Vyrobte si domácu vegetu

bylinkyzbabickinejzahrady - fotkabylinkyzbabickinejzahrady, 11. augusta 2020

Toto žlté ochucovadlo asi pozná každá gazdinka. Pri kúpe v obchode však draho zaplatíte za vysoký podiel soli v nej a tak vám odporúčam Zobraziť celý popisToto žlté ochucovadlo asi pozná každá gazdinka. Pri kúpe v obchode však draho zaplatíte za vysoký podiel soli v nej a tak vám odporúčam urobiť si ju radšej doma a bez glutamanu a po inej už ani nesiahnete. Ja ju robím raz ročne na jeseň, kedy mám dosť koreňovej zeleniny a vydrží mi potom na celý rok do ďalšej sezóny.

Suroviny

3 ks
1 ks
1/2 ks menší
 drvený




Postup

  1. 1

    Koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen a zeler v pomere 3 mrkvy - 1 petržlen - pol menšieho zeleru pomelieme na mäsovom mlynčeku a rozložíme na plech vystlaný papierom. Zeleninu dáme sušiť do rúry vyhriatej na 80 stupňov pri pootvorených dvierkach. Občas premiešame, aby sa na niektorých miestach nespálila a inde nezostala vlhká. Sušiť môžeme aj voľne na slniečku vonku, na radiátore alebo v sušičke (túto alternatívu preferujem najčastejšie, lebo sa dá sušiť za každého počasia).

  2. 2

    Po dosušení pridáme k zmesi podľa chuti usušenú petržlenovú a zelerovú vňať a ligurček. Pre chuť pridávam tiež skvelý drvený sušený cesnak a sušené huby. Všetky tieto suché suroviny rozmixujeme, primiešame karí korenie a liečivú kurkumu.

    Vyrobte si domácu vegetu - obrázok 2
  3. 3

    Domácu vegetu uložíme do nádoby dobre uzatvorenej, aby sa k tejto koreniacej zmesi nedostala vlhkosť. Ak veľmi chcete, môžete pridať aj soľ, ale mne tam nechýba a pridávam ju do jedla osobitne.

    Vyrobte si domácu vegetu - obrázok 3

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia