Kysnutý slivkový koláč
Kysnutý slivkový koláč

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 13. augusta 2020
Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept)
Foto: olinecka

Jemná chuť cesta s acidofilným mliekom, ktoré mu dodáva výbornú chuť. Slivky už dozrievajú, pripravte túto dobrotu na posedenie.

40 minút
príprava
35-40 minút
na 190  °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
300 ml
100 g rozpustené
1 kocka (čerstvé)
3 ks
1-2 PL
2-3 ČL
Plnka:
400 ml
1 bal.
3 PL
podľa potreby (čerstvé odkôstkovane alebo z kompótu)
Posýpka:
80 g zmäknuté
80 g
80 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, rozdrobíme droždie, pridáme rozpustené maslo, acidofilné mlieko a vajcia. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Netrvá to dlho asi 35-40 minút.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na dve časti. Plech 30x40 cm vymastíme maslom a preložíme naň jedno rozvaľkané cesto. V mlieku s cukrom uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť. Ak použijeme slivky z kompótu, scedíme ich a necháme odkvapkať.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Puding rovnomerne rozotrieme na cesto, poukladáme slivky.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posýpka: Rozpustené maslo, cukor a múku zmiešame spolu, prstami urobíme mrveničku, ktorou posypeme pripravený koláč. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 35-40 minút do zlatista.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení ešte za horúca zľahka potrieme boky rozpusteným maslom alebo olejom, necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame. Dobrú chuť všetkým.

    Kysnutý slivkový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

olinecka
@haji (13.8.2020 09:31)

Aj druhé cesto bolo tak urobené, veď vidíš, že kúsky sú riadne veľké len sa tak po nich, zaprášilo. Ďakujem za príjemný komentár.
emdy
Je to taká slovenská klasika. Napíšem moje profesionálne kúsenosti a nie je záujem sa niekoho dotknúť alebo ho uraziť.
Takže faktory ktoré ovplyvňujú kvalitu a chuť cesta:
1. Doba zretia - odvetrávania múky. Určite teda rozhoduje dátum na obale
2. Teplota múky pri spracovaní
3. Teplota droždia od kúpy transportu a uskladnenia. Mala by byť konštantná
4. Teplota vody pridávaná do cesta
5. Tuk určuje vláčnosť cesta
6.Zemiak predlžuje kozistenciu cesta
Všetko ostatné ako pivo, mlieko,smotana pridávať je úpne zbytočné. Chuť a konzistenciu to neovplyvní. Aby 1kg múky v ceste dobre vykyslo postačuje sa pohybovať v týchto mantineloch
Voda 500 - 900 ml
Tuk /maslo olej masť/ 3 -7 PL
Kysnutie je tiež otázne. Dávam rovno piecť a výsledok je ten istý
Svetu mier a pekárom zvlášť!
mamec
Kým som ešte mala zdroj sliviek, odkladala som si z nich aj do mrazničky. Potom sme si aj v zime mohli dopriať takúto dobrotu. Ja som robievala tiež na 2 plechy. Jeden len so slivkami a posýpkou a druhý s tvarohom a navrch slivky. Ten som posýpala len škoricovým cukrom. Škoricu som dávala aj do posýpky, mne sa k slivkám škorica žiada (v poslednej dobe sa mi žiada aj do kávy, takže ma treba brať s rezervou). Kombinácia sliviek a pudingu je tiež veľmi dobrá. Budem musieť dakde slivky zohnať, veľkú chuť si mi narobila!
mamec
@emdy (13.8.2020 11:10)
Nesúhlasím, chuť cesta je úplne iná keď sa miesi len s vodou a iná keď sa dá mlieko.
Áno, pri niektorých receptoch nie je potrebné kysnutie. Robievam buchty, ktoré nemusia vôbec kysnúť, ale tam sa používa väčšie množstvo kvasníc, 2 kocky na kilo múky + prášok do pečiva. V iných receptoch je kysnutie nevyhnutné.
emdy
@mamec (13.8.2020 13:27)

prešiel dom všetky väčšie pekárne v strednej Európe. Tréningy v Bacaldrin, Ireks enzyma, Ekvia. ver že o tom niečo viem. nemám chuť o tom polemizovať.... tie dve kocky droždia to len potvrdzujú. to je argument ako zoberiem väčšiu varechu ľahšie sa mi bude miešať
nech si každý robí po svojom
cesminaz
@45678 (13.8.2020 14:20)

To si povedala velkú pravdu :-) Ja som síce nevypekala v pekárniach, ale mám s kysnutým cestom dosť skúseností a praxe. Pečiem vela rôznych koláčov a pečivo, takže velmi dobre viem, že "suroviny" a ich množstvo práveže velmi ovplyvnia VÝSLEDOK :-)
emdy
@45678 (13.8.2020 14:20)

Mlieko je voda a pri 200 stupňoch z neho zostane len tuk. A to potvrdzuje to čo tvrdím ja. 2% v každom pokrme určujú chuť. Je to hranica kedy je v danom výrobku chuť ingrediencie. Na 300 ml mlieka tuk predstavuje 10,5g a bielkoviny 9,9g. Samozrejme plnotučné mlieko. Na 1kg múky cca 1,8kg cesta tuk predstavuje 1,71% a bielkovina 1,81% Čize odpoveď sa núka sama. Určite je veľa zlých pekární ale ja hovorím o týchto: Slatinská pekáreň Ölz Rakúsko, La Lorraine a Dauphine napríklad
cesminaz
@emdy (13.8.2020 15:05)

Môžeš nám prosím ťa pekne vysvetliť, že prečo ( a v čom) je v kupovaných a domácich koláčoch/ pečívách taký velký rozdiel ? Kedže sa v tom vyznáš a pracoval si tam, tak musíš vedieť presnú odpoved. Dakujem vopred :-)
emdy
@cesminaz (13.8.2020 16:01)

Ide o kontinuálnu výrobu. To znamená že jeden výrobok sa vyrába aj niekolko dní do mrazového šokeru. A v prípade objednávky sa vyberie z mrazu a pečie. A v tom je veľký rozdiel. Ďalšia vec je spracovanie. To určuje konzistencia cesta. Stroje ako delička vyguľovačka dokážu pracovať len s hutným cestom ale vychrlia za hodinu niekoľki tisíc kusov. A chlieb stojí 99 centov. Kdežto Slatinský robený ručne stojí 1,79. Konzistenčne riedke cesto rozliaty a veľké bubliny tak ako má byť
emdy
@cesminaz (13.8.2020 1 je to o kontinuálnej výrobe. Daný výrobok sa vyrába aj niekoľko dní do šokového zmrazenia. A podľa objednávky sa dopeká. A mrazené a čerstvé je veľký rozdiel. Ďalšia vec je konzistencia cesta. Stroje dokážu pracovať len s hustým cestom /delička, vyguľovačka/ Príklad konzumný chlieb stojí 99 centov malé bublinky zle vykysnutý nepživateľný. Slatinský zemiakový robený ručne rozliaty riedke cesto veľké bubliny. Tak ako to má byť. ale stojí 1,79 eur Hand made
olinecka
@mamec (13.8.2020 11:19)

Ďakujem za naozaj pekný komentár a skúsenosť, že slivkový koláč naozaj môže byť kombinovaný tvarohom, koľko ľudí toľko nápadov. Ďakujem.
olinecka
@mamec (13.8.2020 13:27)

Bol to komentár profesionála, ale na Vareche sú začiatočníci, ktorý potrebujú napísať viac.
2x haji a kvakac
cesminaz
@emdy (13.8.2020 16:45)

Dakujem ti za vysvetlenie :-) No myslím si, že rozdiel iste nieje len v tom mrazení a hustote cesta. Rozdiel robia aj pridané suroviny , lebo pokial viem, tak v pekárniach / velkovýrobách používajú sušené ingrediencie ako sušené mlieko, vajcia, droždie atd.. Kým domáce výrobky/pečivo robíme vždy (99% ) z čerstvých surovín :-) No ale každý máme svoj názor a svoje skúsenosti.Prajem ti pekný den.
cesminaz
@olinecka (14.8.2020 06:38)

@Olinecka zlatá dakujem krásne :-) a neboj sa nemám v úmysle prejsť na "druhú stranu" :-)) ja som bola len zvedavá. Ja ostanem verná svojmu pečeniu aj nadalej , lebo viem že výsledok stojí za to :-) Presne ako píšeš, vela sme sa naučili aj od našich mamičiek a tie skúsenosti veru v žiadnych velkovýrobách nenájdeš :-) Prajem ti krásny den!
2x haji a kvakac
45678
@emdy (13.8.2020 15:05)

Nože daj recept na Slatinske buchty, keď si tam robil:-) to bude pre nás asi užitočnejšie, ako rady, či dat mlieko, alebo vodu:-) Iste, názory iných prijímam, ale tak ako ja, aj mnohí iní majú svoje skusenosti=chute a ťažko ustúpime od toho. Neber to v zlom, ale v domácom prostredí robí kvalitu a chuť, pripravených koláčov, jedál aj láska a dotyk rúk priložených k dielu.
mamec
@emdy (13.8.2020 15:05)

Toto som prečítala chemikovi a hodne ho to pobavilo. Mlieko nie je voda, je to emulzia. Skrátka, nie je to to isté ako tuk rozpustený vo vode.
2x haji a kvakac
evanaaa
Takže - podľa @emdy všetci, čo doma pečiete kysnuté pečivo, koláče, zle uvažujete, pretože on má skúsenosti z pekární rôznych oblastí.....zabudol dodať, koľko je v tých výrobkoch pridaných éčok a iných látok na ich zlepšenie. Ja nevypekám, ale len súdim, že domáce sa nedá porovnať s priemyselnou výrobou, nech už má dotyčná pekáreň aké dobré meno, s tým, čo sa pečie doma, sa porovnať ani nedá. A netreba ani múku odvetrávať, ani vynechať mlieko, nenechať kysnúť (aj keď aj tak sa dá), treba len piecť, ako sme sa naučili aj od našich starých mám a babiek. Tým bola moderná technológia a postupy vzdialené.....
evanaaa
Trochu som sa rozohnila, že som aj na koláčik zabudla - @olinecka , dobrý si upiekla, aj bez profesionálnych vedomosťí - chutný, s výbornou plnkou.
cesminaz
@mamec (13.8.2020 23:27)

Prepáč, tvoj komentár smerovaný mne som zbadala až teraz :-) No neviem...zavreme si pri jedení oči a budeme si domýšlať ;-)))))
1x haji
izabella929
Koláče z veľkopekární sa vôbec nedajú chuťou porovnať s koláčmi doma pečených s láskou ručne vymiesených...kto si čo do cesta pridá, to je vec chute domácej gazdinky...v každom prípade domáce sú domáce a na tie nedám dopustiť..stačí si kúpiť v obchode šišku a aký veľký je rozdiel v jej chuti oproti domáce tej našej...si šikovná @cesminka a ja som presvedčená aj podľa farby a rezu tvojho koláča, že musí byť chuťou nesmierne výborný...
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia