Sviečková na smotane
Sviečková na smotane

Najlepšia sviečková na smotane s množstvom zeleniny videorecept

lowy - fotkalowy, 1. júna 2020

Sviečková na smotane je recept , ktorý nepochybne patrí medzi tie najobľúbenejšie v našej a českej kuchyni. Kedže pri všetkých receptoch sa nám Zobraziť celý popisSviečková na smotane je recept , ktorý nepochybne patrí medzi tie najobľúbenejšie v našej a českej kuchyni. Kedže pri všetkých receptoch sa nám zdalo, že je tam málo zeleniny, vylepšili sme si overený recept na naše chute. Čiže každý, kto ľúbi zeleninku, určite ocení menšie zmeny, ktoré sme si dovolili spraviť :) Konzervatívni kuchári, prepáčte nám túto drzosť. Keďže naše recepty sa celkom ujali, začali sme pre vás robiť krátke videonávody. Keď už varíme, tak prečo vám to neukázať...
Zdroj: Youtube

6
porcií
30 minút
príprava
80 minút
na 180 °C
Najlepšia sviečková na smotane s množstvom zeleniny (videorecept)
Foto: lowy

Suroviny

800 g (sviečková)
500 ml
600 g
300 g
250 g
1 ks veľká
5 ks
5 ks
10 ks
2 ks
štipka
podľa chuti
20 g
250 g
150 g
100 g




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso umyjeme a vysušíme. Nasolíme a prešpikujeme slaninou.

  2. 2

    Na jemne naolejovanej pavnici ho prudko opražíme zo všetkých strán, aby sa zatvorilo. Mäso vyberieme. Manželka sa už pri tomto kroku vždy pýta, či si môže mäsko zjesť. Takže pozor na členov rodiny, aby mäso nezmizlo :)

  3. 3

    Očistenú zeleninu pokrájame na kocky a popražíme pár minút na výpeku z mäsa. Ja tam hneď pri pražení zeleniny dávam rovno aj korenie zo zoznamu surovín (čierne a nové korenie, borievky, bobkové listy, kľudne aj tymian - nepraží sa to dlho, čiže môžme :))

  4. 4

    Potom všetko dáme do jenskej misy, alebo pekáča s pokrievkou a podlejeme polovicou vývaru.

  5. 5

    Zakryjeme a dáme piecť na 180 stupňov na približne 80 minút. Podľa kvality mäsa. Oplatí sa kúpiť kvalitné - nebude to bagandža, hehe... Nezabudneme počas pečenia polievať výpekom, aby mäso nebolo zhora suché.

  6. 6

    Keď je mäsko mäkké, vyberieme misu z rúry a mäsko odložíme nabok tak, aby nevychladlo. Vyberieme bobkové listy a hodíme ich do koša (keby to nebolo náhodou jasné :)) Ponorným mixérom rozmixujeme zeleninu aj s koreninami a borievkami do hladka.

  7. 7

    V miske spolu rozmiešame smotanu na šľahanie a kyslú smotanu - poriadeneeee!!! Odoberieme dve naberačky rozmixovanej zeleniny a pridáme do misky k smotane. Dôkladne premiešame.

  8. 8

    Zvyšnú rozmixovanú zeleninu dáme do hrnca a začneme zohrievať - pridávame smotanovo-zeleninový mix z misky a zvyšný vývar. Privedieme všetko do varu a povaríme 5 minút.

  9. 9

    Potom odstavíme a do omáčky pridáme citrónovú šťavu - podľa chuti. Ochutnáme či netreba dochutiť - ale myslím, že to je v poriadku :) Nakoniec do omáčky pridáme maslo na zjemnenie.

  10. 10

    Podávame najlepšie s knedlou - ozaj na jednoduchú knedľu mám super recept čo zvládne každý. Ak ešte nie je pridaný na mojom profile, tak určite čochvíľa aj bude. Samozrejme, nezabudneme na brusnice a možno aj na šľahačku. Ja moc ee ale manželka musí :) Tak vám prajem veľa zdaru a mňamky-mňam...

Diskusia k receptu

mariakristina
Vdaka za vtipne napisany recept, robim takmer identicky, len zeleru davam podstatne menej. Nase vnucata svieckovu miluju!
1x haji
evanaaa
Práve dnes muž povedal, že by sa mohla už spraviť po čase aj sviečková. Robím ju z falošnej sviečkovej, čo je časť pliecka, pretože pravá by vyšla dosť draho. Robím na viac spôsobov, buď marinujem s koreninami, ale to je skôr hovädzie nadivo, (najmä ak sa špikuje slaninkou a dávajú sa borievky,ap.), alebo podusím mäso so zeleninou, prípadne ho dokončím v rúre, ako je v tomto recepte. Každý má svoj spôsob, ale výsledok je iste chutná omáčka, čo je základ sviečkovej. Páči sa mi, ako je popísaný postup. A ešte - ja si kyslú aj sladkú smotanu (šľahačku) zmiešam ešte večer pred prípravou a nechám odstáť do rána....dávam priamo do vriacej omáčky.
2x lowy a haji
emdy
som sa stratil... píše sa všade sviečková, vo videu je názov sirloin čo je roštenec. a to mäso na panvici podla blany je vrch spodného šálu zo stehna. a na špikovanie odporúčam háčik
radox1
@emdy (2.6.2020 23:31)

alebo slaninu zamrazit.a je tam toho viac,napr.zeleninu treba orestovat do hneda...........
1x emdy
lowy
@emdy (2.6.2020 23:31)

Ahoj, sviečková je názov , pretože to každí pod tým názvom pozná.. Mäso dá každý aké má alebo si kúpil. :) A PRAVDA na špikovanie treba prístroj .. hehe nie nie máte pravdu je to profesionálnejšie.. ja ho nemám..
pozdravujem :)
radox1
@lowy (3.6.2020 06:59)

rada:ziaden pristroj-nakrajaj slaninu na hranolky a daj zamrazit.potom pekne vnikne do mäsa.a druh mäsa,ake si pouzila by bolo dobre specifikovat v surovinach,lebo ti co tomu nerozumia su v tom,ze si pouzila svieckovu,a ta sa tak dlho rozhodne nerobi.
1x emdy
haji
Každý má svůj způsob přípravy svíčkové. Vůbec mě neudivuje, že rozprava: svíčková, nesvíčková opět funguje. Ohraná písnička. Maso si může dát každý podle svých chutí a možností. Jen tak na okraj. Svíčková je nejlepší od maminky, babičky. Na tu "jejich chuť" jsem zatím nikdy nedosáhla. Příjemný receptík.
chemik
K masu se vyjadřovat nebudu, protože pravou svíčkovou konzumuji jen jako tatarský biftek. Musím ocenit s údivem, že v diskuzi nepropukl zásadní spor mezi tradicionalisty, kteří nejsou líní zeleninu pasírovat přes husté sítko, což zaručuje hladší omáčku a novátory s mixerem, který vyrobí drsnější omáčku, ale zachová peristaltice prospěšnou hrubou vlákninu a není třeba zahušťovat jíškou.K masu se Já zásadně pasíruju po vyndání bobkového listu vše včetně koření a kdo chce potěšit i střeva, může si zbytek na sítku přidat na talíř nebo rovnou sníst lžící. Na tomto receptu oceňuji vedle pečení v troubě i větší množství zeleniny a zejména použití borievky, protože v Čechách se jalovec používá většinou jen na divočinu. Vedle dochucení šťávou z půlky citronu dávám dreň z druhé půlky do pekáče hned na začátku. Na úplný závěr do omáčky nastrouhám pro aroma žlutou část kůry citronu a odrhnu lístečky čerstvého tymiánu z jedné snítky.
1x emdy
chemik
@chemik (3.6.2020 13:13)

Omlouvám se, ale trochu se mi do textu zamotal začátek úvodní věty napsané dodatečně.
2010
Dnes sme experimentovali presne naopak s velmi silnym 2400W Optima mixerom, rozmixovat surovu zeleninu, chvilu podustit, ochutit a pridat samostatne rychlo robenu svieckovu - biftek.
sovka62
Uz si ani nepamatam, kedy som ju robila naposledy. Mame ju radi, ale ako navarit dve- tri porcie, aby sme ju nejedli tyzden!
A na zaver: Zhovaraju sa dve susedky.
Co si dnes varila?
Aaaale... chcela som spravit svieckovu, lenze nemali sviecky.
Tak som kupila baterky a uvarila som gulas.
1x chemik
radox1
............Musím ocenit s údivem, že v diskuzi nepropukl zásadní spor mezi tradicionalisty, kteří nejsou líní zeleninu pasírovat přes husté sítko, což zaručuje hladší omáčku a novátory s mixerem, který vyrobí drsnější omáčku, ale zachová peristaltice prospěšnou hrubou vlákninu a není třeba zahušťovat jíškou.........

robim na striedacku aj aj,ale umna je to naopak.mixerom je hladsia a pasirovanim taka drsnejsia.je fakt,ze mixerom nie je treba nicim zahustovat.
chemik
@radox1 (3.6.2020 16:23)

Navrhuji střední cestu- nejprve pasírováním zachytit hrubou vlákninu, pak rozmixovat a nakonec protlačit hustým sítkem na vývary. Mně se jeví, že pasírování zachovává výraznější masovou chuť, kdežto rozmixovaná zelenina ji překrývá.
chemik
@sovka62 (3.6.2020 16:13)

Pokud smím poradit, tak se část hotového masa s propasírovanou omáčkou nechá před přidáním smetany zamrazit a dokončit později. Smetanové omáčky se jak známo zmrazením rozpadnou. A děkuji za úžasný fór z kuchařské mateřské školky :-)))
evanaaa
Prekvapilo aj mňa konštatovanie, že pasírovaná zelenina je hladšia, veď mixérom si môžem určiť konzistenciu akú chcem - či drsnejšiu, alebo dohladka, ja požívam ten druhý spôsob, najemno.....
evanaaa
Ešte ma napadko - chýba mi tam cukor, buď urobený karamel, alebo len pridaný, aby sa vyrovnala chuť - slanokyslosladká.....viem, niekto ho nedáva, no ja dávam ešte aj horčicu 1 PL, a aby som nemusela loviť koreniny, kupujem pyramídky na sviečkovú, kde ich mám pekne pokope, len vybrať vrecúško.
radox1
@evanaaa (3.6.2020 18:57)

staci pocukrovat zeleninu,ktoru treba vyrestovat do hneda,pocas tohto procesu prebehne karamelizacia spolu so zeleninou.
marienka44
V Kauflande dostať kúpiť uz očistenú a pokrájanú zeleninu na sviečkovú. Jeden balik je asi 1 kg. Obsahuje všetko, čo je v Tvojom recepte. Koreniny si dáš podľa seba. Aj ja dávam borievky a ostatné koreniny,Llen mi tam v recepte chýba cukor na vyrovnanie chute. 5-6 KL kryšt. cukru skaramelizujeme (tak je to straviteľnejšie), zalejeme vodou a pridáme do rajnice, kde je maso uz so zeleninou skoro hotové. Karamel dodá aj farbu, ktorá je pre toto jedlo typická. Vyskúšaj.
marienka44
Až teraz som pozrela video. Hoci v rozpise je aj 1 ks cibule, vo videu nie je vidieť, kedy ste ju zapenili na masti. Veď masko nebolo ani v páci, marináde. Zvykne sa dávať na min. 3 dni. Viď recept @Klukodvody. Špikovanie ide ľahšie, ak môžem poradiť, ak sa dá pokrájaná slanina na pásiky na chvíľu do mrazničky. Knedlik je domáci?
Mám írsku sviečkovú v mrazničke, bude v nedeľu, spravili ste mi chute. :-)
marienka44
@evanaaa (2.6.2020 20:30)

Taká smotana s vysokým obsahom tuku sa volá Créme fraiché (čítaj krem freš). Minule som ju už hotovú kúpila v Kauflande, Výrobca: Mlékarna Opočno v ČR. Má 36 % tuku a obsah 200 g.


evanaaa
@emdy , nie, pyramídka nepichá:) ale ju treba pred zmixovaním vybrať - je to vrecúško s koreninami potrebnými na sviečkovú, podobné je aj na vývar, alebo na ryžu.....
evanaaa
@marienka44 , poznám, minule som nad ňou váhala ( v Kauflande), no našla som ešte jenu novinku - sladkú smotanu na omáčku, zahustenú, tú som použila, tuším kunínsku.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia