Kapustová polievka
Kapustová polievka

Polievka z hlávkovej kapusty fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 25. mája 2020

Recept som odskúšala a vylepšila zo stránky Dobrú chuť. Ostal mi zbytok na jemno nakrájanej hlávkovej bielej kapusty, asi 300 g. Dá sa kúpiť Zobraziť celý popisRecept som odskúšala a vylepšila zo stránky Dobrú chuť. Ostal mi zbytok na jemno nakrájanej hlávkovej bielej kapusty, asi 300 g. Dá sa kúpiť už nakrájaná biela a aj červená kapusta v Kauflande vo vaničke o váhe 1 kg. Tak som vyskúšala uvariť túto ľahkú polievku.

5
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks
3 strúčiky
1 PL
1 ks (na varenie)
1 ks
1 gulička




Postup

  1. 1

    Na rozohriatej masti opražíme trochu pokrájanej údenej slaniny, v zápätí pridáme pokrájanú cibuľu. Po zapenení cibule pridáme na kolieska pokrájanú klobásku (ja som použila z mangalice, bez éčiek z Lidla). Keď klobáska pustí šťavu, pridáme nakrájaný cesnak (dostala som kúpiť už mladý, nový z Maďarska) a pokrájanú hlávkovú kapustu. Chvíľku miešame, pridáme aj ostatné pochutiny (bobkový list, kúsok sušenej chilli papričky, nové a mleté čierne korenie, červenú mletú papriku) a zalejeme vriacou vodou z varnej kanvice. Pomaly varíme.

  2. 2

    Neskôr pridáme na malé kocky pokrájaný zemiak a vriacou vodou zaliatu a následne scedenú pohánku s krúpami. Pohánku a krúpy zabárame pred prípravou v osobitnom hrnčeku, inak by bola horká. Všetko varíme do zmäknutia.

  3. 3

    Do odstavenej polievky pridáme majoránku pomrvenú medzi dlaňami. Dochutíme soľou, asi 2 KL cukru a octom podľa vlastnej chuti.

  4. 4

    Na zvýšenie nutričnej hodnoty jedla a na zahustenie som pridala aj 1 PL ovsených vločiek. Chilli papričku môžete vynechať, ale ja mám rada pikantné. Polievka je osviežujúca a hlavne bez múky.

Diskusia k receptu

evanaaa
Dobrá a sýta polievka, klobása z mangalice je dobrá, mala som ju. Tiež som túto nedeľu robila dusenú kapustu k husi z tej nakrájanej z Kauflandu, ušetrí robotu. Len na krúpy nie som zvyknutá, tak ja bez nich.....prípadne o jeden zemiak miesto nich viac.
marienka44
@evanaaa (25.5.2020 18:47)

Ďakujem pekne za pochvalný komentár. Vnukovi veľmi chutila, vraj bola dobre a vyvážene ochutená. Tie krúpy boli v pôvodnom recepte na stranke Dobrú chuť, pohánku pridávam skoro všade, lebo obsahuje ritín a spevňuje cievy. My starší musíme dbať, aby jedlo bolo aj liekom.:-)
marienka44
@terinka55 (25.5.2020 18:55)

Áno, dobrá, chutila nám, varila som ju prvýkrát. Moja neb. svokra spomínala aj tzv. židovskú kapustu. Bola diétna, možno takáto.
wiwi28
Ďakujem Vám za recept. Manžel nemôže kyslú kapustu tak som hľadala spôsob ako sa priblížiť ku kapustnici. Robila som túto polievku už niekoľko krát a vždy nám veľmi chutila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia