Bezlepkový cuketový koláč
Bezlepkový cuketový koláč

Bezlepkový cuketový koláč s kôprom

novalim - fotkanovalim, 23. júna 2020. Komerčný recept.
Bezlepkový cuketový koláč s kôprom
Foto: novalim

Aj vám už dozrievajú cukety v záhradke alebo ste si z trhu priniesli domov túto obľúbenú zeleninu? Výborný nápad ako ju spotrebovať je upiecť Zobraziť celý popisAj vám už dozrievajú cukety v záhradke alebo ste si z trhu priniesli domov túto obľúbenú zeleninu? Výborný nápad ako ju spotrebovať je upiecť si slaný bezlepkový cuketový koláč s kôprom podľa nášho receptu. Na letný večer ako stvorený.
Zdroj: https://novalim.net/bezlepkovy-cuketovy-kolac-koprom/

10
porcií
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto:
380 g
40 g
1 PL
1 bal.
1 ČL
1 ČL
300 ml vlažná
50 ml
Ostatné:
2 ks
4 ks
60 ml (alebo iný rastlinný)
3 strúčiky
2 PL
1 PL (agátový)
1 viazanička
 trochu
z 1/2 citróna
1 ks
2 bal.




Postup

  1. 1

    Cuketu umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké kolieska aj so šupkou. Osolíme ju a necháme postáť 10 minút. V plastovej miske zmiešame prelisovaný cesnak s medom, octom, citrónovou šťavou, slnečnicovým olejom a korením. Pridáme nasekaný kôpor. Z cukety odstránime prebytočnú šťavu a vložíme do misky s marinádou. Dôkladne premiešame, nádobu uzatvoríme alebo prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny (môžeme nechať aj cez noc).

  2. 2

    Pripravíme si cesto. Vo väčšej mise zmiešame všetky suché prísady, potom pridáme olej, vodu a ocot a vypracujeme ručne alebo hnetačom vláčne cesto. Cesto by sa malo odliepať od misky. Na povrchu posypeme trochou múky Forte, prikryjeme fóliou alebo čistou utierkou a necháme aspoň 45 minút kysnúť na teplom mieste.

  3. 3

    Na pracovnú dosku položíme papier na pečenie vo veľkosti veľkého plechu, na ktorý vyklopíme cesto. Rozvaľkáme ho priamo na papieri približne na hrúbku 5-7 mm do tvaru obdĺžnika a spolu s papierom ho prenesieme na plech.. Prstami potom cesto potrieme olivovým olejom tak, aby po okrajoch ostalo voľné asi 1,5 cm. Na tenké plátky nakrájanú mozzarellu poukladáme rovnomerne na cesto, na to plátky marinovanej cukety a nakoniec pomedzi na kolieska nakrájané cherry paradajky. Suché okraje cesta z každej strany zahneme dovnútra a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 20-25 minút, kým sú kraje cesta do zlatista upečené. Po vybratí z rúry okraje koláča ešte za horúca potrieme vlažnou vodou, tak nám cesto vydrží dlhšie vláčne. Koláč podávame teplý.

    Bezlepkový cuketový koláč s kôprom  - obrázok 3

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia