Pečená plnená tekvica
Pečená plnená tekvica

Plnená tekvica fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 9. júla 2020
Plnená tekvica (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to nenáročné na suroviny a na prípravu. Chutí pritom skvelo. Ja viem, nie je to mäso, ale raz za čas aj to treba. Zobraziť celý popisJe to nenáročné na suroviny a na prípravu. Chutí pritom skvelo. Ja viem, nie je to mäso, ale raz za čas aj to treba.

5
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Suroviny

1 ks (1625 g)
200 g (alebo iný syr podľa chuti
250 g
4 ks
3 strúčiky
1 - 2 ks starší (podľa veľkosti tekvice)
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Rožok mi zakryla tekvica.

    Plnená tekvica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z tekvice odrežeme tenký "vrchnák". Vydlabeme stred s jadierkami, dužina by mala byť hrubá aspoň 1,5 cm. Jadierka nevyhadzujte, je z nich ohromná zeleninová polievka. Vnútro tekvice osolíme.

    Plnená tekvica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rožok pokrájame na menšie kúsky, pridáme nastrúhaný syr, vajcia, ajvar, strúhaný cesnak a premiešame.

    Plnená tekvica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasypeme oregano, zamiešame. Necháme postať 5 minút, nech sa rožok rozmočí.

    Plnená tekvica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplníme tekvicu. Pozrite na misu, akurát mi to vošlo do tekvice.

    Plnená tekvica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priložíme zrezaný vrch tekvice a trochu ho prichytíme, aby sa nezačal pri pečení krútiť, ako červík na slnku. Šup s tekvicou do rúry. Ja som pod ňu podložil alobal na plech. Pri pečení čosi vytečie a potom sa to ťažko čistí. Rúru dáme na 190 °C a pečieme hodinu. Keď vám začne vytláčať vrchnák a takto sa rozťahovať, je hotová.

    Plnená tekvica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vytiahneme a necháme trochu vychladnúť, aby syr v nej trochu stuhol.

    Plnená tekvica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu je už na tanieri, nejaký chlieb alebo pečivo k tomu a sváča je hotová.

    Plnená tekvica (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný receptík, dyňa jako malovaná. Jsi mi podezřelý, bo to je druhý recept po sobě od tebe a bez maska, hmmm Mám si dělat starosti, milý @kvakac ?!?
kvakac
@haji (9.7.2020 19:55)

Vďaka za koment. Veď to, darmo som hlava rodiny, keď krk s ňou točí ako chce a snaží sa ma presvedčiť, aké je to zdravé. Veď som si do rohlíku spravil dierku a vsunul do nej klobásku. To aby som nedostal zrádnika z toľkého zdravého jedla.
haji
@kvakac (10.7.2020 05:51)
Jaj, jsi mě uklidnil. I mě někdy popadnou "bezmasé" myšlenky. Otřepu se a o chvílu opět frčím na masku. Hůř je, když si zdraví vyžádá přestávku. Už jsem jich pár měla. Darmo, tělo si samo povie čo , kedy a ako. Krásný den! Máš nádherné tekvice, vlastné? Tiše závidím, ja som tekvicožrůt.
spero
Fajn recept, ale nebol by aj recept na tu spominanu polievku z tych jedierok? Vopred dakujem :)
kvakac
@spero (10.7.2020 13:40)

Vďaka za koment. Dám do hrnca variť tekvicovú dužinu s jadierkami a koreňovou zeleninou ( mrkva, petržlen, zeler, kaleráb ) plus jedna cibuľa a pár strúčikov cesnaku, ak je domá pór aj ten. Korenie čierne cele a pár zrniečok nové korenie. Petržlenovú vňať a soľ. Koreňovú zeleninu nakrájam. Varím pomalým varom sem tam bublina, alebo v pomalom hrnci, aby ostala pekne čistá. Keď je zelenina mäkká polievku prelejem cez sitko a uvarenú koreňovú zeleninu nakrájam a pridám do polievky. Nejakú cestovinu k tomu a je hotová. Je to jednoduché a pritom chutné.
sracz
... šplhol by si si, @Kvakac kamarát aj u mojej mamky, B. P., lebo nadovšetko milovala tekvicu na bársako. Páčia sa mi aj Tvoje "vysokogramotné" nápady, úvahy i realizácie. Tentoraz mám na mysli "šporovlivé" využitie dužiny tekvice s jadierkami (bod ad 2.). Čo sa pamätám, nikdy sme tento "jadrovník" nevyhadzovali a ja ho vo veľkom drôtenom "vajíčku" pridávam aj do mäsových polievok. Číre, voňavé, chutné, ..., až "bars fajne"!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia