Börek z tenučkého cesta videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. októbra 2020

Tento fantastický chutný a chrumkavý börek robievam často. Tento raz je to trocha zjednodušená verzia, s ktorou si poradia aj tí menej šikovní :-) Zobraziť celý popisTento fantastický chutný a chrumkavý börek robievam často. Tento raz je to trocha zjednodušená verzia, s ktorou si poradia aj tí menej šikovní :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/10/borek-z-tenuckeho-cesta.html?m=1

4
porcie
35-40 minút
na 190 °C
Börek z tenučkého cesta (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
500 g
cca 3,25-3,5 dl vlažná
1 KL
Plnka:
400 g
1 ks čerstvý
podla potreby
cca 1 PL
Na potieranie:
100 g (82 %)
0,5 dl
1 PL
Na posypanie:
 (černuška)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme plnku. Pór pokrájame na tenučké malé kúsky a zmiešame s tvarohom. Celé dobre osolíme, pridáme pár kvapiek citrónu a necháme zatiaľ bokom stáť. Maslo, ktoré budeme potrebovať na potieranie, si ohrejeme tesne pred pracovaním a zmiešame ho s olejom.

  2. 2

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 3,25 dl vody a inokedy zas 3,5 dl vody, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka.

  3. 3

    Bochník následne rozdelíme na 4 časti a každú ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky poukladáme na naolejovanú tácku a dobre ich zo všetkých strán ponatierame olejom. Nakoniec ich necháme 20 minút postáť.

  4. 4

    Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho na doske rukami rozťapkáme do tvaru kruhu. Aby sa nám lepšie šmýkalo a naťahovalo, potrieme tekutým tukom dosku pod cestom a aj vrch cesta. Potom už len od stredu smerom von šmykľavo roztláčame cesto na tenučký veľký kruh. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo :-)

  5. 5

    Celé cesto hore-dole popolievame maslom. Následne rýchlo prehodíme najprv jednu stranu cesta a potom druhú tak, aby sa protiľahlé strany prekrývali. Následne cesto tam, kde bude plnka natrieme maslom a dáme rovnomerne plnku. Celé trochu osolíme a prikryjeme jednou stranou cesta. Popolievame ju maslom, dáme zasa plnku, ak treba osolíme a zakryjeme napokon aj s druhou stranou.

  6. 6

    Böreky poukladáme na plech s papierom, vrch natrieme zvyšným maslom, ktoré sme zmiešali s jogurtom a posypeme čiernou rascou.

  7. 7

    Dáme piecť do rúry na 190 °C na cca 35-40 minút. Prajem dobrú chuť!

  8. 8

    Ešte presnejší postup a lepšiu predstavu o príprave nájdete v mojom videu :-) Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

haji
Kouzelný recept.
Chtěla jsem se pokochat pohledem na práci s těstem a zapnula video. Už podruhé mi video zkolabovalo - kvůli tomu, že nevzalo reklama. Nevadí. Představivost zapnout mohu, ta mi neklekne.
S radostí bych tu dobrotu ochutnala, musí to být jemná chuť! Krásná práce, milá Cesmínko!
1x kvakac
cesminaz
@terinka dakujem pekne za pochvalu a nahliadnutie :-) Srdečne ta tiež pozdravujem! @haji milá, som rada, že sa ti nakoniec podarilo video pozrieť :-) S reklamou ja nemám nič spoločné, to skôr Varecha :-) Pozdravujem a pekný večer prajem!
ariela6
krasne podrobne prezentovaný recept velmi sa mi pači takže to skusim aj ja uvidim či sa mi to padari ako tebe cesminaz
cesminaz
@babkamt (5.10.2020 18:33)

Milá @babkamt , presne preto som sa rozhodla toto video pridať :-) Netreba sa báť tahaného cesta. Toto je vlastne zjednodušená verzia Böreku, ktorý robievam na celý stôl  varecha.pravda.sk/recepty/borek-spenatovo-syrovy-fotorece...
Ale kedže tento v celosti každý nezvládne, tak takého určite táto verzia poteší ;-) Dakujem za tvoje nahliadnutie a želám aj tebe príjemný večer.
radost
šikovníčka z kuchyne-pozdravujem
kukla som videjko-ide ti to -dcérenko...
želám zdravie pokoj radosť
a šťastie všetkým nám
objímam
haji
@cesminaz (5.10.2020 19:08)
Jejda, to víš že to je něco mezi reklamami na youtube a na vareche, prostě se to do sebe hryzne. Ze zásady si videa nepouštím, ale tu jsem udělala 2x vyjímku /borek, úžasný jablkový zákusok/ - seklo se oboje. Technika je někdy mrška. Musíme pracovat s tím co máme. Ať se ti daří, milá Cesmínko!
pivonka
Na borek som si doteraz netrúfla, ale tuná som len čumela, keď si vyťahovala cesto. Úžasné! Vyzerá to ako štrúdľové, pritom sa nevyplieskava a netrhalo sa ti. Myslíš, že ani mne sa nebude trhať? Asi sa dajú použiť aj plnky z iných tvojich borekov a možno aj sladké? Veľmi, veľmi sa mi tvoj borek páči.
cesminaz
@kvakac :-)) vdaka za milú pochvalu. @olinecka dakujem, si milá :-) @jerica ano presne ako vravíš, plnky sa dajú obmieňať podla chuti :-) ale aj táto je skvelá. @haji :-)) vdaka za výnimku! Príjemný večer všetkým :-)
1x haji
cesminaz
@pivonka (5.10.2020 22:40)

Milá @pivonka som si istá, že sa ti trhať nebude :-) Ked pôjdeš presne podla videa, by sa ti to malo podariť. Len jedno by som poradila... to cesto sa nesmie tlačiť "silou" ale len tak jemne ,pomaly šmyklavo roztláčať smerom von :-) No čo už, takéto cesto sa robí s citom ;-)) Čo sa týka plnky, kludne daj akú chceš, dokonca aj sladkú, prečo by nie?! :-) Dakujem za komentík a pozdravujem.
1x haji
violeta
Tvoje recepty sú výborné @cesminaz , dá sa na ne spoľahnúť. Cesto je naozaj fantastické, bola som ohúrená, naozaj nepreháňam :)) ako ľahko sa s ním pracuje. Veď toto je rýchly recept, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá. Ja som plnila jogurtom a tvarohom, podľa tvojho staršieho receptu. Bohužiaľ som spravila chybu začiatočníka, dala som priveľa masla a hlavne soli. Inak je börek výborný a nabudúce si dám pozor ;)


cesminaz
@violeta (6.10.2020 21:26)

To je teda krása!!! Milá @violeta ty si ma naozaj velmi velmi milo prekvapila :-) Nemyslela som si, že niekto tak rýchlo börek vyskúša :-) Ano máš úplnú pravdu, je to rýchly recept. Čakáš síce s cestom 20 minút, ale potom to máš za 10 minút na pekáči ;-P Som velmi rada, že si spokojná, dakujem za tvoju odozvu! Pekný den prajem :-)
izabella929
@cesmainaz , video som pozerala s obdivom..si šikovná a dobre ovládaš práce s cestom...podobné video s takým cestom som videla zo Srbska a tiež som obdivovala prácu s tenučkým cestom..bála by som sa, že sa mi roztrhne pri prekladaní...úžasná šikovnosť..proste to vieš..
frezia68
@Cezminaz : Prečo som tu nakukla? Zas niečo veľmi lákavé sa tu usmieva a robí chúťky. Pridávam do KK,hoci z bezlepkovej múky sa nepodarí takto vytiahnúť cesto,ale aspoň zrak poteším a Teba zasa len chválim. Radosť pozerať na Tvoje recepty.
zolik
V tvojom podani to vyzera take jednoduche! A nepresviedcaj ma, ze je. Nie je! Obdivujem Tvoju sikovnost a trpezlivost.
cesminaz
@izabella929 (7.10.2020 13:44)

Dakujem pekne za tvoju pochvalu :-) ale fakt to nie je až také ťažké. Ja zas obdivujem tvoju prácu a tvorbu stále nových a nových zákuskov :-) Pozdravujem.
cesminaz
@frezia 68 (7.10.2020 23:09)

Dakujem @frezia zlatá za milé slová :-) Hej, z bezlepkovej múky je to veru určite ťažké.. Pekný večer :-)
cesminaz
@zolik (7.10.2020 23:34)

:-)))) tak dobre, nebudem. Dobre no, možno treba aj trocha šikovnosti :-) Ale trpezlivosť nie je nutná, lebo to ide naozaj rýchlo ;-P
es77
cesto je fantastické a vždy som v turecku obdivovala ženy čo sedeli celé poobede na zemi a vaľkali takéto úžasne cesto s rôznymi plnkami.Som veľmi rada,že mám recept,ktorý som vyskúšala a dajú sa cestom nahradiť aj naše ťahané štrudle,ktoré som robievala s mojou mamkou.Ďakujem veľmi pekne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia