Syrový koláč
Syrový koláč

Syrové mille-feuilles

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 17. septembra 2020
Syrové mille-feuilles
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

350 g
200 ml
100 g
50 g
2 ks
120 g
160 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Plnka: Do hrnca dáme múku, mlieko a maslo, vyšľaháme do hladka, postavíme na mierny oheň a priebežne miešame. Keď zmes privedieme k miernemu varu a spravia sa v nej hrudky, dáme dolu z plameňa a metličkou šľaháme, kým hrudky nerozmiešame. Po jednom pridáme vajcia a za stáleho miešania opäť privedieme k varu. Ak by sme hmotu mali príliš hustú, po kvapkách pridáme mlieko, aby sme ju rozriedili, ale nie veľmi, aby plnka nevytekala. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom, tabascom a keď zmes trochu vychladne, pridáme ementál a 60 g parmezánu. Nakoniec vmiešame smotanu, aby bola zmes vláčna. Na to, aby sme zistili, či má zmes správnu konzistenciu, naberieme ju lyžicou – nesmie sa roztekať a musí držať tvar.

  2. 2

    Tenký plát lístkového cesta rovnomerne nakrájame na štvorce s rozmermi 10 x 10 cm. Pripravenú náplň a štvorce cesta vrstvíme tak, aby zostal po obvode aspoň polcentimetrový okraj. Posypeme zvyšným strúhaným parmezánom a dáme piecť cca na 10–15 minút do rúry vopred predhriatej na 190 °C. Pečieme, kým syr nezozlatne a náplň nezačne bublať.

Diskusia k receptu

evanaaa
Toto sa mi celkom pozdáva, neviem ale, či nie je málo cesta a asi koľko štvorcov by malo z neho vyjsť? Určite to má lahodnú syrovo-smotanovú chuť.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia