Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou fotorecept

tinca - fotkatinca, 8. júna 2010
Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou (fotorecept)
Foto: tinca

Toto je jeden zo spôsobov ako varia starí prievidžania fazuľovicu. Zásadne sa podáva so zemiakovými babkami /plackami/. A tu je ten môj zachovaný recept.

4-5
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
3 ks
1 ks
1 ks
3-4 stonky
3 ks
100 g
2 ks
1 hlávka
1,5 kl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Ak robíme zo suchej fazule deň predtým ju namočíme a potom scedíme. Ja som robila z konzervy mám jednu osvedčenú a je maslová, veľká a chutná /obed je rýchlejšie urobený/. Potom si nakrájame všetku koreňovú zeleninu a zemiaky na kocky, ako aj cibuľku nadrobno.

    Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na troške oleja /nie veľa,lebo bude mastná zo slaninky/ si do sklovita upražíme cibuľku, potom orestujeme koreňovú zeleninu, dáme celú rascu,korenie 4 farieb zalejeme cca 1,5 l vody a dáme tam variť aj slaninku vcelku /klasickú, alebo ja som mala oravskú/. Pridáme bujón a varíme, keď je zelenina polomäkká, tak pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Nakoniec pridáme fazuľu.Ak je zo suchej varíme ako prvú. Uvarenú slaninku vyberieme, posekáme na drobučké kocky, pridáme cesnak a sladkú papriku-vymiešame extra v miske. Keď je všetko v polievke mäkké pridáme túto zmes a ešte krátko zvaríme.

    Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec polievku ochutíme vegetou, majoránkou, ak treba soľou a pridáme nasekané vňate petržlen,zeler a pažítku. Ako príloha sa k tomu podávajú maličké zemiakové placky, ktoré sa pustia do polievky prehriať. Ja ich robím na dolkovej panvici. Alebo druhá varianta,že polievku zajedáme chrumkavými plackami.

    Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

frezia68
Fazuľovicu máme radi a na viac spôsobov.Tiež zajedáme chrumkavými plackami.Iste vyskúšam aj Tvoju.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
U nás sa väčšinou robieva fazuľovica s domácimi širokými rezancami. A tých rezancov tak, aby lyžica stála v tanieri.
honestka
Vsetky druhy polievok zboznujem, Neexistuje snad taka, ktoru by som nezjedla aj ked som si dlho zvykala na cinsku "hot &sour" (stiplavu a sladkokyslu) ta mi palila hrdlo este aj o par hodin, teraz ju zhltnem ako prvy z vyberu. Tvoja je mnamky Tinca a navyse s harulou...
starka
Predbehla si ma s prievidzským receptom ( ja ju teraz málokedy robím,s ohľadom na obsah tuku, a tá slanina, alebo údený bôčik tam proste musia byť). Naša starká nám k tomu dávala "podplamenníky" ( lángoše z chlebového cesta). Robím rovnako, len Sekanicu nožom nasekám na drevenej doske spolu s cibuľou, cesnakom, koreninami a hojne vňaťou. Musí jej byť toľko, aby polievku zahustila.
klaura
tiež robím ako napísala @jo ... polievka s rezancami naložená kopcom a lyžica stojí v tanieri ... :))))
sracz
Nič sa nedá robiť, si super klasa, Tinca - šikovná! Teraz neviem, kde mám začať, lebo včera som urobil krkovičku na čiernom pive, podľa Tvojho predchádzajúceho receptu. Síce bez dusenej červenej kapusty ("iba" so zemiakovým pyré a čerstvým jablkopomarančcitrónovým kompótom), ale na "Tinca krkovičku" podpíšem záruku vlastnou krvou! Ručím, bars fajne = prudko jedlé! Ďalej, Ty pokušiteľka preukrutná, ja fazuľu i fazuľovice, na spôsoby od výmyslu sveta, môžem denno denne. Niečo podobné mi urobila poslednýraz Helenka Kleisová ( z bývalého sobotňajšieho MARATÓNu) naozaj dávno, už som to spomínal. Môj nebohý otec by tento Tvoj recept okomentoval svojou povestnou chválovetou: "Tincina - Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou, ONI poľevečka"! Ďakujem, blahoželám k perfektnej práci i chuti a teším sa na ďalšie "súboje s prekvapeniami"!
tinca
@sracz ďakujem,že chutilo vyskúšaj aj fazuľovicu. No a tvoj komentár nemá chybu, si jednoducho básnické črevo, ako sa ľudovo hovorí
mlska
No tak to je BOMBA! Perfektná kombinácia, určite to navarím. Robím to s rezancami, ale tie haruľky k tomu, to je super.
Ďakujem
enge149
ahoj tinca,tá fazuľovica je mňam,ja tiež pochádzam od PD/z Vesteníc/naše babky varili fazuľovicu iba z domácej suchej fazuľe a domáce slíže ako tu už bolo napísané,len ten bujón mi tam" nepasuje" veď naše babky nepoužívali ani bujon ani vegetu a všetko bolo super ochutené,do takejto polievky sa hodí soľ aj cukor,tá slanina tam tiež domáca ostatné na dochutenie podľa chuti každého,aj paprika aj sladká aj troška štipľavá a tiež sme dávali na koniec majoránku a vňate zo záhrady a ešte nedopustím na kyslú fazuľovú polievku so sušenými slivkami,čo vedela najlepšie moja babka z Vesteníc,to by som jedla dupľu celý deň/tie slivky sa sušili v sporáku v trúbe a rozvaniavala celá kuchyňa,mňam..tak dobrú chuť,..
tinca
@enge aj ja ľúbim kyslú fazuľu, ale aj túto na sladko, každému ako chutí, bujón a vegeta nemusí byť, treba doladiť podľa seba. Ja som dala korenie 4 farieb,tak už štipľavú papriku nie.
tinca
@mlska skús tie babky malé pustiť do polievky, aby sa nabobtnali, to nemá chybu!:))
zitar
tinca, my jedávame babky ku kyslej fazuli, ale na sto pro sa môj muž poteší, keď ich bude mať aj ku sladkej. Tá Tvoja prievidzká vyzerá fajnovo. Podobnú aj moja mama varievala v Handlovej.
zitar
tinca, no veď práve, tam som vyrástla a v Prievidzi som chodila do školy.
ababa
Tinca, hľadala som recept na vianočné pečivo a dostala ma fazuľovica :-) Pochádzam zo Zem. Kostolian. Spolužiačkina mama, Košovčanka, ju robila podobne. Babkové cesto robila tuhšie a pomaly piekla veľké hrubé babky. Natrhala ich na väčšie kusy a 10-15 min pred koncom vložila do polievky. Od samotných babiek sa polievka zahustila aj ochutila. Aj keď sme mali doma vždy navarené, na túto polievku ma vždy nalákala :-)
ababa
Aby sladké polievky zo strukovín neprišli o udeninovú chuť namiesto slaniny ja dávam vyvariť slaninkovú kožu alebo klobásku.
tinca
@ababa ďakujem krajanka, ja ju tiež veľmi ľúbim. Ja si tie babky tiež tak natrhám pred jedením, ale išlo mi o dekorovanie,aby to dobre ukázalo
1x ababa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia