Perníkový koláč
Perníkový koláč

Medovo-kávový perník fotorecept

petullka - fotkapetullka, 3. novembra 2020
Medovo-kávový perník (fotorecept)
Foto: petullka

Milujem perník, u nás doma je to najčastejšie pečený koláč. Inšpirovala som sa našou @haji , ktorá mi poradila, aby som skúsila Zobraziť celý popisMilujem perník, u nás doma je to najčastejšie pečený koláč. Inšpirovala som sa našou @haji , ktorá mi poradila, aby som skúsila pridať do perníka kávu. Našla som tento recept a hoc ten môj (perník môjho detstva) je pre mňa neprekonateľný, aj tento je veľmi chutný a úplne jednoduchý, určite treba skúsiť.

10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 šálka (200 ml)
1 šálka
1/3 šálky
3 šálky
1 bal.
2 ČL
3 ks
5 PL
1 šálka (mleté alebo nasekané)
1 šálka
Poleva:
200 g
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Uvarenú šálku silnej kávy (z 5 PL instantnej kávy) zmiešame vo väčšom vyššom hrnci (lebo to bude peniť) spolu s medom a cukrom a privedieme k varu. Keď zmes zovrie, stíšime plameň a necháme ešte asi minútu variť. Necháme vychladnúť.

    Medovo-kávový perník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A ideme na cesto...

    Medovo-kávový perník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka vyšľaháme do peny, za stáleho miešania prilejeme olej a potom kávu s medom a cukrom. Nakoniec primiešame múku s kypriacim práškom a korením.

    Medovo-kávový perník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom už len varechou primiešame orechy. V originál recepte boli aj hrozienka namočené v rume, ktoré ja ale že fakt neznášam, tak tie som nedala a ešte aj kandizované ovocie, to ja tiež nemusím ale náhodou som mala kúsok v chladničke dosť dlhý čas, tak som sa ho konečne zbavila, obalila ho v hladkej múke a primiešala do koláča.

    Medovo-kávový perník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a v chladničke som ešte mala červené ríbezle z našej záhradky, manžel z nich robil domáci likér, takže boli dlhšie namočené vo vodke s cukrom. Ale neprimiešala som ich do cesta, nahádzala som ich naň, aby sa urobili jamky, kam potom môže natiecť čokoláda ? Plech (36x27 cm) som vymazala maslom a vysypala mandľovou múkou a rozotrela naň cesto (bolo hustejšie). Kľudne stačí papier na pečenie. A perník bol dosť vysoký, takže dá sa použiť aj ten klasický veľký plech.

    Medovo-kávový perník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút. Po upečení nechala koláč vychladnúť a poliala čokoládou roztopenou nad parou zmiešanom s asi 2 PL oleja a 1 PL Cery. Celý hotový koláč som tento raz odfotiť nestihla.

    Medovo-kávový perník (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, voňavý a chutný! Já přidávám kávu v sypkém stavu do perníkového těsta - buď klasickou mletou a nebo i tu instatní. Kdo má rád kávovou chuť, je spokojený. Krásné fotečky! Jsi rychlá jako vítr! Díky za sdílení.
petullka
@haji (3.11.2020 20:07)
Ďakujem 😁 pečenie je pre mňa relax, ja nemám problém upiecť niečo aj o polnoci, hlavne keď vidím dobrý recept. Tá káva tomu dodala znamenitú chuť. Ďakujem za inšpiráciu.

2x haji a kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia