Cesnaková polievka
Cesnaková polievka

Cesnačka

saymona - fotkasaymona, 10. júna 2020
Cesnačka
Foto: saymona

Milujem cesnak a toto je môj spôsob ako z neho spraviť fajnovú polievku.

5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 strúčikov
1/2 -1 ks
 alebo bujón
2 ks




Postup

  1. 1

    Na oleji osmažím nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridám 6 pretlačených strúčikov, trocha osmahnem a pridám papriku.

  2. 2

    Zalejem vodou alebo vývarom (keď nemám vývar, používam kurací alebo zeleninový bujón). Pridám soľ a korenie. Chvíľku povarím a pridám zemiaky nakrájané na kocky. Zatiaľ si nakrájam chlieb na malé kocky.

  3. 3

    Chlebové kocky na plechu pokvapkám olivovým olejom, osolím, okorením a pridám zmes byliniek (tymian, oregano, majoránku a bazalku) a trocha mletej červenej papriky. Suším okolo 10 minút v rúre vyhriatej na 150 °C alebo dlhšie, záleží od typu chleba.

  4. 4

    Pred dokončením pridám do polievky ešte 2 strúčiky roztlačeného cesnaku (dakedy aj viac, keď je cesnak nevýrazný to sa pri kúpenom stáva často) a pridám nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s krutónkami a nastrúhaným syrom podľa výberu. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

farbuska
U nás sa cesnačka pripravuje z vody po varených zemiakoch: do väčšej misy dáme lyžicu domácej masti, rozotretý cesnak (množstvo podľa chuti), nasekanú petržlenovú vňať a zalejeme to horúcou vodou z uvarených zemiakov. Môžeme pridať aj pár kúskov z tých zemiakov. Podávame tiež s chlebovými krutónmi a môžeme dochutiť korením.
kimlo
@zolik (10.6.2020 19:46)
Presne tak, aj môj tatko to volal žebrácka polévka, používala sa na to voda v ktorej sa varili zemiaky, potom už stačilo len spraviť “očko” z kúska masti a pretlačiť cesnak... viem že si do toho potom nadrobil rožok... :-)
haji
Každá česnečka je výborná, musím si v nejbližší době udělat. Krásné foto, škoda že nepřenáší i vůni, hmm
zolik
@kimlo (10.6.2020 19:54)
Presne! Este stipka cervenej ml. papriky a pepr. Dedko vnukom robieval na chalupe na Zahori. Moj mladsi syn si ju pyta namiesto kapustnice ( nemusi kysl. kapustu) na Stedru veceru, aj na jeho pocest. Ako spomienku.
evanaaa
Ako sa ja pamätám, mama robievala cesnačku z vody, v ktorej sa vyvarili cestoviny (domáce), ale nedávala zemiaky, len tie krutóny - kúsky chleba alebo pečiva.
saymona
Dakujem pekne za vsetky komentare a som rada ze sa Vam vynorili krasne spomienky na detstvo. Kazdy mame ten svoj receptik ale musim skusim aj tie Vase zneju zaujimavo a cesnacku mozeme vzdy
.Dakujem
pavel2000
Presne tak každý má svoj recept...
Ja dám na tanier kolmo nakrájané - rezance-Olomoucké syrečky a zalejem horúcou cesnakovou polievkou...
Dobrú chuť!
Najlepšia je s novým cesnakom...
Podobne robíme i nové pečene zemiaky v rúre - a plno pre tlačeného cesnaku...
Olej, cesnak, vegeta i trochu údenej papriky...
pavel2000
Polievka sa dá zahustiť, tým že nadrobno nakrájaný zemiak povaríme. Alebo mi zahusťujeme Solamylom - väčšinu jedál...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia