Zapekané zemiaky
Zapekané zemiaky

Zemiaky s kyslou kapustou v rímskom hrnci fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 11. augusta 2020
Zemiaky s kyslou kapustou v rímskom hrnci (fotorecept)
Foto: kvakac

Chcete nápad, čo na obed? Čo tak starú dobrú klasiku...

7
porcií
10 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Suroviny

1100 g
810 g
250 g
1 KL




Postup

  1. 1

    Množstvo si prispôsobte podľa hrnca, aký mate. Zemiaky očistíme a nakrájame, dáme do nádoby a trochu osolíme. Pridáme kapustu a slaninu nakrájanú na menšie kocky. Posypeme rascou a všetko spolu premiešame. Kapustu som použil z plechovky vo vínnom náleve (Lidl). Je krájaná na drobno, takže už netreba s ňou nič robiť, len ju trochu vyžmýkať.

    Zemiaky s kyslou kapustou v rímskom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred pečením hrniec na pol hodinu namočíme do vody. Všetku hmotu z prípravnej nádoby premiestnime do hrnca. Nepodlievame, hrniec si pustí sám vodu. Zakryjeme a dáme do studenej rúry piecť na dve hodiny pri 200 °C. Možno sa vám to bude zdať dlho, ale rímsky hrniec trvá trochu viac pokiaľ sa zohreje. Potom pozrite a ak chcete, dajte odokryté pripiecť na pol hodiny. Je to už podstate hotové. Zaleží na vás ako vám to chutí.

    Zemiaky s kyslou kapustou v rímskom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som to ešte pripiekol a takáto nádhera sa mi odvďačila za moju prácu. Je to v jednom hrnci, jednoduché a hlavne dobré.

    Zemiaky s kyslou kapustou v rímskom hrnci (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
V jednoduchosti je krása! Moc pěkná stará dobrá klasika. Tiše závidím římský hrnec. Měla jsem na něj jednu dobu zálusk. Ale protože se znám, sedla jsem si na ruky a peněženku. Prudce jedlé foto, jsi šikovný a ranní ptáče, vstával jsi před rozbřeskem?
kvakac
@haji (11.8.2020 12:03)

Vďaka za koment. Pri takomto teple sa veru zle spí, aspoň mne. Tak som ráno využil na varenie. Chutilo nám.
45678
@kvakac (11.8.2020 12:42)

Výborná príloha k pečenemu mäsu :-)))... Jasné, žartuje, super jedlo!
2x kvakac a haji
vilie
Nie sú tie zemiaky tvrdé? Mám skúsenosť, že keď varím zemiaky s kyslou kapustou tak sú tvrdšie, akoby nedovarené.
1x kvakac
kvakac
@45678 (11.8.2020 16:34)

Vďaka za koment. Možno mi neuveríš, ale ja som mal k tomu varené kuracie stehno z polievky. Tak dodávam nie len k pečenému, ale aj varenému mäsu ohromná príloha.
kvakac
@vilie (11.8.2020 17:46)

Vďaka za koment. Tie zemiaky som mal mäkké. Preto som to dal ešte pripiecť, aby chytili kôrku.
kimlo
Tiež tak robím, ale pridávam na kapustu ešte porcie kurčaťa. Ale ako príloha je to super aj bez neho. Ja by som dal ešte aj trocha smotany, inšpiroval si ma...
kvakac
@kimlo (11.8.2020 20:53)

Vďaka za koment. Ono sa dajú použiť na rôzne spôsoby, je to len inšpirácia. Niekedy človek rozmýšľa čo na obed, len nakopnúť myšlienku. O tej smotane som tiež rozmýšľal, no detí to nechcú. Bolo v ňom dosť šťavy, tým že sa ten hrniec namočí pustí dosť vody.
jankov
@haji (11.8.2020 12:03)

Robím to jedlo podobne, len som nedával kvasenú kapustu s vínom, ale pridávam ako kimlo kuracie, ja stehno a krídelká...robím to v sklenenej zapekacej mise...skúsim to aj s kapustou vo víne...
2x haji a kvakac
kvakac
Vďaka za koment. Keby bolo podľa mňa tiež tak urobím. Ta kapusta je fakt dobrá, nám vyhovuje. Pečenie v tomto hrnci má svoje výhody aj nevýhody. Upečené je v rímskom hrnci je jedlo chutnejšie a nemusí sa podlievať. Mám to vyskúšané v oboch. No zase je pri čistení je s rímskym hrncom viac práce.
2x haji a jankov
haji
@kvakac (13.8.2020 16:20)
Potvorka jedna hrncová z Ríma, blbo sa umývá!! Škoda, jinak by to byl ideál. Stejně obdivuji naše předky, s mytím nádobí si užili, jaru nemaje!
Dobré info, milý @kvakac , moc děkuji! Hned se mi bude římskému hrnci líp odolávat!
1x kvakac
kvakac
@haji (13.8.2020 16:44)

Rímsky hrniec by sa nemal umývať saponátmi, len teplou vodou. Mala by sa na ňom vytvoriť mastná glazúra. No zase je to zdravé varenie bez tuku a jedlo si zachová svoju prirodzenú chuť.  www.rimskyhrniec.sk
1x haji
jankov
@vilie (11.8.2020 17:46)

Pri varení zemiakov s kyslou kapustou sa to stáva, chytia "kôrku" a vo vnútri nie súporiadne uvarené...ja keď varím takéto jedlo, tak v jednom hrnci varím kapustu s tým, čo potrebujem mať v nej a v druhom menšom zemiaky ma skoromäkko a potom ich dám dovariť aj s vodou, v ktorej sa vyrili do kapusty a tam sa dovaria do mäkka...
...pri tomto recepte, z kapusty vytlačím čo najviac kapustovej vody, lebo si myslím, že tú "kôrku" na zemiakoch vytvára kyslá kapustová voda...
1x kvakac
kvakac
@jankov (14.8.2020 11:08)

Ja to robím všetko v jednom hrnci. Dám variť údeninu zo zemiakmi a keď sa to začne variť tak asi po 8 minútach pridám kapustu. Zemiaky sa potom uvaria, ale nerozvaria. nemusím špiniť druhy hrniec. Uvarí sa to všetko naraz. Vodu zlejem na polievku. Zemiaky, kapustu a nakrájané údené v hrnci premiešam a pridám ešte upraženú slaninu. Mňamka je hotová a voláme to prekladane zemiaky.
2x jankov a haji
kimlo
@herkules (20.8.2020 14:23)
Presne tak! Ale niekedy aj v sbs-ke dobre varia, najmä keď merajú tlak.
1x kvakac
sracz
Óóó_jéééj! Jedno z našich, s Pani, ktorá ma pri sebe rada má, najobľúbenejších "gadžovských" jedál. V jednoduchosti je krása i chuť a som nesmierne rád, že to ide s nami z generácie na generáciu! Dobre a dobré aj po "šmakoch"!
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia