... páči sa mi aj zdobenie.
haji
Zajímavý, neotřelý receptík, pěkné suroviny, postup, fotečky. Hlavné foto nemá chybu, jsi šikulka!! Díky za sdílení. Tvoj mandlový izidor je fajnotka!
petullka
@siuuu (8.11.2020 01:10)
ďakujem pekne, mám rada vlašské orechy, ale mandle oveľa radšej. Ja aj sloniu slzu pečiem s mandľami. Ale nabudúce určite skúsim s vlašskými a s rumom,aby som ochutnala aj originál, lebo ozaj som ho dosiaľ nejedla😉

petullka
@kvakac (8.11.2020 10:49)

Nooo nech sa páči do Popradu, dnes máme krásne počasie, úžasný výhľad na Tatry. Škoda, že sa tu nedá pridať video, tak som ti spravila aspoň jednu foto z videa. Ale poponáhľajte sa, lebo už sú len posledné kúsky torty a tie už dlho nevydržia, je fakt skvelá. A nezabudni vziať so sebou aj tu úžasnú pečenú papriku, mňam 🤤




petullka
@olinecka (8.11.2020 16:30)
Ďakujem pekne, aj ten Váš medovo kávový vyzerá super, hlavne ten krém, ten musím skúsiť.

1x haji
rebeka44
Aká orechová plnka?Však tam vôbec nie sú napísane orechy,myslíte mandle?Ja poznám Opitý Izidor ale s orechami nie s mandľami...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia