Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Jablkovo-škoricový koláč

siuuu - fotkasiuuu, 23. augusta 2020
Jablkovo-škoricový koláč
Foto: siuuu

Jednoduchý, chutný a voňavý koláčik. Jablkové ja môžem - mám veľmi rada kombináciu jabĺk a voňavého korenia.

10-12
porcií
15 minút
príprava
10-11 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks
3 PL
3 PL
1 PL
 štipka
2 PL
Krém:
200 g (alebo tvaroh)
1 PL
podľa chuti
Jablková vrstva:
5 ks malé
podľa chuti
0,5 dl
Želatínová vrstva:
5 plátkov
4 dl
1-2 ČL




Postup

  1. 1

    Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme do formy, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C cca 10-11 minút. Necháme vychladnúť, odstránime papier na pečenie a natrieme krém.

  2. 2

    Krém robievam rôzny - do receptu som dala verziu s mascarpone (všetky suroviny spolu vyšľahať a natrieť na vychladnutý korpus). Ale pokojne môže byť aj osladená šľahačka so stužovačom alebo váš obľúbený vanilkový krém. V krajnej núdzi ma už zachránil aj vanilkový od Dr. Oetker. Necháme v chladničke chladiť, pokiaľ pripravíme horné vrstvy.

  3. 3

    Jablká očistíme, pokrájame na mesiačiky (alebo iba nahrubo postrúhame - robievam obe verzie), ochutíme voňavým korením (perníkové, alebo iná voňavá zmes, prípadne iba mletá škorica) a spolu s trochou vody udusíme do polomäkka - jablká musia držať svoj tvar. Necháme vychladnúť. Vychladnuté jablká rozložíme na krém.

  4. 4

    Želatínu pripravíme podľa návodu - plátky zalejeme vodou, necháme napučať 10 minút, pridáme mletú škoricu, rozmiešame, zahrejeme pokiaľ sa želatína nerozpustí (pozor - nesmie vrieť), necháme vychladnúť. Vlažnou želatínou zalejeme jablká - ja som dávala na 2x - najskôr prvú tenšiu vrstvu a po stuhnutí zvyšok. Necháme stuhnúť. Skladujeme v chladničke.

    Jablkovo-škoricový koláč - obrázok 4
  5. 5

    V reze:

    Jablkovo-škoricový koláč - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, výborná kombinace surovin, krásné foto jako z pohádky - nádherně ti vyšla želatina! Jsem zvědavá jako opice a mám dotaz, kde se vzala srdíčka - je to marcipán? V textu jsem zmínku nenašla, snad mě zrak nešálí.
siuuu
@haji (23.8.2020 23:18)

Milá Haji ďakujem za milý komentár - a úhádla si, je to marcipán - chcela som minúť kúsok čo mi zostal z iného pečenia ... ale nebol to veľmi dobrý nápad, pretože na želatíne sa topil .
1x haji
haji
@siuuu (23.8.2020 23:52)
Děkuji za rychlou odpověď, on se marcipán chová paličatě, vím že s ním mají potíže i při potahování dortů, hned tak s něčím se nesnese. Ale foto vyšlo suprově, stihla si to, jsi šikulka! V bříšku se to srovnalo.
haji
@haji (23.8.2020 23:56)
Už to vím, nesnese se s vodou. Tedy tvarohem, mascarpone, zakysanou smetanou, šlehačkou. V případě, že je chcete použít, je potřeba jejich vrstvu oddělit máslovým krémem. A nebo ganeche v poměru čokoláda/šlehačka 2:1 tmavá čokoláda a 3:1 bílá čokoláda. Nepsali o želatině, ani rostlinných náhražkách mléčných produktů, ale je to logické, bo v nich je vody hafol. Vložím diskusiu s odkazem pro zájemce o detaily.
siuuu
@svedka (24.8.2020 07:06)

Ozaj ??? dobre vedieť ... dúfam, že si na to spomeniem, keď budem najbližšie robiť s marcipánom. Ďakujem za tip.
1x svedka
svedka
Nie je zač :) aj pod poťahovku dávam ,lebo niekedy je bohuzial aj slahackovy podklad v recepte a krásne drzi :)@siuuu (24.8.2020 10:19)

1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia