Plnené viničné listy
Plnené viničné listy

Plnený viničný list - dolmades fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 1. septembra 2020
Plnený viničný list - dolmades (fotorecept)
Foto: frezia68

Dolma je slovo turecké a znamená plniť. Ale Dolmades je grécke jedlo a aj teraz sú v Lidli grécke dni, vtedy predávajú toto jedlo Zobraziť celý popisDolma je slovo turecké a znamená plniť. Ale Dolmades je grécke jedlo a aj teraz sú v Lidli grécke dni, vtedy predávajú toto jedlo v konzerve. Ale raz dávno v Bulharsku nám štedrí domáci, kde sme boli ubytovaní ponúkli večeru a chutilo. Odvtedy som to nejedla, no dnes v tom daždi ma pozvala kamarátka a ja som naklusala na návštevu a napadlo ma vziať pár listov viniča zo záhrady.

2
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (aj vňať)




Postup

  1. 1

    V úvode priznávam, nebol to dobrý nápad. Lebo na plnenie sa používajú mladé viničné listy a teraz už mladé nie sú, ale kamarátka mi nazbierala a ja som dovtedy obdivovala jej záhradu :-).

    Plnený viničný list - dolmades (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Doma som listy poumývala a vytriedila. Mala som v úmysle urobiť len pár na ochutnávku a preto ani nepíšem množstvá. Dolma sa plní vraj rôzne, ochutenou ryžou, zeleninou, aj ryžou s mäsom.

    Plnený viničný list - dolmades (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Už vtedy som tušila, že listy sú mladé asi ako ja, ale som pokračovala a zaliala ich vriacou vodou. Ináč stačí nechať stáť 5-10 min, ja som nechala asi 25 min. Medzitým som opražila na oleji cibuľku, na to som dala predvarenú ryžu, soľ, mleté čierne korenie a trocha orestovala. Po vychladnutí som pridala nasekaný kôpor, petržlenovú vňať (oregano som nemala) a postrašila čilli. Listy sa plnia tak, že na žilkovanú stranu sa dáva plnka. Mala som ryžu predvarenú, mohla som viac plniť.

    Plnený viničný list - dolmades (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ukladala som do malej misky, ktorú som vyolejovala tak, aby závitky držali pokope, podliala vodou, aby boli prikryté, poliala citrónovou šťavou a nechala pomaly vrieť. Tých 6 ks mi bude bohato stačiť na obed. Dolmades sa podáva aj ako studené predjedlo, alebo teplé ako obed.

    Plnený viničný list - dolmades (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si jogurt s cesnakom a kôprom, pridala trocha čilli a hotovo. Listy celkom nezmäkli, takže pripomínam, robí sa to z mladých listov (či len moje zuby protestovali???). Jedla som so spomienkou na usilovné ruky priateľky, ktoré vyšívali ten krásny obrus, práve ho mala na stole, tak som odfotila...

    Plnený viničný list - dolmades (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a na jej krásnu záhradu aj s kvetmi, ktoré odkvitajú... začína jeseň. Tak pekný deň aj Vám všetkým, ktorí to čítajú a užívajme si aj jesenné dni.

Diskusia k receptu

farbuska
Nuž, v tento daždivý deň prišli vhod aj tvoje recepty, aj trochu nostalgie ... Najprv si mi pripomenula (áno, teraz tým tanierom s modrými kvietkami - to je on!) skladbu Čerešne, ktorú tak nádherne spieva Hana Hegerová: "Ako mladé dievča, už je to za nami..."
Dolmy mám veľmi rada, zvyčajne som ich kupovala v neďalekom gréckom obchodíku, ten sa však presťahoval na úplne opačný koniec Bratislavy. Teraz si ich spravím sama. Viničové listy na dolmu občas tiež dostať kúpiť v konzerve. Musím pohľadať. Pekný zvyšok dnešného dňa tebe a tvojim.
frezia68
@Farbu ška: V Lidli od 30.8.-5.9. sú teraz špeciality v Gréckom štýle a sú v ponuke aj vínne listy plnené ryžou. Asi si kúpim aj ja pre porovnanie chuti 280 g za 1,69 eur. Možná Ťa poteším ? Ďakujem za milý komentár :-).
haji
Pěkný receptík, vtipný postup, krásná fota, záhrada aj ubrus kamarátky. Děkuji za sdílení, dolma je pro mě exotické jídlo, které jsem ještě nikdy neochutnala. Tanier s modrými kvety nemá chybu, též je fotogenický a má duši. Hezký podzim přeji!
izabella929
@frezia68 ,od kedy som videla rumunské video o plnení podobných listov, stále uvažujem o tom ako to spolu chutí.Videla som plniť listy červenej repy,fazule,chrenu,hrozna, no náplň ma úplne dostala.Strúhaná mrkva,kaleráb, všelijaké bylinky a to celé spojená troškou opečenej slaniny.Boli to tiež také mini valčeky, ktoré oni volali halušky. Nuž iný kraj, iná chuť a zvyky.Páčia sa mi aj tvoje plnené hroznové listy a jednoduchá náplň.
izabella929
@frezia68 ,veľmi zaujímavý recept.Od kedy som videla video z prostredia Maďarov žijúcich na rumunskom území, stále ma láka vyskúšať ich recepty.Robili podobné jedlo, ktoré pripravovali zo strúhanej mrkvy, kalerábu, nakrájaného veľkého množstva byliniek a to celé spojené kúskom opečenej slaniny, ale balili to do fazuľových,chrenových,hroznových,kalerábových litov a volali to halušky, lebo boli také malé valčeky. Ukladali to do hrnca ktorého základ bola vňať kôpru, zaliali to vodou a uvarili.Stále uvažujem nad tým, ako to chutilo.Si šikovná a baví ťa pripravovať jednoduché jedlá.
braxi
Vinné listy varím v máj-jún keď sú listy mladé, plním ich ryžou a mäsom...
frezia68
@Izka ,sú ešte mnohé recepty,ktoré nepoznám a plnenie podobných listov môže byť zaujímavé.Vieš,tá ochutená ryža bola celkom chutná,len listy trocha tvrdé.
izabella929
@frezia68 (2.9.2020 21:25)

Možno ich treba dlhšie variť,neviem neskúšala som,ale iste je riešenie na to aby boli mäkšie...už aj z pohľadu sa mi zdali byť dosť pevné...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia