Pšeničné rizoto
Pšeničné rizoto

„Rizoto“ z naklíčenej červenej pšenice

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. októbra 2020
„Rizoto“ z naklíčenej červenej pšenice
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Môžete podávať samostatne alebo ako prílohu, prípadne s volským okom.

4
porcie

Suroviny

500 g
500 g
podľa chuti
podľa chuti
2 PL na restovanie (prepustené maslo, masť, olej)
 (alebo kyslá smotana)




Postup

  1. 1

    Pšenicu namočte do studenej vody na 24 hodín. Vodu meňte asi po každých 3–4 hodinách. Po uplynutí celkového času zlejte vodu a pšenicu prikryte vlhkou čistou utierkou. Pri izbovej teplote ju nechajte klíčiť zhruba 1–2 dni. Následne ju uložte do chladničky. Pre vaše „rizoto“ ju budete variť asi 20 minút v osolenej vode. Vždy si môžete nechať trochu pšenice aj do šalátu.

  2. 2

    Na zahustenie rizota používam paštrnákové pyré. Paštrnák očistite a nakrájajte na malé kocky. Dajte do „kuchty“ a v nej na oleji restujte. Pridajte trochu vody a zatvorte. Od zatvorenia hrnca ešte varte asi 15 minút. Následne nechajte odstáť cca 10 minút a hrniec zachlaďte. Takto uvarený paštrnák rozmixujte a prepasírujte. Dochuťte soľou a odložte. Namiesto paštrnáka môžete zvoliť aj tekvicu, ružičkový kel, huby, cukinu, hrášok, kukuricu a pod...

  3. 3

    V kastróliku zľahka orestujte akúkoľvek nakrájanú mäkkú sezónnu zeleninu alebo huby. Pridajte pšenicu, ktorú ste si pripravili, a zľahka podlejte vodou. Pridajte paštrnákové pyré a „prehrejte“. Na záver môžete „rizoto“ zjemniť kúskom masla alebo kyslej smotany. Pridajte čerstvo nasekané čerstvé bylinky, ako je ligurček, bazalka, plocholistá petržlenová vňať, majorán alebo oregano.

Diskusia k receptu