Špaldový chlieb
Špaldový chlieb

Chlebík zo špaldovej múky bez kysnutia

leranka - fotkaleranka, 16. mája 2020
Chlebík zo špaldovej múky bez kysnutia
Foto: leranka

Hľadala som na nete recept na rýchly chlebík, našla som ich niekoľko. Tak som si prispôsobila zopár z nich až vznikla finálna podoba, ktorá Zobraziť celý popisHľadala som na nete recept na rýchly chlebík, našla som ich niekoľko. Tak som si prispôsobila zopár z nich až vznikla finálna podoba, ktorá mi najviac chutí a je časovo i pracne nenáročná.

15 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

600 ml
500 g
2 ČL
1,5 ČL
6 ČL
4 ČL




Postup

  1. 1

    Špaldovú múku, sódu bikarbónu, semienka a soľ - teda všetky sypké suroviny zmiešame v miske. Je to hlavne kvôli sóde bikarbóne, aby ju nebolo cítiť.

  2. 2

    Pridáme biely jogurt. Vidličkou ho spojíme so sypkou hmotou, pokračujeme rukou. Ale iba spájame všetko dokopy, nemiesime, silno nemiešame, len akoby prekladáme zas a zas cesto cez seba, aby sa všetko pekne spojilo. Jogurt som zvolila klasický biely, použila som aj hustejší, aj redší a nevidela som vo výsledku rozdiel.

  3. 3

    Keď sú všetky suroviny spojené, mokrými rukami cesto vyberieme z misy a preložíme do nádoby, kde budeme chlebík piecť. Piekla som už aj v jenskej mise, aj na klasickom plechu, no najlepšie sa mi to tvarovo páčilo vo forme na srnčí chrbát. Formu alebo nádobu, v ktorej budeme piecť chlebík, vystelieme papierom na pečenie. Tu sa mi zase osvedčilo ponamáčať papier v teplej vode, on zmäkne a lepšie priľne k stenám pekáča. Na papier položím cesto, ktoré mokrými rukami jemne postláčam, ale ozaj len jemne, len aby sa vo forme trošku roztiahlo. Ak aj nebude cesto vypĺňať celú plochu formy, nechám tak, ono sa ešte roztiahne teplom. Vrch chlebíka som jemne nožom prerezala po dĺžke aj šírke. To tiež len jemne po povrchu, cca 3 - 4 mm do hĺbky. Pomúčila som povrch ešte špaldovkou a šup s ním do vyhriatej rúry na 190 stupňov na 50 - 60 minút.

    Chlebík zo špaldovej múky bez kysnutia - obrázok 3
  4. 4

    Chlebík počas pečenia zhnedne na peknú farbu a aj pukne zvrchu. Na toto množstvo surovín stačilo piecť chlebík ozaj do tej hodiny, 50 minút určite. Po upečení vyberiem chlebík z formy, odstránim papier a položím na mriežku, nech vychladne. Zabalený v ľanovom plátenku vydrží aj 4 dni. Tento chlebík má inú chuť, ako sme zvyknutí. No je to niečo veľmi príjemné, tá chuť nevadí v kombinácii na slano, či na sladko, teda s maslom a džemom napríklad, alebo s maslom a syrom :) Dokonca som ho skúsila aj ako hrianky s cesnakom, chutil úžasne. Verím, že bude chutiť aj Vám, ktorí vyskúšate tento recept. Budem rada, ak napíšete svoje reakcie, ďakujem :)

    Chlebík zo špaldovej múky bez kysnutia - obrázok 4

Diskusia k receptu

leranka
@farbuska (16.5.2020 10:01)

Ďakujem za milú reakciu :) Budem rada, ak napíšeš, ako sa ti chlebík vydaril a čo hovoríš na jeho chuť :)