Orechové rožteky
Orechové rožteky

Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. septembra 2020
Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi fajnové, jemné orechové rožteky ku káve s priateľmi, alebo na posedenie s rodinkou. Hodia sa aj na sviatočné chvíle a oslavu. Fantastické sú Zobraziť celý popisVeľmi fajnové, jemné orechové rožteky ku káve s priateľmi, alebo na posedenie s rodinkou. Hodia sa aj na sviatočné chvíle a oslavu. Fantastické sú aj s makovou plnkou!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/09/nekysnute-orechove-rozteky-zo.html?m=1

16 ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
250 ml
1 dl
2 PL
1 KL
1 bal. (15 g)
Plnka:
250 g mleté
3-4 PL
1 bal.
2 štipky
1/2 KL
Na potretie:
trocha
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku, cukor, soľ a prášok do pečiva najprv premiešame lyžicou v miske. Potom pridáme citrónovú šťavu, smotanu na šľahanie a mlieko. Mlieko môžete pridávať po troške, uvidíte koľko budete potrebovať :-) Ja som dala 1 dl. Vypracujeme polomäkké, jemné, poriadne vláčne (mastné) cesto. Hotové cesto necháme 15 minút odpočívať.

    Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za ten čas si urobíme plnku. Mleté orechy zmiešame so škoricou, soľou, vanilkovým cukrom a lekvárom podľa chuti. Ja miešam s orechami vždy marhuľový, lebo tá kombinácia nám chutí najviac :-)

    Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddýchnuté cesto prekrojíme na 2 časti a zľahka ich sformujeme do tvaru bochníčka. Bochníčky vyvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou cca 4 mm.

    Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne každý kruh pokrájame na 8 častí a dáme všade rovnomerne plnku. Každý trojuholník 2x pri plnke zakrojíme, a presne podľa fotky zľahka skrútime do tvaru rožteka. Rožteky ukladáme na plech s papierom, natrieme mliekom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na 20 minút. Treba si to sledovať.

    Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte trocha teplé upečené rohlíčky posypeme bohato práškovým cukrom. Kto chce, si môže naplniť polovicu rožtekov aj makovou plnkou alebo upiecť len čisto makové rožteky.

    Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rožteky sú krehké a veľmi chutné. Toto cesto je vlastne niečo ako linecké a preto vydržia tieto rožteky aj 1 týždeň. Takže si ich kľudne môžete upiecť aj vopred :-) Treba ich skladovať v umelej dóze, alebo krabici. Prajem dobrú chuť !

    Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, suroviny i fotečky. Včera jsem tento recept komentovala, stejně jako recept na Jahodové mini koláčiky. Komenty se nepropsaly pod recept, ani do souhrnu. Divné.
Cesmínko, děkuji za sdílení tohoto receptu, líbí se mi těsto i plnka, o chuti si nechám zdát. Letí pozdravení!
cesminaz
Dakujem velmi pekne všetkým za nahliadnutie a milé komentíky :-) Som rada, že sa recept páči a budem len rada, ak niektorí z vás aj rožky vyskúšajú :-) @kavicka11 ty si fakt rýchla :-) dúfam, že chutili! @kvakac :-)) prepáč, moja chyba...zabudla som dodať, že ked ich skryjete :-))) Ja som 2-3 hned na začiatku dala bokom, aby som túto informáciu zistila ;-P A veru sú výborné, ja osobne lúbim takéto cestá /pečivko :-) Je také rozsypkavé, ked zahryzneš, tak sa ti rozplynie v ústach. A tá plnka je ešte stále vláčna ako na začiatku. Prajem všetkým príjemný deň!
babkamt
Aj mne sa páčia. No ak ich budem robiť, tak len z polovičnej dávky. Pre mňa samotnú by toho priveľa.
ivulka641
Rožteky som vyskúšala v sobotu,,, môžem povedať že sú famózne,krehučké a mäkulinké.
V recepte mi chýbalo maslo,, možno tak má byť,ale pre istotu som pridala 125 g masla. Chcela som mať menšie rohlíčky,tak som odpočinuté cesto rozdelila, nie na 2 ale na 4 časti.
Vrele odporúčam tento receptík. Ďakujem.
cesminaz
@ivulka641 (11.10.2020 22:48)

Som rada, že si vyskúšala a bola s receptom spokojná :-) Vieš, zato tam nejde tuk do cesta, lebo tá smotana na šlahanie je 36%ná a cesto bolo fakt poriadne mastné. Ale pravdaže si to každý môže upraviť aj podla seba., tak ako si to spravila ty :-) Tak či onak, teší ma, že rohlíčky chutili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia