Chlebové placky
Chlebové placky

Sódovníky, náhrada chleba bez droždia fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 1. septembra 2020
Sódovníky, náhrada chleba bez droždia (fotorecept)
Foto: frezia68

Keď je sviatok, obchody zavreté a chýba chlieb. Recept som vygooglila zo starého Korzára, ako starodávnu náhradu chleba z Novohradu - recepty starých Zobraziť celý popisKeď je sviatok, obchody zavreté a chýba chlieb. Recept som vygooglila zo starého Korzára, ako starodávnu náhradu chleba z Novohradu - recepty starých mám. Potrebujeme len múku, kyslé mlieko, sódu a soľ.

4 ks
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 ml
1  KL
podľa potreby
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Do bezlepkovej múky pridám 1 malú mokka lyžičku sódy, soľ a premiešam.

    Sódovníky, náhrada chleba bez droždia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridám kyslé mlieko z mliekomatu, má dosť smotany a je skoro ako domáce.

    Sódovníky, náhrada chleba bez droždia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešam a vypracujem cesto, ktoré dám na dosku...

    Sódovníky, náhrada chleba bez droždia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...urobím valček a nakrájam. Mne vyšli 4 ks placiek. Pečiem na suchej panvici a kto má starý sporák, platňa skvelo poslúži. Niekedy sme tak piekli lokše.

    Sódovníky, náhrada chleba bez droždia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potriem prepraženým maslom a pretože som neodhadla soľ, vrch natretých chlebových placiek som trocha posolila. A podobne ako lokše, môžu sa urobiť na sladko, či len s cukrom, lekvárom... Podľa fantázie. Ja som slané zapíjala kyslým mliekom. Staré recepty sú skromné, lebo staré mamy boli vynaliezavé a múdre. Vedeli aj z ničoho vykúzliť výborné jedlo.

    Sódovníky, náhrada chleba bez droždia (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Pěkný a zajímavý receptík, krásné fotečky. Napsala jsi to přesně, staré mamy aj z mála vedeli urobit vela a chutného! Děkuji za sdílení. Hezký den, u nás mokrý!
frezia68
Ďakujem za nákuk a @Farbu ška,už mám od sestry aj modrý,ona mala jeden a ja červený a ja mám tie staré veci v úcte a v obľube :-).
motyka
Taktiež ich pečiem, keď nemáme chleba a nikomu sa veľmi nechce do obchodu. Ja ale z riadnej polohrubej múky, s troškou hladkej T 650. Niekedy ich vypražím na oleji, inokedy - bez oleja na panvici, Mám ju "vyradenú " len na takéto pečenie. Z tohto cesta pečiem aj plnené lokše alebo pirohy s kyslou kapustou alebo slaným tvarohom. S kyslým mliekom sú "suprové ". Dala si mi dobrý typ - aj na sladko. Určite najbližšie vyskúšam.
Keď pozerám na tvoje, tak sa mi zbiehajú slinky. Ale máme dosť chleba, tak až na budúce.
Ďakujem za typ na sladko. Tiež budú určite výborné. s domácim slivkovým lekvárom ?
A bude za málo peňazí - veľa muziky. Najme keď príde mládež. Díky.
motyka
Neviem, už dlhšie mi čosi "blbne" NTB. Redakcia prosím vymažte mi jeden komentár, lebo mne to už nejde. Ďakujem.
frezia68
@Motyka ,ďakujem za komentár.Prispôsobila som si múky,lebo som bezlepkáč,ináč Tvoje budú lepšie.Trvalo mi,kým som si na bezlepkové múky zvykla.A je to obdoba lokší, aj tie sme niekedy tiež jedli aj s cukrom,lekvárom... pirohy s kyslou kapustou by som hneď okoštovala,ale už som sama,neoplatí sa piecť :-).
izabella929
Počula som o nich ,ale som ich ešte nerobila..musím vyskúšať ich chuť ma zaujíma...je veľa receptov z dávnej doby a nie všetky som vyskúšala...páči sa mi recept...
martamm
Robila som ich, ale vobec nam nechutili, zjedli sa len preto, ze som ich potrela cesnakom. Neviem, kde som urobila chybu
frezia68
@Izka : nič si nezmaškala,sú aj lepšie fajnotky.Recept lacný,jednoduchý,ale lokše so zemiakmi nenahradia.
frezia68
@Martamm : Neurobila si chybu.Moje bezlepkové mi chutili preto,že som nemala chlieb a mala som hlad. Ten recept som pridala preto,že som objavila medzi receptami starých mám a zdalo sa mi ako zabudnutý recept.Ak nemáš hlad a chceš si len pochutiť,tak pre mňa zemiakové lokše a ešte s kačacím,či husacím stehnom .......:-)))))
nelik
Recept na tieto placky mam ako POSUCH NAAN, namiesto mlieka používam jogurt a to sojovy kedže som veganka. Mam ho veľmi rada,je fantasticky
cyklus
Poznám a papkám ich už vyše 50 rokov, najskôr starká, potom mama a neskôr manželka ich doviedla, podľa môjho názoru, do dokonalosti. Recept je porovnateľný, na 1/2 kg múky 2-3 lyžičky(čajové, vrchovato) sódy + 2 lyžičky soli, miesto kyslého mlieka už používame Rajo acidko plnotučné (izbová teplota-lepšia reakcia so sódou). Po vymiesení a vyvaľkaní na placky o hrúbke asi 5 mm z čo najredšieho cesta (aby sa nelepilo) necháme cca 20 minút postáť ( budú jemné a mäkučké) a potom pečieme na liatinovej platni na plynovom sporáku (narastú na cca 10-13 mm, najskôr "pupáky"- známka dobrého cesta). Konzumujeme ich potreté ihneď po upečení bravčovou masťou (najlepšie domácou a popichať špičkou noža) a potreté vrstvou roztlačeného cesnaku, osolené + sladký čierny čaj s citrónom. Pečieme ich iba zimnom období, viac chutia.
frezia68
@Nelik a @Cyklus : Ďakujem za skúsenosti ,aj vylepšenie receptu.Tie komentáre ,ktoré vylepšujú recept,si vážim a ďakujem :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia