Paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak

Lenivý paradajkový pretlak fotorecept

soniatko - fotkasoniatko, 10. augusta 2020
Lenivý paradajkový pretlak (fotorecept)
Foto: soniatko

Pri úžasnej úrode paradajok je varenie pretlaku nekonečný príbeh. Ja ho už roky robím takto jednoducho.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Dobre umyté prezreté paradajky nakrájame a vložíme do tlakového hrnca.

    Lenivý paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V tlaku varíme 10 minút.

  3. 3

    Pozor!!! Paradajky po otvorení hrnca nemiešať!!! A teraz to príde - prebytočnú vodu odoberieme naberačkou. Týmto si ušetrím kopu času pri odváraní na požadovanú hustotu.

    Lenivý paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ponorným mixérom paradajky rozmixujem a následne prepasírujem. Privediem k varu, 2-3 minútky povarím a hneď plním do fliaš. Uzavreté naplnené fľaše otočím hore dnom a nechám vychladnúť.

  5. 5

    Cely proces mi takto zaberie vrátane umývania maximálne hodinku.

    Lenivý paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Jednoduchý, skvelý nápad bez väčšej roboty, až na jedno - neviem, ale sa mi zdá, že máš ten tlakáč hliníkový, ja aspoň taký mám, a práve paradajky by sa v ňom variť nemali....kvôli tomu hliníku, len si už nepamätám, aký vplyv má na ne......ale vyhýbam sa dávať do toho môjho paradajky a ak ide nejaká do jedla, dám ju až nakoniec.
45678
@soniatko (10.8.2020 18:54)
Máš ho krásny! :-) v tlakaci robím aj ja, len s tým rozdielom, že vylejem uvarené do sitka, nechám stiect, vodu vylejem a rovno pasirujem, vrátim do tlakaca prevarím a dávam do pohárikov. Ma to výhodu, lebo robím aj v malom množstve.
sovka62
A opäť raz prišlo na rad moje obľúbené heslo: "Leniví ľudia sú zárukou pokroku." Nič v zlom, ak sa človek zamyslí, musí uzanť, že je to pravda.
Naozaj dobrý nápad, málo prace, úspora času, odstránenie rizika, že sa niečo pripáli.... Ukladám, hádam sa zíde.
soniatko
Presne tak a roky ho takto robím a až teraz mi bliklo žeby sa snáď niekto mohol inšpirovať
1x haji
haji
Velmi pěkný postup, rychlý a účinný! Jen jednou v životě jsem vystřihla předpisový kečup a ani se moc nenadřela. Dostala jsem do daru soudková rajčata, vyšlechtěná přímo pro přípravu kečupu, protlaku. Byla moučná, téměř bez vody a barva nádherně rudá. Chuť i barva kečupu už se mi nikdy nepodařila zopakovat. Díky za moc pěkný a vychytaný receptík!
soniatko
@haji (11.8.2020 19:02) 867g mala jedna z mnohých paradajok čo sa nám podarilo tento rok vypestovať. Dakujem za koment a teším sa, že som inšpirovala ...




1x haji
longova
Robím podobne, len nie v tlakovom hrci. Vodu nevylievam, ale pijeme to ako slabší rajcinovy džús, ak je toho veľa tak aj to zavaram, postupne sa to vypije
marienka44
Volakedy som mala na pasírovanie korýtko, v ktorom sa pohyboval rucne valcek. Uz je to odlozeneé v pivnici.
Teraz mám novinku: drevený hríb s vyfrezovanámi sustrednými kruhmi. Krúžim s ním v nerez.sitku. Potom zvyknem este odparit vodu, nebudem ju predsa zavárať. A pre istotu este stelizujem v steril. hrnci. Vydrží dlho uskladnený vo vetranej špajzi.
marienka44
@evanaaa (10.8.2020 18:48)

Paradajky sú kyslé a reagujú s hliníkom, lebo je to amfoterny prvok, t.z. reaguje aj s kyselinami, aj so zasadami. Ani hlinikový pribor sa nemá používat. Hliník škodí a odbburáva mozgové bunky.
pacik
Roky robím tak isto, ale uvarené paradajky vylejem na sitko a získanú šťavu dám do fliaš a sterilizujem. Zužitkujem ju cez zimu do paradajkovej polievky. Nič nevyjde nazmar.
sedlacka
Veľká vďaka! Stískam Vás za tento bombový nápad a Vašu ochotu hodiť ho sem na Varechu. Robím už tretiu várku a je to neskutočná úspora času.
abkul
Dobré ale nerozumiem tomu prečo by som mala akože prebytočnú "vodu" teda rajčinovú šťavu odstraňovať, veď pretlak môže byť aj redší, stejne, keď sa varí polievka, omáčka sa tam pridáva voda.
1x dajda




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia