Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový chlieb s jogurtom fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 1. mája 2020
Kváskový chlieb s jogurtom (fotorecept)
Foto: papkoska

Po roku mám opäť čas na kváskovanie. Kvások som získala na divadelnom predstavení o Terézii Vansovej v B. Bystrici, ujal sa, tak skúšam rôzne Zobraziť celý popisPo roku mám opäť čas na kváskovanie. Kvások som získala na divadelnom predstavení o Terézii Vansovej v B. Bystrici, ujal sa, tak skúšam rôzne recepty. Tento som našla v knihe "Ruce v mouce" a stal sa naším obľúbeným.

10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Suroviny

Rozkvas:
30 g (žitný)
150 g
150 g (žitná)
Cesto:
300 g
150 g
2 ČL
150 g (žitná)
450 g
2,5 ČL




Postup

  1. 1

    Večer pred pečením si pripravíme rozkvas. Odvážime vodu (pramenitú neperlivú alebo vychladnutú prevarenú), pridáme pravidelne kŕmený kvások, rozmiešame, pridáme múku, dobre zamiešame a necháme ľahko prikryté do druhého dňa v teplej miestnosti (cca 10-12 hodín). Rozkvas je hotový, keď pekne narastie, zboku vidíme bubliny. Nemal by začať klesať, to už je prekvasený. Lyžicu rozkvasu si odložíme do uzatvárateľnej sklenenej nádobky na budúce pečenie (ja ho dobre rozmiešam asi s 1 ČL ražnej múky, nech nie je hladný, kým budem z neho znova piecť).

    Kváskový chlieb s jogurtom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K hotovému rozkvasu pridáme ostatné suroviny. Jogurtu môže byť od 80-150 g rôzne množstvo, cestu to neublíži. Aký máte doma, taký použite. Hlavne nech nie je sladený! (Aj také nehody sa stávajú...) Množstvo vody závisí od savosti múky, môžete ju prilievať postupne, ja mám rada cesto vláčnejšie, dávam vody viac, ale chce to trochu skúsenosti pri spracovaní bochníka s redším cestom. Miesime šľahačom s hákmi asi 7-10 minút, ručne aj dlhšie. Cesto sa pekne spojí, oddelí od misky.

    Kváskový chlieb s jogurtom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto uložím na 2 hodiny do nádoby s vekom. Každých 40 minút počas tohto času ho z každej strany vytiahnem a preložím do stredu (zhora, zdola, zľava, sprava). Nechám zase odpočívať.

    Kváskový chlieb s jogurtom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po dvoch hodinách zľahka prepracujem na pomúčenej doske, vytvarujem bochník a uložím do pomúčenej ošatky (moja má dĺžku 32 cm). Osvedčilo sa mi pomúčiť ražnou múkou, cesto sa tak neprilepí o ošatku. Fígeľ je aj v správnom spracovaní cesta, vtedy sa nelepí. Prikryjem čistou utierkou a uložím do roky odloženej igelitky na 2-2,5 hodiny. Treba nájsť miesto, kde nie je ani veľmi teplo, ani chladno, ani nepečie na bochník slnko, lebo rýchlejšie vykysne. Odhadnúť správnu dobu kysnutia sa mi zdá najťažšia vec na kváskovaní, lebo od toho záleží kvalita výsledného chleba. Pritom doba kysnutia sa líši od teploty a vlhkosti vzduchu, mám pocit, že aj od fázy mesiaca :)

    Kváskový chlieb s jogurtom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V rúre si predhrejem plech na pečenie aj starý pekáč na dne. Potom príde rýchla akcia: horúci plech vytiahnem, bochník preklopím, ak treba, ometiem zvyšnú múku. Rýchlo ho narežem, orosím vodou, vložím späť do rúry. Na pekáč na dne nalejem asi 2 dcl vody, rýchlo zavriem. Pečiem 10 minút na teplovzduch 230 °C, potom teplotu znížim na 200 °C a dopečiem cca 30 minút (v polovici pečenia plech otočím, aby sa chlieb upiekol rovnomerne). Počas celého pečenia priebežne dolievam vodu na dno, kôrka sa mi tak zdá lepšie vypečená a chlieb vláčny.

    Kváskový chlieb s jogurtom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení chlieb ešte raz orosím vodou rozprašovačom a nechám vychladnúť na mriežke. Je výborný čerstvý, ale aj o niekoľko dní. Hotový bochník má približne 1100 g. Držím palce, nech sa Vám podarí tak ako mne.

    Kváskový chlieb s jogurtom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marienka44
Stále naberám odvahu ku kváskovaniu. Mám rešpekt pred pečením chlebíka. Dodala si mi odvahu, len musím niekde vypýtať kvások. Krásny, vypečený chlebík,iste aj chutný. Jamám rada taký kyselkavý.:-) Ukladám do KK.
tatusik
Ďakujem a som rada, že som objavila recept na tento jogurtovy chlebík. Kvaskujem od minulého roka so striedavou uspešnosťou ale tento chlebík sa vydaril. Zatiaľ je horúci práve vybraný z rúry ale určite bude aj tak chutiť ako vyzerá.
dagmar821957
Ahojky milé dámy, ja robievam veľmi podobný chlebík. Rozkvas ten istý : 150g ražnej múky , 150g vody a ražný kvások. Do cesta rozkvas , 400g acidka a 600 g špaldovej múky, 20g soli a 10 g mletej rasce. V robote cesto, Dve až tri hodky nechať v mise rozložiť lepok, potom na poolejovanú dosku vyklopiť , poprekladať na všetky strany , roztiahnuť cesto na obdĺžnik , poskladať , vyformovať - stáčanie a šup do ošatky na asi 5 hodín a potom upiecť , 10 min na 250 st a 40 min na 190 st. Keď je po vybratí z druhej strany dutý - hotovo , postriekať vodou a nechať vychladnúť , mňám❤️
buono
Vynikajúci chlebík, odporúčam. Už 2x som ho robila a podaril sa naozaj ako nikdy iný predtým, mäkučký ako perinka. Pre mňa top.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia