Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Škandinávsky chlieb v pekárničke fotorecept

kvaskovanie - bez fotkykvaskovanie, 30. mája 2020

Neverili by ste, ale na prípravu chutného chleba nám stačia 3 suroviny. Múka, voda a soľ, pretože aj kvas je múka a voda. Zobraziť celý popisNeverili by ste, ale na prípravu chutného chleba nám stačia 3 suroviny. Múka, voda a soľ, pretože aj kvas je múka a voda. Tu Vám ponúkam recept pochádzajúci zo škandinávskych krajín prepracovaný na prípravu v domácej pekárničke. A keďže v týchto krajinách je veľa snehu je tento chlieb jemný ako sneh.

60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g
300 g
500 - 525 ml
1 PL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Autolýza je reakcia, ktorá prebieha, keď necháme múku pôsobiť s vodou približne 20-30 minút. Enzýmy prítomné v múke začnú rozkladať škrob a bielkoviny na jednoduchšie a ľahko stráviteľnejšie látky a podporovať štruktúru lepku. Ak sa použije autolýza, chlieb je kvalitnejší a nadýchanejší. Ak nechceme použiť autolýzu začneme od bodu č. 3.

  2. 2

    Do nádoby z pekárničky dáme 450 g hladkej múky, 300 g chlebovej múky T 650 a 500 až 525 ml vody. Zapneme program miesenie. Cesto necháme odpočívať približne 30 minút. Ak nechceme použiť autolýzu, začíname od bodu č. 3.

    Škandinávsky chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do nádoby v pekárničke pridáme 1 polievkovú lyžicu pšeničného kvasu. Ak pšeničný kvas nemáme, môžme použiť aj ražný kvas. Ak však použijeme pšeničný kvas, chlieb bude jemnejší a viac nadýchanejší. Pokiaľ sme nepoužili autolýzu, pridáme ešte 450 g hladkej múky, 300 g múky T 650 a 500 až 525 ml vody. Zapneme program miesenie a cesto dobre vymiesime. Po skončení miesenia necháme cesto odpočívať 2 hodiny.

    Škandinávsky chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme 2 čajové lyžičky soli. Znovu zapneme program miesenie. Po skončení miesenia vytiahneme metličky a cesto necháme odpočívať 8 až 10 hodín pri izbovej teplote, pokiaľ cesto nenakysne.

    Škandinávsky chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto je vykysnuté, môžeme začať piecť.

    Škandinávsky chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na domácej pekárni zapneme program pečenie, pečieme 60 až 70 minút. Kedže na mojej pekárničke je maximálne 1 hodina, po skončení pečenia nastavím program ešte na 10 minút.

    Škandinávsky chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po skončení pečenia je potrebne hneď chleba vyklopiť z pekárničky, inak by mohol chleba zvlhúť. Chleba položíme na mriežku a necháme chladiť, zakryjeme alebo dáme ho do sáčku až keď chlebík vychladne. Chlieb nekrájame horúci, inak by sa mohol "zabiť".

    Škandinávsky chlieb v pekárničke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V prípade ďalších otázok neváhajte ma kontaktovať bernat.mato@gmail.com

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia