Rizoto z mäsa z polievky fotorecept

civavasissi - fotkacivavasissi, 26. októbra 2020

V polievke som mala veľa mäsa aj zeleniny, z časti som urobila rizoto, také obyčajné slovenské, žiadne talianske krémové, napriek tomu je výborné.

12
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (z polievky)
 (z polievky)
 (z polievky)
 (z polievky)
3 ks
500 g
1 l
400 g mrazený




Postup

  1. 1

    Uvarené mäso z polievky som obrala od kostí. Zeleninu som pokrájala na malé kúsky. Pripravila som si vývar aj mrazený hrášok, kukuricu nemám, tak som nedala, očistila som tri cibule, sú veľmi malé, preto tri.

    Rizoto z mäsa z polievky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji som osmažila cibuľu nakrájanú nadrobno dozlata, pridala som hrášok, ryžu, keď som všetko riadne osmažila, pridala som varenú zeleninu s mäsom a premiešala som.

    Rizoto z mäsa z polievky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zaliala som vývarom, pridala soľ a korenie a nechala na najmenšom plameni variť zakryté.

    Rizoto z mäsa z polievky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď ryža vsiakla všetku tekutinu, odstavila som z ohňa a nechala pol hodinu na pokoji.

    Rizoto z mäsa z polievky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na tanieri som na porcie nastrúhala syr, príloha nebola uhorky ani cvikla, ale alma-papriky plnené čalamádou. Dobrú chuť.

    Rizoto z mäsa z polievky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

emdy
Nuź počty slabšie zase fungujú. Pol kila ryže + dve stehná a 12 porcií. Zázračné to hrnce.
civavasissi
@emdy (26.10.2020 20:56)
1. Ryža sa uvarí v litri vyvaru, teda jej bude oveľa viac ako pol kila, keď bola v surovom stave.
2. Pripočítajme 400 g hrášku, mäso z polievky a zvyšnú zeleninu.
3. Výsledok je... veeeeeeľa rizota, teda sa veľa ľudí aj naje.

Tak, komu tu nefungujú počty? 😉

farbuska
Toto jedlo bývala v mojom detstve častá klasika, najmä po nedeli. Doteraz mám rada toto naše slovenské rizoto. Keby sme strašne chceli dbať na presnosť podľa technológie prípravy, tak je to skôr pilaf, ako talianske risotto - ale vôbec nezáleží na to, ako si to nazveme.
emdy
takže jednoduché počty: na 150 g uvarenej ryže potrebujeme 70 g surovej. Čiže suché pol kilo je niečo cez kilo uvarenej. 150 g býva ako príloha čo nie je veľa. Gramáž normálneho rizota sa pohubuje okolo 350 g porcia ak aj syr tak 400 g. Čiže 12 normálnych porcií máš v "hrnci" cca 4,2 kg hotového jedla. Čiže to nijako nevychádza. Ale keď dokážeš urobiť 8 porcií z 4 kuracích štvrtí a 10 porcí z jedneho 500g balíka špagiet tak len klobúkom doku. Mám sa čo učiť. Prajem veľa elánu pri varení....
civavasissi
@emdy (27.10.2020 09:03) tie špagety sú príloha k omáčke, kde sa použilo kilo masa plus skoro liter a pol stavy, veď špagety neuvaril hneď všetky, keď sa prvý balík zje, tak sa uvaria nové. To snáď každý pochopí... a čo sa týka pečených stehien, boli veľké, preto som ich aj rozdelila, jedno stehno plus zemiaky je porcia, ako nechcem sa hádať, len nemám rada, keď má niekto uráža.

mirop
pocty, nepocty, tento banalny pokrm asi kazdy pozna, vie uvarit a recept a ani diskuzia nas asi neobohati nie? tak sa nehadajte :)
mamec
@emdy (27.10.2020 09:03)
Možno pre väčšinu ľudí je 1 kuracia štvrť jedna porcia, ale napríklad mne s manželom to úplne stačí. Pre nás sú to 2 porcie. A nie je to o tom, že by sme dietovali. Jednoducho nám to stačí.
civavasissi
@mamec (27.10.2020 15:53) presne, veď si k tomu dám prílohu, kompót alebo šalát...a pridať sa dá vždy. Alebo niekto má ako porciu jeden rezeň, niekto dva. Priznávam, že ja zjem dva rezne ako porciu... Ale napríklad kolozvarska kapusta by bola cely pekáč len jedna porcia, tú milujem 😂





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia