Tvarohová štrúdľa
Tvarohová štrúdľa

Štrúdeliny fotorecept

lucialujza - fotkalucialujza, 2. októbra 2020
Štrúdeliny (fotorecept)
Foto: lucialujza

Mám veľmi rada chrumkavé štrúdľové cesto. A rada sa podelím. Lenže nakrájaná štrúdľa mi už nepríde až taká lákavá. A tak vznikli miništrúdle. Zobraziť celý popisMám veľmi rada chrumkavé štrúdľové cesto. A rada sa podelím. Lenže nakrájaná štrúdľa mi už nepríde až taká lákavá. A tak vznikli miništrúdle. Výborné, keď ich chcete niekam niesť - na piknik, do práce, je to také čistejšie na rozdávanie.

27 ks
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1 bal. (v plátoch)
100 g roztopené
Plnka:
250 g
2 bal.
1 ks
1 ČL nastrúhaná
1-2 PL
1-2 PL
 štipka




Postup

  1. 1

    Na plnku potrebujeme suchší tvaroh. Vyšľaháme bielok so štipkou soli a neskôr pridáme jeden vanilkový cukor (používam 20 g balenie). Vyšľaháme do tuha. V mixéri rozmixujeme ostatné suroviny, vrátane žĺtka. Pokiaľ máte radi sladké, pridajte cukor podľa chuti. Rovnako ak máte radi kyselkavé, pridajte viac citrónovej šťavy. Nebojte sa ochutnávať, už toto je výborné. Ale nezjesť celé, nech ostane na štrúdeliny. Pozor, aby plnka nebola príliš tekutá. Primiešajte vyšľahaný bielok a vzniknutú plnku dajte do cukrárskeho vrecka bez špičky. Fajn poslúži aj mikroténové vrecko s odstrihnutým rohom. Priemer otvoru tak 2 cm.

  2. 2

    Na tento koláč používam cesto z obchodu "L" (už ho majú v stálej ponuke), kde je v balení 9 plátov. Na podložke si rozložíme 1 plát a na polovicu natrieme roztopené maslo.

    Štrúdeliny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preložíme.

    Štrúdeliny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na okraj, kde je preklad, vytlačíme pás plnky.

    Štrúdeliny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto zrolujeme.

    Štrúdeliny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Postup opakujeme do minutia cesta.

    Štrúdeliny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do posledného mi nevyšiel tvaroh, asi som príliš ochutnávala, tak som použila inú plnku (mleté orechy s cukrom). Fantázii sa medze nekladú. Môžete použiť plnku, akú bežne dávate do veľkej štrúdle.

  8. 8

    Každú roládku som rozrezala na 3 časti a uložila na plech vystlaný papierom na pečenie. Piekla som na 180 °C. Čas si treba pri tejto veľkosti odsledovať, cca 10 -15 minút.

    Štrúdeliny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A už len pocukrovať a servírovať.

    Štrúdeliny (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sovka62
Si sa natrapila! Ale nic proti nicomu, aj mne sa celkom pacia tie mensie kusky. Ale asi by som s nimi doma nepochodila, u nas vsetko konce strudli musim zjest ja, nikto ich nechce.
Co sa tyka tvarohovej plnky, poucila som sa na Vareche. Ak plnka zredne (a to po pridani cukru a zltkov zredne skori vzdy), pridam do nej vanilkovy krem Ole bez varenia. A potom ju bez problemov mozem natriet na celu plochu cesta a zavinut. Lebo plnit plnku ken okraj by som sa bala, to cesto pri peceni stvrdne, tak aby cesto bez plnky nebolo ako kost.
luwinka
@sovka62 (2.10.2020 11:33)

Keď použiješ tvaroh jemný, tak po pridaní cukru nikdy nezredne, ja používam preto tento tvaroh. Dobre sa mi s ním pracuje.


lucialujza
@sovka62 (2.10.2020 11:33)

Ja mám rada chrumkavé, takže mi táto verzia úplne vyhovuje a ak je dostatočne suchý tvaroh, skôr musím ešte riediť smotanou. Ja si štrúdľové cesto koľkokrát upečiem aj len s maslom cukrom a orechami (niečo ako baklava bez sirupu), hlavne nech to je chrumkavé.
Ale možno Tvoj tip niekomu pomôže, alebo môže pridať xantanovu gumu, opatrne.
evanaaa
Aj mne sa celkomm páčia tie miništrudličky....a čo sa týka rednutia tvarohu, moja svokra mi poradila, aby som ho vymiesila, takže keď som mala hrudkový, dala som ho do igel. vrecúška, vytlačila vzduch, zviazala a mädlila, miesila, až zmizli hrudky. Potom som pokračovala v jeho ochutení, trochu to pomohlo.
sonza
@evanaaa (2.10.2020 18:58)

Ja pridávam do tvarohu lyžicu solamylu, potom sa nerozteka. A toto cesto potieram zmesou mäkkého tvarohu, vajíčka, trochou oleja, cukru - rozmiešať a potrieť cesto. Tým istým potieram na plechu aj rolky pred nakrájanim a pečením. Strudliky sú potom pekne mäkkučké.
babidka
Pekne si to vymyslela, necham sa inspirovat:-) Ja osobne tvarohovu strudlu nemusim , ale pouzijem makovu, orechovu alebo jablkovo-skoricovu plnku .Tie mame oblubene.
evanaaa
@sonza , aj ja som dávala do tvarohu buď Zlatý klas, alebo vanilkový puding, aspoň dve lyžice, či podľa množstva tvarohu, len teraz už ani nepečiem.
evanaaa
@sonza , aj ja som dávala do tvarohu buď Zlatý klas, alebo vanilkový puding, aspoň dve lyžice, či podľa množstva tvarohu, len teraz už ani nepečiem.