Živánska
Živánska

Živánska v pahrebe

gordonko - fotkagordonko, 9. mája 2020
Živánska v pahrebe
Foto: gordonko

Jedlo našich otcov aj starých otcov keď sedávali po večeroch pri Zobraziť celý popisJedlo našich otcov aj starých otcov keď sedávali po večeroch pri ohníku a užívali si...

30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (alebo olej)
 (alebo iná údenina)




Postup

  1. 1

    Nachystáme si všetky ingredience.

    Živánska v pahrebe - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie prsia pokrájame a namarinujeme v oleji, v ktorom sme rozmiešali koreniny podľa chuti. Ostatné ingrediencie nakrájame, zemiaky na tenšie plátky.

    Živánska v pahrebe - obrázok 2
  3. 3

    Odtrhneme si patričný kus alobalu a stred potrieme masťou alebo olejom.

    Živánska v pahrebe - obrázok 3
  4. 4

    Najskôr dáme zemiaky, ktoré osolíme a okoreníme. Na ne pridávame ďalšie pripravené suroviny.

    Živánska v pahrebe - obrázok 4
  5. 5

    Oba druhy slaniny dávame na vrch ako posledné, aby tuk z nich stekal na zemiačiky. Kedysi sme živánsku aj podlievali trochou červeného vína. Alobal uzavrieme a tento balíček ešte raz zabalíme do druhej vrstvy alobalu.

    Živánska v pahrebe - obrázok 5
  6. 6

    Urobíme si ohnisko a nakladieme toľko dreva, aby sme mali dostatok pahreby, tú potom odhrnieme , naukladáme balíčky a pahrebou ich zasypeme. Čakáme 40 minút, potom jeden balíček vyberieme a skontrolujeme či je všetko OK. Ak áno, vyberieme z pahreby všetky balíčky a môžme vkladať dalšiu várku.

    Živánska v pahrebe - obrázok 6
  7. 7

    ... a ak vyjde všetko ako má, prajem vám DOBRÚ CHUŤ.

    Živánska v pahrebe - obrázok 7

Diskusia k receptu

boxik
Tak tomuto jedlu z tých krajších chvíľ našej mladosti nemôže konkurovať ani dnes tak moderné grilovanie . Už pri pohľade na obrázky mi tečú slinky a cítim tú fantastickú vôňu.
2x finczi a haji
vieraa
Jedlo je výborné,ale vadí mi ten alobal,v ktorom sa to robí,ten pre náš organizmus je škodlivý.Mohli by vymyslieť už niečo zdravšie.
boxik
@vieraa (11.5.2020 10:39)

Jeden nie môj komentár v pôvodnom znení ,ale ja ho doplním o to že väčšiu časť života som pil čapované pivko z hliníkových sudov a zatiaľ nemám žiadne problémy.
Teraz ten komentár :Babička se narodila v 1908 a před 5 lety zemřela. Používala celý život, hliníkové kastrůlky, příbory, i papinuv hrnec. Myslíte, že umřela na předávkování hliníkem? Nemocemi nijak zvláště netrpěla, kouřila celý život. Budu si muset dávat pozor, abych na ten hliník taky ve sto letech neumřel.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia