Punčový zákusok
Punčový zákusok

Môj punčák fotorecept

petullka - fotkapetullka, 13. októbra 2020
Môj punčák (fotorecept)
Foto: petullka

Veľmi jednoduchý recept na punčový rez. Ja som ho robila na plechu s rozmermi 20x20 cm, takže ak chcete na klasický veľký plech, treba Zobraziť celý popisVeľmi jednoduchý recept na punčový rez. Ja som ho robila na plechu s rozmermi 20x20 cm, takže ak chcete na klasický veľký plech, treba zdvojnásobiť všetky suroviny.

10
porcií
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Spodný a vrchný svetlý plát:
100 g
4 ks
125 g
1 PL
1/4 bal.
Stredný farebný plát:
4 ks
1 hrnček (1 hrnček = 200 ml)
1 hrnček
100 ml
1/4 bal.
1 PL
Sirup:
100 ml
250 ml
Poleva:
200 G
3 PL
3 PL
3 PL
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Najprv som si upiekla 2 biele pláty. Vymiešala som vajcia s cukrom a olejom a primiešala múku s kypriacim práškom. Cesto som si rozdelila (pomocou váhy) na polovice. Polovicu cesta som vyliala na plech a piekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov 9 minút. Rovnako som z druhej polovice cesta upiekla aj druhý svetlý plát.

  2. 2

    Na stredný farebný plát som si zase vyšľahala vajcia s cukrom do peny, priliala olej a nakoniec primiešala múku s kypriacim práškom. Cesto som si rozdelila na 3 časti, do jednej som primiešala kakao, do druhej červené farbivo a tretia ostala biela.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som cestá striedavo liala lyžicou na plech a premiešala špajdľou na špízy. Cesto som piekla v rúre vyhriatej na 180 stupňov 25 minút.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som to večer a natierala až ráno, tak mi to zatiaľ vychladlo.

  5. 5

    Na sirup som zmiešala malinový sirup (domáci od svokry) s rumom a amarettom (nemusí byť, stačí rum). Sirupu stačí aj len 250 ml, ale my ho radi taký mokrý.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Biele pláty sa upiekli pekne rovno, len som zlúpla šupku, z farebného plátu som zrezala vydutý stred (odrezky mrazím a manžel nám robí punčové gule). Na podnos som si dala prvý biely plát a natrela ho džemom, naň som uložila farebný plát, popichala som ho špajdľou a poliala sirupom a zase natrela džemom.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na to som uložila druhý biely plát a na 1/2 hodiny zaťažila knihou.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na polevu som si preosiala cukor a postupne prilievala po lyžiciach tekutiny, dala pár kvapiek punčovej arómy a červeného farbiva. Poleva nesmie byť hustá, aby sa dobre rozotierala, ale ani riedka, aby nestekala. Fakt treba prilievať po lyžiciach a vždy premiešať.

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec som koláč poliala polevou a trošku ozdobila čokoládou. Nechala som polevu stuhnúť v chlade a potom nakrájala ostrým nožom (ani nebol horúci a poleva vôbec nepraskala).

    Môj punčák (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

radost
punčové boli kedysi-aj zostali-môj favorit
bo bez krému-dnes toho hnusného mastného..
objednám u teba
čo povieš..
:-)
petullka
Ďakujem, dievčatá. My sme mali včera 1. výročie svadby, ale my slávime dátum, kedy sme sa spoznali, to bolo pred 18-timi rokmi, preto aspoň koláčom a dobrým obedom sme oslavili. Neviem, či si ho manžel zaslúžil, ale ja rozhodne áno, preto som si ho upiekla 😁 a mokrý bol teda riadne, už ani prípitok nebol potrebný 😂
haji
Povedený a fotogenický receptík, pěkný postup, jsi šikulka! Blahopřeji k výročí! Přeji vřelá srdce a dobré držáky do dalších let!
dvorka
Včera som piekla tortu, cesto je super, ale aj celá torta. Ja punčáky milujem, preto som si povedala, že mám príležitosť. Nie je síce tak krásne ozdobená ako Tvoja, ale chuťovo - super.


dvorka
A ešte jeden obrázok - v reze. Práve to mramorovanie ma dostalo, lebo recept na dobrý punčový koláč mám.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia