Pečené kura
Pečené kura

Perfektne upečené kura

sjuz - fotkasjuz, 30. mája 2020
Perfektne upečené kura
Foto: sjuz

Receptov na pečené kurča je veľa. Ja som si povedala, že to skúsim inak. Táto metóda sa mi zapáčila už pri pečenom bôčiku, tak Zobraziť celý popisReceptov na pečené kurča je veľa. Ja som si povedala, že to skúsim inak. Táto metóda sa mi zapáčila už pri pečenom bôčiku, tak som si povedala, že kurča je ideálne. Brining je metóda, pri ktorej sa mäso nakladá do soľného roztoku, kedy sa mení štruktúra a chuť mäsa. Pri ochucovaní roztoku sa medze fantázii nekladú.

4-5
porcie
10 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

1 ks
2 l prevarená
100 g
80 g
1 ks
4 vetvičky (čerstvý)
4 vetvičky (čerstvé)
4 ks (čerstvý)
2 PL




Postup

  1. 1

    Do prevarenej vody dáme soľ, cukor, citrón nakrájaný na plátky, bylinky a necháme úplne vychladnúť.

  2. 2

    Do nálevu vložíme kura, niečím zaťažíme a prikryjeme. Necháme v chladničke 12 hodín.

  3. 3

    Hodinu pred pečením kura vyberieme a osušíme papierovou utierkou do sucha. Rúru predhrejeme na 220 °C na teplý vzduch. Kuraťu zviažeme stehenné kĺby a obalíme ich alobalom. Kura potrieme 1 PL zmäknutého masla. Kura položíme do malého pekáča alebo na plech, ale na mriežku prsiami nahor. Veľkosť pekáča je dôležitá, pretože čím väčší, tým viac sa bude tuk pripaľovať.

  4. 4

    Do kuracích pŕs zapichneme teplotnú sondu a nastavíme na teplotu na 85 °C. Uvádza sa, že bezpečná teplota mäsa pri kuracom je 74 °C, mne ale viac chutí, keď je robené na 80-85 °C maximálne.

  5. 5

    Pri pečení som kura skontrolovala, či sa pečie rovnomerne. Nepotierala ani nepolievala som ho počas pečenia.

  6. 6

    Čas pečenia bol cca hodinu, kým sa dosiahla nastavená teplota v prsiach. Po dopečení vypneme rúru a necháme v nej kura s otvorenými dvierkami ešte 10-15 minút odpočívať.

  7. 7

    Prsia sú šťavnaté a nie sú vysušené, a mäsko vďaka nálevu príjemne slané a neskutočne chutné. Kým bude kura oddychovať, výpek dajte do kastróla alebo na menšiu panvicu (nezabudnite zoškrabať výpečky) pridajte trošku vody alebo bieleho vína, mleté čierne korenie, štipku drvenej rasce a mierne redukujte. Odstavte a pridajte lyžicu studeného masla a miešajte do jeho rozpustenia. Dostanete chutnú šťavu na preliatie.

  8. 8

    Pre toho, koho táto metóda zaujíma, viac tu: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/brining-jako-zaruka-stavnateho-masa/ A samozrejme, na zahraničných stránkach je toho oveľa viac :)

Diskusia k receptu

haji
Achjo, se mi splašilo odeslání komentu. Omlouvám se, milá @sjuz , duplu komentu jsem nechtěla. Spíš duplu krásně vypečeného kuřátka bych si dala.
kvakac
Kura už je v predpísanom vodnom kúpeli, nechám ho až do zajtra. Len dva litre vody bolo málo nemohlo sa do nej vojsť, prsia malo nad vodou. Nahneval som sa na kura - ty sa neponoríš? Tak som zarobil 3,5 l vody to už bolo dobré. Teraz si môže aj kravla zaplávať . Je pravda že bolo také korpulentnejšie ma 1,75 kg.


radox1
takto solim kura stale pred pecenim.ale davam iba sol.dalej ocenujem nemucenie kurata a aj doraz na finalizaciu omackou.
mathias
@farbuska (30.5.2020 14:35)
No neviem, či máčať kura 12 hodín v 2 litroch sladko-slano-kyslej vode je tá správna metóda.Tak na tento experiment by som neriskol farmárske kura, jedine tak lacné poľské kura z jedného nemenovaného obchodného reťazca. Soľ vyťahá všetky živiny z mäsa a k tomu ešte 12 hodinový pobyt v sladko-kyslej vode?Ten cukor je tam načo?Vopred sa namáča udené mäso, aby sa z neho vytiahla soľ, ktorá sa používa pred udením. Veľa kuchárov neodporúča pridávať do marinády soľ, práve k tomu, že vyťaha všetky živiny a odporúča soliť až pred prípravou.
haji
Sto lidí, dvě stě chutí a tři sta postupů. @mathias vyzkoušet se má všechno. Podobně se do roztoku vína s vodou, kořenovou zeleninou a kořením namáčí kuře v receptu na kuře ala bažant. Jestli nálev vytáhne, nevytáhne je zbytečné řešit. Jak známo, většinou je potřeba rychlé přípravy, takže tento recept nebudeme dělat 3x týdně. Kuře na soli peču jednou za desetiletí, je mi líto množství soli, které jde pryč. Ovšem chuť kuřete touto úpravou je nezaměnitelná.
Vyzkouším i tento postup, jsem zvědavá a už se těším!
sjuz
@mathias (1.6.2020 08:34)

Ak Vám hovorí niečo osmóza, pomer soli a vody, atď., potom by ste mali vedieť, že "soľ neťahá vodu z mäsa" v tomto prípade. Preto som pripojila aj link, kde je všetko vysvetlené :) Isto sa naučíte niečo nové a len podotýkam, že čím kvalitnejšie suroviny, tým kvalitnejší výsledok :)
kvakac
@kvakac (31.5.2020 07:03)

Dnes som to kura urobil po 24 hodinovom náleve. Tu je umenie odhadnúť množstvo soli a cukru na pomer mäsa a nálevu. Ja som mal kurátko 1,75 kg a nálevu som zarobil 3,5 l. Na toto množstvo som použil 150 g soli a 120 g cukrú. Jeden citrón a dal som 1PL vinného octu bieleho s cesnakom. Bylinky podľa seba, podstate čo má kto rád. Pretože nemám sondu ani rúru s prúdením horúceho vzduchu, tak som to robil 1, 5 hodiny. Výsledok - kuratenko bolo pekne šťavnaté, zachovaná pôvodná veľkosť a správne osolené. Chuť malo po bylinkách, ktoré som použil v náleve. Takto bolo po hodine.


kvakac
@kvakac (1.6.2020 13:13)

A potom som ho rozštvrtil a piekol ešte pol hodiny. Takže za mňa a moju rodinu mňamka riadna a vďaka za recept a nový obzor. A konečný výsledok foto. Jedna štvrtina hneď padla a koštung.


mathias
@sjuz (1.6.2020 12:12)
Ja viem , čo je osmóza. Ja som pracoval v energetike´, mňa nemusíš poučovať o úprave napájacej vody do vysokotlakových kotlov v elektrárni. A nevkladaj do svojho komentára slová, ktoré som nepoužil Napísal som, že soľ vyťahuje živiny z mäsa a nie že soľ vyťahuje vodu.Soľ práve prijíma vodu a preto pacienti s vysokým TK a chorobami obličiek majú obmedzený prísun soli v potrave.Ak patríš k tomu % slovenských občanov, ktorí majú problém s pochopením čítaného textu, tak si ešte raz prečítaj môj príspevok a kura si namáčaj aj 48 hodin.

heda3
@haji (1.6.2020 10:46)

smiem sa spytat na to kura a la bazant? velmi ma zaujal najmä ten nalev a na nete som nasla vselico, len nalev... voda, vino... nikde. Prosim, prosim..
Aaa toto kuriatko sme dnes robili, teda len bucka, ale bolo vyborne. Urcite sa k receptu budeme vracat castejsie.
2x haji a sjuz
haji
@heda3 (19.7.2020 13:35)
Jsi mi dala. Ani nepamatuju kdy jsem kuře ala bažant dělala a už vůbec z jakého receptu... haha Ale našla jsem pravděpodobný recept:  www.recepty.eu/drubezi-maso/kure-na-zpusob-bazanta.htm...
- slaninou bych kuře protkla i dovnitř špalíčky. Nepasíruju nic, však uvidíš jak ti to bude vyhovovat. Láku dávej na podlití pečení postupně vždy trochu, ať se to pečo dusí, ne vaří. A tady je ještě jeden recept, též zajímavý:  svet-dobreho-jidla.cz/kure-ala-bazant/...
Ten jsem nedělala, ale časem na něj přijde.
Snad budeš spokojená. šlo by to sfúzovat do jednoho receptu - co ti bude vyhovovat. Původní recept jsem nenašla, uf Ten byl s lákem s bílým vínem, vodou a zeleninou. Uvedené receptíky jsou tomu hodně blízko. Písni jak ses vynašla. Děkuji!
haji
@heda3 (19.7.2020 13:35)
Ještě k těm receptům, šlo by to i tak, že po dohotovení vybrat velké kusy koření a pomixovat, aby omáčka byla hladší, přidat případně trochu smetany, cukru apod. Tvořivost a chuťové buňky tě povedou. V každém případě jsem pro naložení do láku a pak upéct, tak to bylo i v původním receptu.
1x heda3
haji
@heda3 super, jsi šikulka! Určitě jsou to sytější recepty, pracnější. Jednou za čas vyzkoušet něco jiného. Letí pozdravení!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia