Dusené bravčové mäso
Dusené bravčové mäso

Retro mäso v skle fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 14. mája 2020
Retro mäso v skle (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to mäso robené v pomalom hrnci a dá sa jesť na studeno, alebo použiť na rýchly obed či večeru. K tomuto receptu Zobraziť celý popisJe to mäso robené v pomalom hrnci a dá sa jesť na studeno, alebo použiť na rýchly obed či večeru. K tomuto receptu ma dokopala pandémia a dedo. Skôr narodení keď ochutnali, tak priznali, že je to mäso, ktoré sa kedysi robilo v pol kilových konzervách.

15
porcií
15 minút
príprava
380 minút
na 95 °C

Suroviny

1000 g (alebo bravčový bok)
1000 g (alebo bravčové plece, bravčové stehno)
500 g surová
30 g
28 g (1 bal.)
1 KL
40 g
100 ml
1 KL




Postup

  1. 1

    Tú sú pripravené suroviny na raport. Túto sušenú cibuľu som objednal na koreniny.sk, lebo nie vždy sa dá kúpiť. Ona ohromne ochutí to mäso a hlavne nekvasí. Surová cibuľa, aj keď sa dusí vopred, to zvykne po čase spraviť.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu pokrájame na malé kúsky - menšie ako 1 cm, alebo ju môžete zomlieť. No potom zase musíte umyť mlynček, takže je to ako hoď alebo treskni.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do pomalého hrnca dáme vodu a pripravenú slaninu. Nasypeme všetky napísane koreniny so soľou a premiešame. Hrniec zapneme na HIGH a dve hodiny to robíme. Tej vody nedávajte viac, lebo na záver sa musí aj tak odpariť. Slanina sa robí najdlhšie, preto ju dáme prvú robiť.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ si mäso pokrájame na 3 - 4 cm kusy. Podľa toho na čo to použijete, môžete krájať na väčšie alebo menšie. Počítajme, že sa mäso robením zbehne a trochu rozpadne.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch hodinách slanina začne takto pekne hnednúť ako na oškvarky. No to je dobré, ale nechceme oškvarky. Teraz je v hrnci aj dostatočné množstvo masti.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak do hrnca pridáme pripravené mäso. Zamiešame a pomalý hrniec prepneme na LOW, tak na 4 až 5 hodín. To zaleží od mäsa.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po štyroch hodinách to vyzerá asi takto. Mäso je mäkké, ale máme ešte dosť šťavy. Tak hrniec prepneme na rúru 120 °C a takto necháme robiť 15 minút. Šťava sa zredukuje na masť. Pokiaľ máme len pomalý hrniec, tak nádobu preložíme (pokiaľ je keramická) do rúry vyhriatej na 180 °C a robíme asi 20 minút. Týmto odstránime všetku vodu a ostane len masť. Zároveň potom mäso v konzerve (pohári) vydrží dlhšie.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme to do pohárov, ktoré plníme tak 1,5 cm od vrchu. Vrch pohára musíme mať stále suchý. Ak vrch pohára alebo závit oblejeme, tak ho pekne utrieme do sucha. Zavrieme a dáme do chladnejšej miestnosti ochladiť. Napokon to už môžeme dať do chladničky. Ja to tam mám aj mesiac. Dlhšie neviem, lebo sme to do mesiaca vždy spotrebovali. Ak by to malo byť na dlhšie, tak by som to dal do pary na hodinu. Potom na druhy deň znovu na hodinu. Dobré je použiť poháre so širokým hrdlom a rovné steny pohára, aby sa to dalo pekne vyklopiť, keď pôjdeme jesť na studeno. Tieto poháre sú 350 ml a vyšlo mi ich sedem.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je to vyklopené a pokrájané na raňajky. To tmavšie mäso je hovädzie, ktoré je robené tak isto. Hovädzia nožina (alebo krk) 2 kg a pol kila surovej slaniny. Ak vyskúšate, tak vám už kupované konzervy z veľkovýrobní nebudú chutiť. Tieto mäsá používam na segedínsky aj na klasický guláš, paprikáš, do kapustnice a ďalšie iné, ktoré sú potom rýchlo uvarené, lebo mäso je už hotové.

    Retro mäso v skle (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Krásný a silný recept, který ti dělá čest, milý @kvakac , jako vždy nemá chybu!! Pěkné suroviny, postup i finální produkt, kouzelná fota! Slinky mi tečú, aj oko slzí. Jsi nesmírně šikovný! Zdravím celú rodinu aj dedka, má vlohy motivovat. Povedená inspirace! Díky za vložení receptu!
farbuska
Vďaka za inšpiráciu a podrobnú inštruktáž k postupu výroby domácich mäsových konzerv.
Myslím, že sa tiež do toho pustím. V období časového deficitu človek len siahne do chladničky a v krátkej dobe môže byť na stole plnohodnotné doma uvarené jedlo.
terinka55
Halló, mladý pán, na takomto jedle som bola “odchovaná” :-)
Rodičia vo veľkom gazdovali, dávali do skla, ale aj do plechovíc.
Pri robotách, ktoré boli na gazdovke, sa vždy hodilo.
Veľmi fajnovo si to urobil. Palec hore, šikovník.
bembo
Už pri pohľade na obrázok mi neostáva nič iné ako uložiť do KK,a,až dojeme nedávno urobené výpečky čo som dal do skla,a pustiť sa do tohoto receptu.Sušenú cibuľu a cesnak som si už objednal ako si mi poradil.Neviem,či časť potom nedám do furmy na šunku,dám do pary na dva krát.Teším sa až si takéto mesko vyrobím.
kvakac
@haji (14.5.2020 11:23)

Vďaka za koment. Mne sa to veľmi páči dám dusiť na mletú papriku zemiaky a rozmixované lečo zalejem vodou rozvarím a 10 minút pred urobením pridám mäso bravčové aj hovädzie na záver posypem majoránom a guľáš je hotový za pol hodinu.
kvakac
@farbuska (14.5.2020 11:33)

Vďaka za koment. To je fakt potom rýchlo uvarený obed. Má to svoje výhody a v tom pomalom hrnci s tým moc práce nie je.
kvakac
@terinka55 (14.5.2020 13:30)

Ďakujem za koment. Vedeli už dávno naši dedovia čo je dobré. No akosi sa na to zabúda. Niekedy sme rozmaznaný dobou. Takto to aspoň pripomenulo, že sme zraniteľný.
kvakac
@bembo (14.5.2020 13:31)

Vďaka za koment. Nerozumiem- že dáš do formy na šunku. Veď ta nie je uzavretá. Tak to bude mať vzduch. To musí byť viečko, alebo konzerva, aby nebol vzduch. Vo forme sa dá urobiť akurát takéto niečo. To je šunka zo zbytkov čo chladnička dala.


sracz
Na oko nádherná "vízia", o chuti nepochybujem a navyše krásna mozaika reprezentovaná už na vstupnom obrázku. Maj pokojný pohodový deň, kamarát!
kvakac
@sracz (14.5.2020 19:04)

Vďaka za koment. Je to ozaj chutne a budem rád ak skúsiš. Dáš ochutnať aj tým za veľkou mlákou čo sa u nás robí. Pekný víkend želám.
2x haji a kimlo
cimo
Krásny recept a krásny a určite veľmi chutný výsledok. Ďakujem Ti za tento recept. Takéto domáce produkty mi vyhovujú. Vieš mi, prosím Ťa, poradiť (keďže nemám pomalý hrniec) akej teplote približne zodpovedá úroveň LOW a HIGH?
kvakac
@cimo (15.5.2020 09:43)

Vďaka za koment. V múdrej knihe k výrobku píšu LOW 90°C - 98°C a HIGH 160°C - 180°C. No ale aj tak na sporáku sa to nikdy tak neurobí ako v tom pomalom hrnci. Mám odskúšané aj neviem aké staré mäso sa urobí na rozpadnutie. Zelenina sa zase urobí pekné, no nerozvarí sa a to sa môže robiť spolu z mäsom.
1x kimlo
cimo
@kvakac (15.5.2020 11:19)

Asi mi nezostane iné ako zainvestovať od pomalého hrnca. Ďakujem za info, veľa kuchárskych úspechov Ti želám
chemik
Neodpustím si jako chemik konstruktivní připomínku. Tento vynikající domácí výrobek je bezpodmínečně nutno uchovávat v chladničce a zkonzumovat během měsíce. Jinak je třeba končit klasicky- po vychladnutí 2x sterilizovat s odstupem jednoho dne, protože botulotoxin je naozaj sviňa. Pomalý hrnec lze nahradit nerezovým s poklicí utěsněnou alobalem v horkovzdušné troubě s ventilátorem. Nastavit teplotu uvnitř hrnce na 95-98°C podle kontrolního teploměru, protože termostat v troubě nemonitoruje rovnoměrně celý prostor.
kvakac
@chemik (15.5.2020 13:23)

Vďaka za koment. Vyskúšaj a daj potom vedieť ako dopadla alchýmia - hej. Budem rád potom si to aj ja budem tak sťažene robiť.
elenas
Nádhera, obdivujem tieto tvoje retro domáce výrobky. A tvoje šikovné ruky.
1x kvakac
kvakac
@elenas (15.5.2020 20:54)

Ďakujem za koment. Ono mäso mám rád, tak len podľa mojej chutí to robím a má to baví. Koláče mám tiež rád, ale s cestom sa mi nechce babrať.
olinecka
Ach jaj takéto mäso mi pripomína detstvo. Dávali sme do fliaš bolo uskladnené v špajze na betóne a naozaj to bola fantázia. Pamätám, ako môj otec krajal mäso. Bola to rychlovka keď bolo treba niečo uvariť.
1x kvakac
kvakac
@olinecka (17.5.2020 16:01)

Vďaka za koment. Som rád ,že to poznajú aj ostatný a že má dedo do toho naviedol. Ja to mám rád s mladou cibuľou a domácim chlebom.
bembo
@kvakac (14.5.2020)Vďaka za upozornenie.To keby som dal do formy na šunku by muselo ísť na okamžitú spotrebu.Mám aj také poháriky čo sú kónického tvaru,z nich sa to dá potom ľahko vyklepnúť.
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia