Čokoládová torta
Čokoládová torta

Torta s ganache polevou videorecept

silvia16 - fotkasilvia16, 4. júla 2020

Som samouk a učím sa piecť cez Youtube. Moje novoročné predsavzatie bolo sa naučiť piecť a skúšam nové recepty, plnky, korpusy. Tentokrát som vyskúšala Zobraziť celý popisSom samouk a učím sa piecť cez Youtube. Moje novoročné predsavzatie bolo sa naučiť piecť a skúšam nové recepty, plnky, korpusy. Tentokrát som vyskúšala urobiť ganache. Je to oveľa jednoduchšie než som si myslela. V mojom videu uvidíte tajomsto super ganache.
Zdroj: Youtube

1
porcia
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C
Torta s ganache polevou (videorecept)
Foto: silvia16

Suroviny

Čokoládový korpus:
38 g
168 g (izbovej teploty)
168 g
168 g
1 ČL
3 ks
1/2 pohára (horúca)
Vanilkový korpus:
110 g (izbovej teploty)
110 g
110 g (+ vanilková príchuť)
1/2 ČL
2 ks
Ganache z horkej čokolády:
300 g
300 g (33%)
Ganache z bielej čokolády:
140 g
46 g (33%)
Krém:
100 ml (33%)
30 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Ako prvé pripravíme obidve ganache, aby vychladli, kým upečieme korpusy. Čokoládu nakrájame na malé kúsky, ak ste kúpili väčší kus, aby sa ľahko roztopila. Šľahačkovú smotanu zohrejeme po bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Nemiešame hneď, ale až po piatich minútach státia, aby sa čokoláda medzitým roztopila. Premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pri izbovej teplote (alebo chladničke, ale v chladničke stuhne viac). Pozrite si moje video s postupom. Ďakujem.

    Torta s ganache polevou (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čokoládový korpus: V miske premiešame kakao s horúcou vodou. Pridáme maslo, múku, vajcia, cukor a prášok do pečiva a zmixujeme všetko dokopy. Nemiešame príliš dlho. Tu je doležité, aby maslo bolo izbovej teploty (nie príliš teplé alebo studené). Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných okrúhlych foriem s priemerom 15 cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C okolo 25 až 30 minút. Ja si radšej pečiem v dvoch formách, než jeden vysoký korpus v jednej forme, pretože sa to rýchlejšie upečie a nevysuší to vrch a boky, kým sa cesto v strede upečie.

    Torta s ganache polevou (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Taktiež si vymiešame cesto na vanilkový korpus. V miske vymiešame maslo izbovej teploty s práškovým cukrom dohladka. K tomu pridáme 2 vajíčka a múku a vanilku a premiešame ďalej. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 15 cm. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C okolo 25 až 30 minút.

    Torta s ganache polevou (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Vyšľaháme smotanu s cukrom do husta.

  5. 5

    Korpusy necháme vychladnúť. Ja odkrajujem kôrku, ale našla som spôsob ako upiecť rovnomerný korpus bez kôrky, s ktorým sa čoskoro podelím. Taktiež zrežeme vrch korpusu, aby bol rovný. Korpusy potrieme cukrovou vodou, aby neboli suché. Na spodný kakaový korpus nanesieme polovicu šľahačkového krému, položíme svetlý korpus, ktorý natrieme zvyšným krémom. Na vrch položíme druhý kakaový korpus.

    Torta s ganache polevou (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrch a boky potrieme jemnou vrstvou čokoládovej ganache. Ganache by mala mať takú hustotou, aby sa s ňou dalo pracovať. Ak je príliš hustá, tak ju dajte povoliť do mikrovlnky na 3 až 5 sekúnd. Po nanesení tejto tenkej vrstvy dajte tortu schladiť do chladničky alebo mrazničky na 30 minút. Potom potrite tortu druhou vrstvou ganache a zarovnajte poťah špachtľou alebo hladítkom. Pozrite si moje video, čo som použila, aby som mala takéto ostré hrany. A ako som tortu potom ozdobila. Ďakujem.

    Torta s ganache polevou (videorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

olinecka
Že sa učíš tak je to super podarila sa Ti. Len sa chcem opýtať prečo vanilkový korpus veď tam nie je ani zlatý klas či vanilkový cukor. Ja by som povedala svetlý korpus, ale ináč, super, chválim.
silvia16
@olinecka (4.7.2020 19:29)

Ahoj. Dala som do neho vanilkovú príchuť, extract vanilkový. Je to vedľa cukru, lebo som ho na začiatku zabudla napísať. Ale budem vedieť nabudúce. Ďakujem.
luda4
Silvia,SUPER- len tak ďalej.Dala si mi odvahu a inšpiráciu - pustím sa do pečenia.
dvorka
Konečne torta, rsp. zákusok nielen pekný, ale aj použiteľný. Tá šľahačková plnka ma láka. Takúto čokoládovú polevu robím už dlhé roky, raz som skúsila dať smotanu do čokolády, keď som nemala maslo a ono to vyšlo. A v posledných rokoch je to vychytávka :-)
Veľká vďaka za pridanie receptu. Takéto recepty mi tu v poslednom čase chýbajú. Jednoduché, dobre vyzerajúce, s primeraným množstvom surovín a hlavne, aj pre mňa použiteľné.
haji
Pěkný recept, torta, foto aj práca pekná! Nechápu, proč mi recept v souhrnu neukazovala, až teď. Ráda bych ochutnala, jsi šikulka!
silvia16
Ďakujem za krásne slová. Veľmi ma potešili v dnešnej nedeľné ráno.
1x haji
marienka44
Krasa, nemam slov.
Bod 1: Horuca voda s kakaom neuvari vajcia, ktore zmiesame hned s ostatnymi prisadami?
Bod 2: Vanilka nie je v rozpise surovin na van. korpus. Aku pouzivas? Pravu a vyskrabat vnutro?
Teraz si idem pozriet v klude video. 15 cm-ve otvaracie tortove formy som nikdy v obchode nevidela.
marienka44
Uz som videla video, este nerozumiem vsetkemu. Co je to modre koleso? Nejaka podlozka? Vo vysledku uz tam nie je. Mohla by si robit kurzy pecenia a zdobenia, tvoja torta by zniesla najprisnejsie kriteria, aj na kralovsky dvor !
silvia16
@marienka44 (5.7.2020 16:19)

Ahoj. Do korpusu som dala vanilkový extract. Zabudla som ho napísať do surovín, tak som ho pripísala ku cukru lebo by som musela všetke ostatne suroviny prepísať. Ale opravím to večer keď sadnem ku počítaču.
Horúca voda pri premiešaní s kakaom hneď ochladne. A 15cm plechy sa už asi dajú kúpiť. Ja som našla tieto jednorazový a rada ich používam. Sú malinke tak nepotrebujem toľko cesta pri skúšaní nových receptov :-). Ak si pozrieš moje video cez YouTube, pod videom mam linky ku veciam ktoré používam v receptoch.
silvia16
@marienka44 (5.7.2020 16:35)

Ďakujem veľmi pekne za krásny koment. Musím sa priznať ze toto posledné video mi dalo zabrať a rozmýšľala som nad vzdaním sa nahrávania. Ale vaše všetkého komentáre mi navrhli náladu a pustím sa do ďalšieho videa čoskoro.
Áno ten modrý kruh ma veľkú rolu. Je z kartonu a o necely pol cm väčší než korpus. Dáme si naň korpusy a potom po prvej vrstve keď prilepené papier hore, tortu otočím a nanesiem druhu vrstvu ganache. A potom stierkou stiahnem ale držím sa toho kruhu. Takže ten kruh je moja podpora pre stierky aby som šla rovnomerne. Neviem ci som to dobre vysvetlila. Podobný postup som použila pri mojej prvej torte čokoládová z Nutella.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia