Hrnčekový orechový koláč
Hrnčekový orechový koláč

Družstevník fotorecept

boise - fotkaboise, 11. júla 2020
Družstevník (fotorecept)
Foto: Boise

Ako už názov napovedá, jedná sa o koláč z archívu kulinárskeho umenia. Keď som bola dieťa, starká mala tento koláč upečený takmer vždy, keď Zobraziť celý popisAko už názov napovedá, jedná sa o koláč z archívu kulinárskeho umenia. Keď som bola dieťa, starká mala tento koláč upečený takmer vždy, keď som k nej prišla. Netuším ako to robila, lebo som robila samozrejme rôzne "prepadovky" bez ohlásenia, ale stále ten koláč mala. Teda ak nemala zrovna medovníky... Nezľaknite sa prosím môjho textu, trošku som sa "rozfofrovala" s písaním, ale recept je extrémne jednoduchý.

10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

3 hrnčeky
3 hrnčeky
3 hrnčeky
1/2 hrnčeka
1 ČL
2 PL
100 g posekané
2 hrste
 (na potretie)
Na polevu:




Postup

  1. 1

    Recept mám uložený v najlepšom dedičstve, aké som mohla po starkej dostať, v jej zošite. Aby som vás teraz doplietla ako chrbtový kôš, poviem vám, že toto je zošit druhej starkej. Nie tej, ktorá tento koláč často piekla. Do zošita druhej starkej sa dostal preto, lebo asi zachutil aj jej a tak som mala zrazu dve miesta, kde som sa vedela dostať k slušnej zásobe sladkostí... Obe piekli rady a neskutočne trpezlivo mi dovolili podieľať sa na výrobe týchto dobrôt.

    Družstevník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak ste si pozerali zloženie potrebných surovín, možno sa vám hneď vynorila otázka - aký hrnček? Malý? Veľký? Ja osobne mám aj rozmerovo taký, ako malý nočník (na dlhé zimné večery)... Nuž tak vás nasmerujem - v recepte má starká zapísané "horčicový pohár". To je tiež super pomôcka, najmä ak máte - ako ja - horčicu v kilovom plastovom tégliku. No, každopádne nestresujte, zoberte bežný hrnček s objemom 2 - 2,5 dcl. Do hlbokej misky nasypte 3 hrnčeky múky. Ale akej? Ani to tam nepíšem! No lebo, moji milí, nepíše to tam ani starká. A tak som skúšala hladkú, polohrubú a nakoniec som skončila na mixe oboch. Ak máte len hladkú nevadí, použite tú. Rovnako dobre sa zvezie aj polohrubá, alebo to mixnite 50:50 ako ja. Nech sa rozhodnete akokoľvek, vždy je to jedlé, otestovala som naozaj všetko. No dobre, múka je tam, pridáme cukor. 3 hrnčeky mne príde dosť veľa a preto sa krotím a dám 2 a kúsok. Keď som veľmi mlsná tak 2 a pol! ;) Všetko to zalejeme troma hrnčekmi kyslého mlieka, pridáme pol hrnčeka oleja, lyžičku sódy bikarbóny a dve lyžice kakaa. Do cesta môžete pridať posekané orechy (na tie som ja alergická, takže ich nedávam, ale pridajte, sú tam skvelé) a hrozienka (dnes som ich nemala). Koláč je však výborný aj bez orechov a hrozienok.

    Družstevník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu premiešame metličkou. Čakali ste asi dlhší opis, keď som sa hore tak rozpísala, že? Nuž ale čo sa dá ešte napísať o miešaní metličkou. Snáď len toľko, že to môže za vás kľudne urobiť aj robot. ;)

    Družstevník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme približne 20-25 minút. Sledujte si to, každá rúra pečie inak.

    Družstevník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak sa koláč oddelí od stien plechu, je s najväčšou pravdepodobnosťou hotový. Poistiť to môžete ešte rokmi overeným spôsobom - pichnutím špáradla (áno, to je tá dierka tam). Ak sa nelepí, smerujeme celkom slušne do cieľa a môžete ho vybrať z rúry.

    Družstevník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč necháme chvíľu vychladnúť a potrieme ho lekvárom. Ríbezľový je super voľba, ja som teraz našla jahodový a ringlotový, takže som to tak nejak mixla pol na pol. Alebo trištvrte na štvrť. Dve tretiny na tretinu. No to je jedno, proste som použila dva, lebo jeden bol načatý a druhý som netrafila taký istý, lebo z nejakého divného dôvodu si domáce lekváre neoznačujem a potom sa mi dejú takéto radostné prekvapenia. Nikdy netuším, aký v tom poháriku je, darmo ho otŕčam do svetla, obraciam, skenujem odborným pohľadom. Vždy je to iný, ako som chcela. Áno, mohla by som si ich značiť. Ale to by stratilo to čaro...

    Družstevník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zase som sa rozpísala, ospravedlňujem sa osobe, ktorá toto bude kontrolovať pred publikovaním. :D Inak ono je to veľmi jednoduchý a rýchly recept, to len ja rada rozprávam. A deti mám na prázdninách, takže mám nejaký deficit a potrebujem niekomu niečo rozprávať, tak ste tu padli všetci za obeť. No ale ku koláču - polejte ho ešte roztopenou čokoládou. Ja som rozpustila jednu čokoládu s asi lyžicou masla. A poliala.... Nuž a potom počkáte kým to zatuhne. Alebo aj nie ako ja a pokrájate ho ešte jemne teplý. A vytasila som tú retro súpravu, nech to teda s družstevníkom ladí. Dobrú chuť! ;)

    Družstevník (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

finczi
Práve ho mám na raňajky, včera som piekla jednoduchú verziu - iba posypaný hrozienkami a brusnicami, pocukrovaný. Spríjemní dnešné upršané ráno spolu s Vašim vtipným opisom. Príjemnú nedeľu prajem!
evelynba
Výborný recept, skvelý popis, dobre sa číta a pobaví..... Koláč poznám, občas robím, mám ho ako Koláč z kyslého mlieka. A dokonca mám doma na podobné príležitosti odložený aj jeden klasický socíkovský "horčičák", taký, ako má tvoja starká uvedený v recepte. Inak je to aj klasická odmerka na 2 dl.
Ale čo ma okamžite zaujalo a donútilo hneď recept otvoriť, je tá retro súprava - úžasná !!!! a najsuper ladí s názvom koláča. Šikovný ťah :-))) Niektoré retro veci nemajú chybu a túto by veru "schramstli" aj v Múzeu dizajnu :-))) Paráda, vďaka ....
Peknú nedeľu všetkým.
izabella929
Poznám tento koláčik pod názvom koláč z kyslým mliekom..maminka nám ho tiež často piekla, lebo sme mali vlastné mlieko a teda to aj skyslo...dnes to tak už nefunguje, kúpené mlieko neskysne...na všetky tie jednoduché, lacné a málo pracné koláče sa zabudlo v snahe kráčať s trendom..škoda, lebo naše babičky boli v kuchyni kúzelníčky..
sovka62
Jejdanenky! Kolac z kysleho mlieka, poznam ho asi 50 rokov, takze odhadujem, ze dom rovesnicka s tvojou babkou.
Da sa naozaj vylepsit orechami, hrozienkami, kandizovanym ovocim.
Tiez som ho natierala dzemom a cokoladou, ale najprv som plechu prikryla doskou a prevratlia, vratilav
zizazi
koláč môjho detstva....robievali sme ho ked skyslo mlieko. Teraz musíte kúpiť zakysanku alebo acidofilné....často to spomínam práve pre tú kvalitu mlieka...koláčik je ale chutný a skutočne extrémne jednoduchý. Vdaka za pripomenutie.
terinka55
Všetky chvály vyčerpané, a ja tiež súhlasím :-) Palec hore za vtipný koment, aj servírovanie. Ďakujem pekne za pripomenutie detstva a mladosti. Bolo to dávno, ten čas veru letí ako splašené kone :-)
haji
Celé krásné, název, suroviny, postup, kus srdíčka i fotečky, zvlášť kouzelné je úvodní foto! Stará dobrá klasika. Na veliký plech, aby vyšlo na všechny, tak je to správně. Hořčičáků jsme měli plný barák. A najednou byly pryč. Používaly se na kdeco, dědko v nich dokonce měl i hřebíky uskladněné... Nadávala jsem jako čert, že mám po míře/váze. Plno receptů s hořčičáky, dokonce mám pocit že i na pudinku byl kdysi recept na koláč s touto mírou. A vím, že jsem se dopídila k tomu, že hořčičák na kopeček je 2,5 dcl. Teď mám podobný problém. Rozbila jsem si poslední decovú skleničku. A není nikde k mání, přesný decák. Svět se .... dál to pokračuje docela jadrně. Díky za potěšení oka, srdce, duše i chuťových pohárků!
marienka54
Mám ho tiež pod názvom Koláč z kyslého mlieka od mojej mamičky a ešte si opatrujem aj horčičák, len nech sa nerozbije. Horčičák pri pečení musí byť, má to svoje čaro. Prajem pekný zvyšok dňa a ďakujem za pripomenutie receptu.
garanco
@evelynba (12.7.2020 07:55)

Úplne sa stotožňujem s Tvojím príspevkom! Aj s autorkou, milý komentár so spomienkou na staré mamy.
Ja som tento koláč tiež často piekla, tiež bol pod názvom Koláč z kyslého mlieka, no odkedy nemám "pravé" kyslé mlieko, už ho nepečiem. Múka tam išla podľa receptu hrubá, no neskôr som prešla na polohrubú.
@boise , navnadila si ma, upečiem aj z acidofilného mlieka :-))
mamec
@izabella929 (12.7.2020 08:53)
Keď sa mi náhodou stane, že mám nakyslé mlieko, nechám ho v hrnčeku v kuchyni a za 1-2 dni je sadnuté. No pred pár mesiacmi som mala takto mlieko pár dní a nič. Už som ho skoro vyliala, ale keďže to bolo skoro 2,5 litra, tak mi to nedalo. Skrátka som šetrná (alebo lakomá?) a nerada vyhadzujem potraviny. Takže som spravila posledný pokus. Dala som mlieko do vypnutej rúry vyhriatej na 50 stupňov. Za pár hodín bolo mlieko sadnuté a spravila som z neho veľmi dobrý tvaroh.
kuzu
Dobrý deň. Aj ja si pamätám na tento koláč. Lepšie povedané ste mi ho pripomenula. Len sa chcem spýtať ak nemam poruke skylete mlieko ci mi som ho mohla nahradiť niečím iným. Ďakujem
2x haji a boise
dadenka
Veľmi dobre napísaný recept. I keď recept starý - ale dobrý, opis prípravy koláča som dočítala až do konca.
2x haji a boise
majulenka
Starý dobrý osvedčený koláčik; robievala som ho - keď bol z neho "HIT" v sedemdesiatych rokoch - tak ako mnohí z nás - víkend, čo víkend. Lenže, mlieko rôznymi inováciami a procedúrami prešlo - aby dlhšie vydržalo - ale, už sa nedalo z neho spraviť kyslé... Dnes ho robím čas od času z acidka, ale funguje aj z kefíru. Do neho nasekané orechy, hrozienka alebo čokoládovú polevu posypanú kokosom (a zase je iný) - a vznikne nostalgická realita. Vďaka za pripomenutie, upečiem.
tomeska
Pre mňa je tento koláč vždy sázka na istotu. Nikdy nezklame. A robím z jogurtu + obyč. mlieka. ( kyslé- po našom sklegané- sa vytratilo) Osvedčila sa múka hladká + hrubá ( koláč je vyšší, nadýchanejší) a orechy mix s kokosom. Každý raz je iný ale vždy dobrý. Hlavne bez babravej práce. Nech je ,ako chce, ale tie staré recepty sú predsa len SUPER. Je dobre, ked' sa pripomenú .
marianne
Mám slabosť na tieto zošity po starkých...:-) u nás mu hovoríme kyškáč aj ho tu mám niekde...skoro identický, len nie hrnčekový
1x boise
mariaklara
Tak teda, idem sa aj ja zaradiť do zástupu tých, ktorí tento koláčik poznajú a aj ho z času na čas upečú... :-D ( v nedeľu mi z neho doniesla dcéra ku kávičke ), tento koláč fakt nikdy nesklame a vždy sa po ňom len tak " zapráši ". Ja ho robím z domáceho kefíru a tak ho aj voláme, že " Kefírový ". Mám aj jeden a už asi aj posledný v našej rodine " boxovnák " , alebo " horčičák ", ako sme ten pohár volali, strážim si ho , ako " oko v hlave ". Nikto mi nesmie naň siahnuť :-D....Recept sa veľmi dobre číta a aj ten humor tam musí byť, inak by to nebolo ono....@boise , vďaka, že si ho sem tej mladšej generácii pripomenula.... :-)
mabla
Družstevný koláč často piekla mama, potom aj ja ako vydatá a časom sa vytratil z nášho života. Vďaka za
pripomenutie. Super popis, aj retro súprava!
gastrohobby
Za mňa tiež 100 bodov za super popis. Nostalgicky som sa vrátila do mojej mladosti, keďže sa u nás doma tento koláč piekol veľmi často a zobrala som si recept so sebou, keď som po vydaji odišla z domu, je to už riadne dávno, ale tento koláč pečiem dodnes a hlavne presne podľa horeuvedeného popisu. Tiež ho mám pod názvom Koláč z kyslého mlieka. Pre mňa retro návrat doslova.
beatacsontosova
Horcicak mala aj moja starká, používala ho na všetky recepty, presná odmerka na krupicovu kašu ktorú sme s brachom milovali. Koláčik si pamätám, starká robila dosť často, zvyčajne striedala s bublaninou :) ďakujem za pripomenutie, dobre som sa zabavila, tuším dneska spravím :)
annamarta
Jeeej koláčik Družstevník. My ho voláme Koláč Bielikovci,v rozhlase ho voľakedy dávno v relácii Čo nového Bielikovci uverejnila pani Viera Bálintová ako mama Bieliková. Ako odmerka nám slúžil plastový pohárik z acidka.Dakujem za uverejnenie na Vareche,nájsť ho tu je jednoduchšie ako sa prehrabávať vo všetkých mojich aj po mame zdedených receptových zošitoch👍
kucharka
Jednoduchý, dobrý.
Nahádzala som tam ešte za hrsť miešaných orechov a hrozienka.
Ďakujem za recept!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia